Menü

Rendet gyorsan!

Megakadt a szemem egy „rendrakás gyorsan” címmel indító cikknél, s mivel ez a téma nálunk fokozottan aktuális sokszor, természetesen a megnyitásra kattintottam.

A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll: elsőként a felesleges lom kiszelektálásából, és a megmaradt, használható tárgyak, játékok okos rendszerezéséből, s mindez könnyen megvalósítható a gyakorlati, hétköznapi életben.

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk.

Ilyenek a régi, felhalmozott műanyag dobozok, kinőtt, kihízott, vagy sose hordott ruhák, kopott, elhasznált cipők, lejárt szavatosságú élelmiszerek a kamrában, vagy rég megbontott és nem használt kozmetikumok és még sorolhatnám a gyerekek kismillió kütyüivel, törött játékaival, számtalan rajzaival, a pincében és garázsban lévő lomról nem is beszélve.

Néhány apró trükk nagyon sokat segíthet a hatékony rendrakásban, melyek ezek?

Keressünk helyet a tárgyainknak!

Nehéz úgy rendet rakni, ha minden összevissza van. Legyen mindennek helye és oda kerüljön vissza.

Érdemes átgondolni, hogy azt a ruhát, amit 5 éve nem vettünk fel, meddig akarjuk feleslegesen tárolni még. Ideje átválogatni!

Rendszerezzünk! A gyerekszobai játékok esetében főnyeremény a tárolódobozok és kosarak használata.

Találjuk meg a saját stílusunkat a tárolásban! Legyen az rattan kosár, fonott műanyag rekesz, vagy műanyag doboz, alakítsuk ki a saját rendszerünket.

Minimál stílus! Az üveges vitrinek korszaka lejárt, ahogy a nyitott polcoké is, minden porfogót szelektáljunk és rakjunk el szem elől.

Rendezetlen számlák, befizetésre váró csekkek, papírhalmaz… Néhány pofás állítható irattartó papucs, tároló és mappa, s máris minden átlátható.

A szortírozást érdemes szobáról-szobára végezni, így kisebb az esély, hogy valami kimarad. Akár tehetünk egy napra egy helyiséget is, nem kell feltétlen mindennel egy nap alatt végezni. s a családtagokat is be lehet vonni a takarításba, rendrakásba.

Sokszor addig-addig halogatjuk a rendrakást, hogy végül már túl nagy lelki erőre van szükség ahhoz, hogy rászánjuk magunkat. Kupis lakást nem csak nehezebb tisztán tartani, hanem elveszik benne az otthonunk szépsége. Hiába fektetünk sok energiát otthonunk megszépítésébe, felújításába, berendezésébe, megépítésébe, kialakításába, ha állandóan sok kacat van elöl. Szelektáljunk rendszeresen, évszakváltásnál és nagytakarítás előtt mindenképpen.

Ezekkel a trükkökkel 5-10 perc a rendrakás, s a fenti tippeket alkalmazva egy rendezett, áttekinthető otthon vár majd minket haza esténként.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.