A terhességi cukorbetegség megelőzhető
- Dátum: 2020.06.30., 18:44
- Martinka Dia
- cukorbaj, cukorbetegség, cukrozott, diéta, dietetikus, édesség, elavult, életkor, életmód, életmódváltás, esztétikailag, étrend, glükóz, gyógyszer, hajlamosító tényező, hízás, indokolatlan, kalóriabevitel, közismert, megelőzhető, mérték, mozgás, probléma, sport., szénhidrát, táplálkozás, terhesség, természetes édesítőszer, testsúly, védőnő, vércukorszint
A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Azt az elavult tanácsot már most oszlassuk el, hogy kettő helyett eszünk. (s ha ikrek, akkor sem eszünk három, meg négy helyett…) Aki ezzel a tévhittel nem számol fel, hatalmas súlygyarapodásnak néz elébe, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyi problémák sorát fogja magával hozni.
Az indokolatlanul túlzott kalóriabevitel az anya testsúlyát növeli csak, s hormonális és egyéb betegségeket idéz elő.
A terhességi cukorbetegség szűrésére a terhesség 24. és 28. hete között kerül sor és általában 75 g glükóz adásával történik a cukorterheléses vizsgálat.
Terheléses vércukor vizsgálat célja, hogy megállapítsa, a szervezet hogyan használja fel a glükózt a terhesség alatt. Segítségével könnyen megállapítható a terhességi cukorbetegség jelenléte.
Bizonyos tényezők növelik a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát: a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás már terhességet megelőzően, súlyfelesleg, magasabb anyai életkor, családban előforduló cukorbetegség, terhesség alatti magas vérnyomás.

A terhességi cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, alacsony lehet az újszülött vércukorszintje, túl nagy lehet a baba, netán a későbbiekben valódi cukorbetegség alakulhat ki.
A cukorbaj megelőzhető azonban és elkerülhető, ha figyelünk néhány táplálkozási és életmódbeli szempontra.
A megfelelő táplálkozás, a teljes életmódváltás ideje, ha eddig csak terv volt, terhesség elején egészen bizonyosan időszerűvé válik.
Ha az étkezésben megtartjuk a védőnő, vagy dietetikus által javasoltakat, elkerülhetjük a gyógyszeres kezelést és a terhesség alatti igen szigorú diétát.
A táplálkozásban a zsírbevitel és az egyszerű szénhidrátok ésszerű csökkentése mellett, javasolt a komplex és lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, így a vércukorszint nem emelkedik és zuhan meg folyamatosan.
A fehér lisztes és cukros dolgokat teljes kiőrlésű pékárukra kell leváltani, édességek helyett gyümölcsöt mértékkel, magvakat, tejterméket, natúr joghurtot és esetleg cukormentes nasikat kell előtérbe helyeznünk.

A cukrozott ivólevek és rostos üdítők is ártalmasak, helyettük ásványvizet és cukrozatlan (édesítőszer és méz nélküli) teák, limonádék, cukormentes szörpök javasoltak, esetenként egy kis természetes édesítőszerrel ízesítve (eritrit, stevia, xillit, nyírfacukor).
Amennyiben az orvos engedélyezi szinte ajánlott a rendszeres mozgás, séta, kismamatorna, mely a pulzusszámot nem nagyon emeli meg, de nagyon sokat számítanak a pluszkilók és a terhességi cukorbetegség elleni harcban.
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.