Menü

Földimogyoró egészségre gyakorolt hatásai

A földimogyoró a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon.

Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, elsősorban p-kumársavat, amely csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy korlátozza a karcinogén nitrózaminok képződését a gyomorban. A földimogyoró kiváló rezveratrol forrás, amely antioxidáns vegyület hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-,és idegrendszeri betegségek megelőzésében, valamint hatásos a magas vérnyomás, vírusos és gombás fertőzések kezelésében is.

Gazdag E-vitaminban, amely szintén erőteljes antioxidáns, támogatja az immunrendszer védőfunkcióját, csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a seb gyógyulását, védi a vörösvértesteket a károsodástól. Szerepe van a sejtmembrán épségének megőrzésében, a szabad gyökök semlegesítése révén pedig késlelteti az öregedési folyamatokat. A földimogyoró a B-vitamincsoport számos tagját tartalmazza,-riboflavint, niacint, tiamint, pantoténsavat, piridoxint és folsavat-,melyek a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak. Együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azáltal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Magas a tápanyagtartalma

Felpattintod a földimogyoró héját és rengeteg hasznos tápanyag tárul máris eléd! A mogyoró egyedi bioaktív komponenseket tartalmaz, antioxidánsként viselkedik és számos betegség megelőzésében segít.

Hozzájárul a karcsúbb test eléréséhez

A mogyoróevők és mogyoróvaj-fogyasztók karcsúbb alakkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy több kalóriát esznek.

Csökkenti a koleszterinszintet

Annak ellenére, hogy a mogyoró magas energiatartalmú (magas a kalória- és zsírtartalma), egy tanulmány kimutatta, hogy a mogyoróvaj és földimogyoró csökkenti a koleszterinszintet, anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

Szívbaj, idegbetegségek, Alzheimer-kór és fertőzések ellen:

A mogyoróban található polifenolos antioxidáns, a rezveratrol hatékonyan előzi meg a szívbaj, a rák, az idegbetegségek és a vírusos-, valamint gombás fertőzések kialakulását.

Epekövek:

Hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj 25%-kal csökkenti az epekövek és az epehólyag betegségek kialakulásának kockázatát.

A diófélékben lévő rost segít megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól. A szervezetben lévő méreganyagok a külső megjelenésre is hatással vannak, pattanásokat, fakó és zsíros bőrt okozhatnak. Fogyasszon rendszeresen mogyorót, így a méreganyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetéből és a bőre egészségesebb lesz.

A mogyoró L-arginint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amivel hatékonyan kezelhető a kopaszodás, valamint serkenti az egészséges haj növekedését. Ezenkívül hozzájárul az artériák falának egészségéhez és megakadályozza a vérrög kialakulását, így serkenti a vérkeringést. A megfelelő vérkeringés által a haj erősebb és egészségesebb lesz.

A mogyoró sokféleképpen fogyasztható dióféle, így könnyedén beépítheti az étrendjébe. Alább többféle tippet is talál a mogyoró elkészítését illetően, melyek mindegyike egyedi a maga módján.

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.