Menü

A terhességi cukorbetegség megelőzhető

A terhességi cukorbetegség egy közismert betegség, mely a terhesség során alakulhat ki. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő. A terhességi cukorbaj azonban megelőzhető, ha betartunk néhány nagyon fontos szabályt.

Azt az elavult tanácsot már most oszlassuk el, hogy kettő helyett eszünk. (s ha ikrek, akkor sem eszünk három, meg négy helyett…) Aki ezzel a tévhittel nem számol fel, hatalmas súlygyarapodásnak néz elébe, ami nemcsak esztétikailag zavaró, de egészségügyi problémák sorát fogja magával hozni.

Az indokolatlanul túlzott kalóriabevitel az anya testsúlyát növeli csak, s hormonális és egyéb betegségeket idéz elő.

A terhességi cukorbetegség szűrésére a terhesség 24. és 28. hete között kerül sor és általában 75 g glükóz adásával történik a cukorterheléses vizsgálat.

Terheléses vércukor vizsgálat célja, hogy megállapítsa, a szervezet hogyan használja fel a glükózt a terhesség alatt. Segítségével könnyen megállapítható a terhességi cukorbetegség jelenléte.

Bizonyos tényezők növelik a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát: a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás már terhességet megelőzően, súlyfelesleg, magasabb anyai életkor, családban előforduló cukorbetegség, terhesség alatti magas vérnyomás.

A terhességi cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, alacsony lehet az újszülött vércukorszintje, túl nagy lehet a baba, netán a későbbiekben valódi cukorbetegség alakulhat ki.

A cukorbaj megelőzhető azonban és elkerülhető, ha figyelünk néhány táplálkozási és életmódbeli szempontra.

A megfelelő táplálkozás, a teljes életmódváltás ideje, ha eddig csak terv volt, terhesség elején egészen bizonyosan időszerűvé válik.

Ha az étkezésben megtartjuk a védőnő, vagy dietetikus által javasoltakat, elkerülhetjük a gyógyszeres kezelést és a terhesség alatti igen szigorú diétát.

A táplálkozásban a zsírbevitel és az egyszerű szénhidrátok ésszerű csökkentése mellett, javasolt a komplex és lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása, így a vércukorszint nem emelkedik és zuhan meg folyamatosan.

A fehér lisztes és cukros dolgokat teljes kiőrlésű pékárukra kell leváltani, édességek helyett gyümölcsöt mértékkel, magvakat, tejterméket, natúr joghurtot és esetleg cukormentes nasikat kell előtérbe helyeznünk.

A cukrozott ivólevek és rostos üdítők is ártalmasak, helyettük ásványvizet és cukrozatlan (édesítőszer és méz nélküli) teák, limonádék, cukormentes szörpök javasoltak, esetenként egy kis természetes édesítőszerrel ízesítve (eritrit, stevia, xillit, nyírfacukor).

Amennyiben az orvos engedélyezi szinte ajánlott a rendszeres mozgás, séta, kismamatorna, mely a pulzusszámot nem nagyon emeli meg, de nagyon sokat számítanak a pluszkilók és a terhességi cukorbetegség elleni harcban.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.