Egyszerű receptek egyetemistáknak
- Dátum: 2020.07.18., 09:07
- Sipos Zsófia
- egészséges, egyetem, egyetemista, egyszerű, finom, főzés, gyors
Három egyszerű, egészséges és laktató recept (nemcsak) kezdő szakácsoknak!
Jövő hét szerdán hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, idén is több tízezer fiatal életét befolyásolja. Az érettségi után, akár folytatja tanulmányait vagy dolgozni megy a diák, önállósodni fog, ami magába foglalja a főzést is.
Cukkini pennével

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető tészta, ami ugyanakkor nagyon igényes és finom! A penne és cukkini mellett csupán só, bors, olaj és tejszín szükséges hozzá.
Ízlés szerint hámozzuk meg vagy hagyjuk meg a cukkini héját. Az alaposan megtisztított zöldséget reszeljük le egy tálba, majd forró olívaolajon pároljuk, amíg teljesen át nem puhul, körülbelül 10 percig.
Mialatt pároljuk a cukkinit, tegyünk fel egy lábasban sós vizet. A felforralt vízben tésztától függően, megfelelő ideig főzzük, majd szűrés után még olívaolajjal keverjük el a lángon.
Miután a cukkini levet eresztett és megpuhult a fűszerezés következik. Sóval és borssal is nagyon finom, de aki jobban szereti az olaszos ízvilágot bátran használjon oregánót és bazsalikomot is. A fűszerezés után egy doboz tejszínt (lehet növényi is) öntsünk a cukkinire, majd várjunk amíg felforr.
Az elkészült tésztát és öntetet bármilyen sajttal fogyaszthatjuk.
Vegán tojásrántotta
A tojás rántotta az egyik legegyszerűbb örökzöld reggeli. Vegán verziója sem jelent különösebb nehézséget, ezért, ha érdekel a teljes mértékben hús és állati eredetű alapanyagokat mellőző konyha, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet.
A tojást tofuval is lehet helyettesíteni, amelyből a rántottához a legjobb a füstölt verzió.
Első lépésként egy paradicsomot szeleteljünk kis kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe egy kis vízzel. A puhuló paradicsom mellé vágjunk fel egy kisebb vöröshagymát is, majd azt is tegyük a serpenyőbe. Pár perc párolás után a villával felszeletelt vagy szaggatott tofut is tegyük a paradicsom és a hagyma mellé. Ezt követi a fűszerezés, ami a vegán tojásrántotta kulcsa. Az alapvetően sápadtfehér tofu színe a kurkuma fűszer miatt lesz sárgás, mint a valódi tojás, ezenkívül még só és bors, valamint sörélesztőpehellyel is ízesítjük a rántottát. Valamint ízléstől függően még szinte bármivel, például paprikaporra.
Bármilyen saláta

A saláta készítésben a legjobb, hogy akárhogy alakíthatod kedvedre. Olyan alapanyagokat választhatsz, amiket igazán szeretsz és a végeredmény mindig nagyon finom lesz.
Az alapsalátákat a zöldség mellett fel lehet dobni mindenféle magokkal, szeletelt csirkedarabokkal vagy éppen tonhallal.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A rágógumizás titkai: stresszoldás vagy csak rossz szokás?
A rágógumizás napjaink mindennapjainak szerves része, és sokan úgy vélik, hogy nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem a stressz csökkentésében is hatékony lehet. De vajon tényleg olyan jótékony hatású a rágózás, mint ahogy a közvélekedés tartja?
Kutyák ovisa és szállodája – minden, amit a napközikről és panziókról tudni kell
Ha valaha is előfordult, hogy egész nap dolgozott, és közben azon gondolkodott, vajon mihez kezd otthon egyedül a kutyája, akkor érdemes megismerkednie a kutyanapközi és kutyapanzió szolgáltatásokkal. Ezek a lehetőségek kifejezetten azoknak a gazdiknak szólnak, akik szeretnék biztosítani kedvencük számára a megfelelő gondoskodást és társaságot akkor is, amikor éppen nem tudnak velük lenni.
„Hygge” – a dánok boldogságának egyik kulcsa
Ahány nép, annyi szokás, legyen az gasztronómia, orvoslás, vagy életfelfogás. A dánok ezutóbbiban kifejezetten jók, de hogyan csinálják?
Óraátállítás – kinek áldás, kinek átok?
Október végén ismét elérkezik az idő, amikor egy órával visszaállítjuk a mutatókat, és ezzel hivatalosan is átlépünk a téli időszámításba. Sokan örülnek a plusz egy óra alvásnak, de a valóságban ez a látszólag apró változás sokkal több szervezetet megvisel, mint gondolnánk.