Menü

Földimogyoró egészségre gyakorolt hatásai

A földimogyoró a kétszikűek osztályába, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshazájában, Dél- Amerikában vadon is előfordul. Amerika felfedezése után Afrikán keresztül terjedt el fokozatosan az egész világon.

Ásványi anyagai közül kiemelkedik a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és szelén. Nagy mennyiségben tartalmaz polifenol antioxidánsokat, elsősorban p-kumársavat, amely csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát azáltal, hogy korlátozza a karcinogén nitrózaminok képződését a gyomorban. A földimogyoró kiváló rezveratrol forrás, amely antioxidáns vegyület hozzájárul a daganatok, szívbetegségek, degeneratív-,és idegrendszeri betegségek megelőzésében, valamint hatásos a magas vérnyomás, vírusos és gombás fertőzések kezelésében is.

Gazdag E-vitaminban, amely szintén erőteljes antioxidáns, támogatja az immunrendszer védőfunkcióját, csökkenti a bőr sérülékenységét, gyorsítja a seb gyógyulását, védi a vörösvértesteket a károsodástól. Szerepe van a sejtmembrán épségének megőrzésében, a szabad gyökök semlegesítése révén pedig késlelteti az öregedési folyamatokat. A földimogyoró a B-vitamincsoport számos tagját tartalmazza,-riboflavint, niacint, tiamint, pantoténsavat, piridoxint és folsavat-,melyek a depresszió és szorongás enyhítésében is szerepet játszanak. Együttesen felelnek az energiatermelésért, és energiát biztosítanak a szervezet számára, azáltal, hogy támogatják a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Magas a tápanyagtartalma

Felpattintod a földimogyoró héját és rengeteg hasznos tápanyag tárul máris eléd! A mogyoró egyedi bioaktív komponenseket tartalmaz, antioxidánsként viselkedik és számos betegség megelőzésében segít.

Hozzájárul a karcsúbb test eléréséhez

A mogyoróevők és mogyoróvaj-fogyasztók karcsúbb alakkal rendelkeznek, annak ellenére, hogy több kalóriát esznek.

Csökkenti a koleszterinszintet

Annak ellenére, hogy a mogyoró magas energiatartalmú (magas a kalória- és zsírtartalma), egy tanulmány kimutatta, hogy a mogyoróvaj és földimogyoró csökkenti a koleszterinszintet, anélkül, hogy súlygyarapodást okozna.

Szívbaj, idegbetegségek, Alzheimer-kór és fertőzések ellen:

A mogyoróban található polifenolos antioxidáns, a rezveratrol hatékonyan előzi meg a szívbaj, a rák, az idegbetegségek és a vírusos-, valamint gombás fertőzések kialakulását.

Epekövek:

Hetente 3 dkg mogyoró vagy két evőkanál mogyoróvaj 25%-kal csökkenti az epekövek és az epehólyag betegségek kialakulásának kockázatát.

A diófélékben lévő rost segít megszabadulni a méreg- és salakanyagoktól. A szervezetben lévő méreganyagok a külső megjelenésre is hatással vannak, pattanásokat, fakó és zsíros bőrt okozhatnak. Fogyasszon rendszeresen mogyorót, így a méreganyagok gyorsabban kiürülnek a szervezetéből és a bőre egészségesebb lesz.

A mogyoró L-arginint tartalmaz, egy olyan aminosavat, amivel hatékonyan kezelhető a kopaszodás, valamint serkenti az egészséges haj növekedését. Ezenkívül hozzájárul az artériák falának egészségéhez és megakadályozza a vérrög kialakulását, így serkenti a vérkeringést. A megfelelő vérkeringés által a haj erősebb és egészségesebb lesz.

A mogyoró sokféleképpen fogyasztható dióféle, így könnyedén beépítheti az étrendjébe. Alább többféle tippet is talál a mogyoró elkészítését illetően, melyek mindegyike egyedi a maga módján.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?

Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.

Vitaminok fontossága ősszel

Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.