Diétás tészta receptek
- Dátum: 2020.07.26., 15:51
- Udvari Fanni
- egészség, farfalle, fogyókúra, lasagne, pizza, ricotta, tészta, zöldség
A tésztaféléket elhagyni nagyon nagy lemondás, de ha fogyni akarunk, akkor bizony jelentős mértékben csökkenteni kell a mennyiséget. Ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lehet enni belőle. Egyrészt kapható ma már csökkentett szénhidráttartalmú tészta is, másrészt okos trükkökkel beépíthető az étrendbe a sima, durum-, teljes kiőrlésű lisztből készített változat is.
LASAGNE RICOTTÁVAL

személyenként 2 lasagne lap
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
30 dkg koktél- vagy datolyaparadicsom
só és frissen őrölt bors
friss bazsalikom
30 dkg ricotta vagy zsírszegény túró
1 ek parmezán saj
ELKÉSZÍTÉSE:
A koktélparadicsomokat felkarikázzuk, felhevítjük az olajat, és rátesszük pár percre a paradicsomot (nem kell szétfőzni). Sózzuk, borsozzuk, meghintjük bazsalikommal. Vizet forralunk és kifőzzük a tésztát. Ha kész, tányérra teszünk egy lapot, megkenjük ujjnyi vastagon ricottával, befedjük paradicsommal, majd mehet rá a következő lap, a ricotta és a paradicsom, tetejét meghintjük kevéske parmezánnal.
FARFALLE FETÁVAL

személyenként 6 dkg masni tészta (kifőzve)
10 dkg morzsolt feta sajt
1 doboz koktélparadicsom, a szemek félbevágva
személyenként 5 db olívabogyó
ELKÉSZÍTÉSE:
Főzzük ki a tésztát, majd forgassuk össze a többi előkészített hozzávalóval.
GRILLEZETT ZÖLDSÉGEK TÉSZTÁVAL

személyenként 6 dkg széles metélt (kifőzve)
1 kis fej karfiol, apróra vágott
2 közepes vöröshagyma apró kockákra vágva
2 közepes sárgarépa felkarikázva
2 kisebb édesburgonya felkarikázva vagy egy szelet sütőtök kockákra vágva
2 paradicsom vastag karikákra vágva
½ csésze száraz fehérbor
½ csésze extra szűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma zúzva
1 evőkanál őrölt kömény
½ teáskanál aprított pirospaprika
3 szál friss kakukkfű
1 ek. apróra vágott petrezselyem
durva tengeri só ízlés szerint
frissen őrölt fekete bors
parmezán sajt a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS:
Kevés vízben pároljuk 10 percig a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát, az édesburgonyát, majd szűrjük le. Rakjuk bele egy tepsibe, majd adjuk hozzá a bort, az olajat, a fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát és a kakukkfüvet. Süssük 15 percig 200 fokon. Főzzük ki a tésztát, tegyük egy tálba és hintsük rá a zöldségeket, kevés parmezán sajttal ízesítsük.
GOMBÁS TÉSZTA
személyenként 6 dkg szélesmetélt (kifőzve)
15 dkg vegyes gomba
1 ek olaj
2 dl főzőtejszín
1 gerezd fokhagyma
petrezselyem
A gombákat feldaraboljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat és a fokhagymát, és mielőtt túlhevülne, rádobjuk a gombát. Amikor kezd levet engedni és puhul, akkor ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd megszórjuk a petrezselyemmel. Amikor elkészült, összeforgatjuk a kifőzött tésztával.
Mit jelent a megfelelő arány?
Az anyagcseretípusodnak megfelelő étkezést. Nagyon egyszerűen, egy szénhidrát típusnak jobb a szénhidrát-domináns étkezés, míg egy fehérjetípusnak értelemszerűen nem. Ennek megfelelően érdemes figyelni a mennyiségekre, ha célod a fogyás, vagy egészségesebben működő emésztőrendszert szeretnél.
Különleges megoldás pizzatésztára

Szívesen eszel pizzát, de a rendelősről inkább lemondanál az egészséged és az alakod javára? Választhatsz alternatív, diétás tésztát is a pizzádhoz. A túró- és tonhal alapú, vitatható alapok mellett aprítógépben darabolt karfiolból, répából, brokkoliból, sőt, akár céklából is készíthetsz diétás pizza alapot.
Szerző: Udvari Fanni
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.