Egyszerű receptek egyetemistáknak
- Dátum: 2020.07.18., 09:07
- Sipos Zsófia
- egészséges, egyetem, egyetemista, egyszerű, finom, főzés, gyors
Három egyszerű, egészséges és laktató recept (nemcsak) kezdő szakácsoknak!
Jövő hét szerdán hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, idén is több tízezer fiatal életét befolyásolja. Az érettségi után, akár folytatja tanulmányait vagy dolgozni megy a diák, önállósodni fog, ami magába foglalja a főzést is.
Cukkini pennével

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető tészta, ami ugyanakkor nagyon igényes és finom! A penne és cukkini mellett csupán só, bors, olaj és tejszín szükséges hozzá.
Ízlés szerint hámozzuk meg vagy hagyjuk meg a cukkini héját. Az alaposan megtisztított zöldséget reszeljük le egy tálba, majd forró olívaolajon pároljuk, amíg teljesen át nem puhul, körülbelül 10 percig.
Mialatt pároljuk a cukkinit, tegyünk fel egy lábasban sós vizet. A felforralt vízben tésztától függően, megfelelő ideig főzzük, majd szűrés után még olívaolajjal keverjük el a lángon.
Miután a cukkini levet eresztett és megpuhult a fűszerezés következik. Sóval és borssal is nagyon finom, de aki jobban szereti az olaszos ízvilágot bátran használjon oregánót és bazsalikomot is. A fűszerezés után egy doboz tejszínt (lehet növényi is) öntsünk a cukkinire, majd várjunk amíg felforr.
Az elkészült tésztát és öntetet bármilyen sajttal fogyaszthatjuk.
Vegán tojásrántotta
A tojás rántotta az egyik legegyszerűbb örökzöld reggeli. Vegán verziója sem jelent különösebb nehézséget, ezért, ha érdekel a teljes mértékben hús és állati eredetű alapanyagokat mellőző konyha, akkor érdemes kipróbálnod ezt a receptet.
A tojást tofuval is lehet helyettesíteni, amelyből a rántottához a legjobb a füstölt verzió.
Első lépésként egy paradicsomot szeleteljünk kis kockákra, majd tegyük egy serpenyőbe egy kis vízzel. A puhuló paradicsom mellé vágjunk fel egy kisebb vöröshagymát is, majd azt is tegyük a serpenyőbe. Pár perc párolás után a villával felszeletelt vagy szaggatott tofut is tegyük a paradicsom és a hagyma mellé. Ezt követi a fűszerezés, ami a vegán tojásrántotta kulcsa. Az alapvetően sápadtfehér tofu színe a kurkuma fűszer miatt lesz sárgás, mint a valódi tojás, ezenkívül még só és bors, valamint sörélesztőpehellyel is ízesítjük a rántottát. Valamint ízléstől függően még szinte bármivel, például paprikaporra.
Bármilyen saláta

A saláta készítésben a legjobb, hogy akárhogy alakíthatod kedvedre. Olyan alapanyagokat választhatsz, amiket igazán szeretsz és a végeredmény mindig nagyon finom lesz.
Az alapsalátákat a zöldség mellett fel lehet dobni mindenféle magokkal, szeletelt csirkedarabokkal vagy éppen tonhallal.
Életet menthet egy kis doboz – Miért nélkülözhetetlenek a szén-monoxid- és füstjelzők?
A szén-monoxid és a tűz a két legveszélyesebb, mégis gyakran észrevétlen otthoni kockázat közé tartozik. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, láthatatlan gáz, amely akár percek alatt komoly mérgezést okozhat. A dohányfüsttel ellentétben nem csípi a szemet, nem vált ki köhögést – egyszerűen csak belélegezzük anélkül, hogy tudnánk róla.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Az okostelefon hatása a gyerekekre – áldás vagy átok a digitális korszakban?
Az okostelefon mára a mindennapi élet elengedhetetlen részévé vált – nemcsak a felnőttek, hanem egyre inkább a gyerekek körében is. A digitális világ nyújtotta lehetőségek kétségtelenül hatalmasak, ugyanakkor a korlátlan hozzáférés komoly kihívásokat is jelent. De vajon hogyan hat az okostelefon a gyerekek testi, lelki és szociális fejlődésére?
Elfek a polcon, csínyek a lakásban
Sokan ismerik a kis csínytevő manókat, melyek decemberben forgatják fal a lakásunkat, mindennapos jókedvet hozva.
Digitális detox: amikor a csend lesz a legnagyobb luxus
Egyre többen kapcsolnak ki – szó szerint – hogy újra önmagukra találjanak. Reggel az első mozdulat: a telefon után nyúlunk. Ellenőrizzük az értesítéseket, görgetjük a híreket, belenézünk a közösségi médiába, és máris mások életében kalandozunk, mielőtt a sajátunkat egyáltalán elkezdtük volna.