Menü

Málnás édességek

Magyarországon is őshonos gyümölcs. Bár a piros színű málna a legelterjedtebb, léteznek fekete, lila és sárgás színű fajták is. Számtalan módon felhasználható a konyhában: süteményekhez, zselék készítéséhez, gyümölcslevesekhez, de csinálhatunk málnaszörpöt, dzsemet, sőt készülhet belőle mártás, húsok mellé. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Sütés nélküli citromos-málnás sajttorta

hozzávalók / 10 adag

Tészta

15 dkg zabkeksz

5 dkg vaj

Sajttorta

35 dkg mascarpone

100 ml citromlé (frissen csavart)

2 citromból nyert citromhéj

12 dkg sűrített tej (cukrozott)

3 db lapzselatin (kicsi)

4 ek víz (meleg)

1 teáskanál vanília kivonat

Tetejére

25 dkg málna

1 csomag tortazselé (piros)

2.5 dl víz

30 ml szörp (málnaszörp)

elkészítés

Tészta

A kekszet késes aprítóban ledaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal.

180 fokos sütőben 10 percig sütjük, majd kihűtjük.

Sajttorta

A lapzselatint 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd 4 ek. jó meleg vízben feloldjuk, valamelyest lehűtjük.

A mascarponét a citromok lereszelt héjával és kifacsart levével, valamint a cukrozott sűrített tejjel homogénre keverjük. Végül hozzákeverjük a hűlő zselatint is.

A krémet a kihűlt tészta tetejére kanalazzuk a tortaformában, és elsimítjuk a tetejét.

Tetejére

2-2,5 dl vizet megmelegítünk (nem forraljuk fel), hozzáadjuk a piros tortazselét és 2 ek. málnaszörpöt.

A sajtkrém tetején a málnákat elhelyezzük, és leöntjük a langyos zselével.

Néhány órára hűtőbe tesszük.

Házi jégkrém

hozzávalók / 6 adag

30 dkg málna (vagy más gyümölcspüré)

3 ek víz

1.5 ek akácméz

elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük.

Beletöltjük a készítőformákba.

Mélyhűtőbe dugjuk.

Egyszerű málnás túróhab

hozzávalók / 3 adag

2 dl habtejszín

250 g tehéntúró

3 ek porcukor

1 citromból nyert citromhéj

250 g málna

0.5 citromból nyert citromlé

40 g mandulapehely

elkészítés

A habtejszínt felverjük, majd hozzáadjuk a túrót, valamint a porcukrot, és alaposan elkeverjük.

Belereszeljük egy citromhéját, és összeforgatjuk.

A málna nagyjából 4/5-ét villával összenyomkodjuk, és hozzáadjuk a citromlevet.

A szeletelt mandulát serpenyőben megpirítjuk.

Rétegenként poharakba kanalazzuk a krémet: alulra egy réteg túró megy, erre rakunk pár szemet a maradék málnából, rákanalazzuk a málnapürét, majd jöhet a túró másik fele.

Díszítésként rárakunk pár szem málnát, és megszórjuk a pirított mandulával.

Málnás joghurttorta sütés nélkül

hozzávalók / 4 adag

6 dl joghurt (málnás)

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

25 g zselatin

2 dl habtejszín

30 dkg málna

elkészítés

A joghurtot egy lábasba öntjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a zselatint. Meglangyosítjuk a keveréket, míg a cukor és a zselatin el nem olvad. Fontos, hogy nem szabad forralni.

Ezután a tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a joghurthoz.

Végül hozzáadjuk a málnát.

Beleöntjük a formába, majd hűtőbe tesszük kb. 3-4 órára, míg megdermed.

Európában majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódott vissza. Nem él Portugáliában, Izlandon, és Skandinávia északi részén. Amerikában őshonos fajtája a fekete málna.

Szerző: Udvari Fanni

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.