Menü

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Azt az elavult tanácsot már most oszlassuk el, hogy kettő helyett eszünk. (s ha ikrek, akkor sem eszünk három, meg négy helyett…) Aki ezzel a tévhittel nem számol fel, hatalmas súlygyarapodásnak néz elébe, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyi problémák sorát fogja magával hozni.

Az indokolatlanul túlzott kalóriabevitel az anya testsúlyát növeli csak, s hormonális és egyéb betegségeket idéz elő.

A terhességi cukorbetegség szűrésére a terhesség 24. és 28. hete között kerül sor és általában 75 g glükóz adásával történik a cukorterheléses vizsgálat.

Terheléses vércukor vizsgálat célja, hogy megállapítsa, a szervezet hogyan használja fel a glükózt a terhesség alatt. Segítségével könnyen megállapítható a terhességi cukorbetegség jelenléte.

Bizonyos tényezők növelik a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát: a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás már terhességet megelőzően, súlyfelesleg, magasabb anyai életkor, családban előforduló cukorbetegség, terhesség alatti magas vérnyomás.

A terhességi cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, alacsony lehet az újszülött vércukorszintje, túl nagy lehet a baba, netán a későbbiekben valódi cukorbetegség alakulhat ki.

A cukorbaj megelőzhető azonban és elkerülhető, ha figyelünk néhány táplálkozási és életmódbeli szempontra.

A megfelelő táplálkozás, a teljes életmódváltás ideje, ha eddig csak terv volt, terhesség elején egészen bizonyosan időszerűvé válik.

Ha az étkezésben megtartjuk a védőnő, vagy dietetikus által javasoltakat, elkerülhetjük a gyógyszeres kezelést és a terhesség alatti igen szigorú diétát.

A táplálkozásban a zsírbevitel és az egyszerű szénhidrátok ésszerű csökkentése mellett, javasolt a komplex és lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, így a vércukorszint nem emelkedik és zuhan meg folyamatosan.

A fehér lisztes és cukros dolgokat teljes kiőrlésű pékárukra kell leváltani, édességek helyett gyümölcsöt mértékkel, magvakat, tejterméket, natúr joghurtot és esetleg cukormentes nasikat kell előtérbe helyeznünk.

A cukrozott ivólevek és rostos üdítők is ártalmasak, helyettük ásványvizet és cukrozatlan (édesítőszer és méz nélküli) teák, limonádék, cukormentes szörpök javasoltak, esetenként egy kis természetes édesítőszerrel ízesítve (eritrit, stevia, xillit, nyírfacukor).

Amennyiben az orvos engedélyezi szinte ajánlott a rendszeres mozgás, séta, kismamatorna, mely a pulzusszámot nem nagyon emeli meg, de nagyon sokat számítanak a pluszkilók és a terhességi cukorbetegség elleni harcban.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

A nőgyógyászati rákszűrés fontossága

Senki sem szeret orvoshoz járni, különösen nem nőgyógyászati vizsgálatra. Sokan halogatják a rákszűrést, mert kellemetlennek, időigényesnek érzik, pedig valójában egy néhány perces, egyszerű eljárásról van szó, amely életet menthet.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.