Menü

Rendet gyorsan!

Megakadt a szemem egy „rendrakás gyorsan” címmel indító cikknél, s mivel ez a téma nálunk fokozottan aktuális sokszor, természetesen a megnyitásra kattintottam.

A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll: elsőként a felesleges lom kiszelektálásából, és a megmaradt, használható tárgyak, játékok okos rendszerezéséből, s mindez könnyen megvalósítható a gyakorlati, hétköznapi életben.

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk.

Ilyenek a régi, felhalmozott műanyag dobozok, kinőtt, kihízott, vagy sose hordott ruhák, kopott, elhasznált cipők, lejárt szavatosságú élelmiszerek a kamrában, vagy rég megbontott és nem használt kozmetikumok és még sorolhatnám a gyerekek kismillió kütyüivel, törött játékaival, számtalan rajzaival, a pincében és garázsban lévő lomról nem is beszélve.

Néhány apró trükk nagyon sokat segíthet a hatékony rendrakásban, melyek ezek?

Keressünk helyet a tárgyainknak!

Nehéz úgy rendet rakni, ha minden összevissza van. Legyen mindennek helye és oda kerüljön vissza.

Érdemes átgondolni, hogy azt a ruhát, amit 5 éve nem vettünk fel, meddig akarjuk feleslegesen tárolni még. Ideje átválogatni!

Rendszerezzünk! A gyerekszobai játékok esetében főnyeremény a tárolódobozok és kosarak használata.

Találjuk meg a saját stílusunkat a tárolásban! Legyen az rattan kosár, fonott műanyag rekesz, vagy műanyag doboz, alakítsuk ki a saját rendszerünket.

Minimál stílus! Az üveges vitrinek korszaka lejárt, ahogy a nyitott polcoké is, minden porfogót szelektáljunk és rakjunk el szem elől.

Rendezetlen számlák, befizetésre váró csekkek, papírhalmaz… Néhány pofás állítható irattartó papucs, tároló és mappa, s máris minden átlátható.

A szortírozást érdemes szobáról-szobára végezni, így kisebb az esély, hogy valami kimarad. Akár tehetünk egy napra egy helyiséget is, nem kell feltétlen mindennel egy nap alatt végezni. s a családtagokat is be lehet vonni a takarításba, rendrakásba.

Sokszor addig-addig halogatjuk a rendrakást, hogy végül már túl nagy lelki erőre van szükség ahhoz, hogy rászánjuk magunkat. Kupis lakást nem csak nehezebb tisztán tartani, hanem elveszik benne az otthonunk szépsége. Hiába fektetünk sok energiát otthonunk megszépítésébe, felújításába, berendezésébe, megépítésébe, kialakításába, ha állandóan sok kacat van elöl. Szelektáljunk rendszeresen, évszakváltásnál és nagytakarítás előtt mindenképpen.

Ezekkel a trükkökkel 5-10 perc a rendrakás, s a fenti tippeket alkalmazva egy rendezett, áttekinthető otthon vár majd minket haza esténként.

A komposztálás titkai

Környezettudatos és hasznos. Így kezdj komposztálni!

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak.

Hirtelen a magad lábára állni

Krízishelyzetek mindig adódnak. Ezekkel vagy megbirkózunk egyedül, vagy magunk előtt tornyosítunk egy jó adag problémát, amiben aztán rendszeresen megakadunk. Az egyik nehézséget az okozza, amikor az ember hirtelen egyedül lesz, vagy anyagi vagy érzelmi szempontból a maga útját kell járnia, noha addig ez nem fordult elő. Ezzel megbirkózni nem egyszerű

Hogy gyorsabban múljon el a szúnyogcsípés

Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a nyár legkellemetlenebb velejárója a szemtelen szúnyogok inváziója, a rovarokat pedig olykor sajnos a szúnyogriasztó szerek sem tartják távol. Mivel csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket?

Kirándulj itthon!

A koronavírus járvány legnagyobb vesztese a turizmus, mivel a betegség miatt a legtöbben lemondják külföldi nyaralásaikat. Ha azonban mégis kikapcsolódásra és friss levegőre vágysz, ezek Magyarország legszebb kirándulóhelyei, ahol a természet közelében pihenheted ki magadat.