Menü

Rendet gyorsan!

Megakadt a szemem egy „rendrakás gyorsan” címmel indító cikknél, s mivel ez a téma nálunk fokozottan aktuális sokszor, természetesen a megnyitásra kattintottam.

A hatékony otthoni rendteremtés alapvetően egyszerű lépésekből áll: elsőként a felesleges lom kiszelektálásából, és a megmaradt, használható tárgyak, játékok okos rendszerezéséből, s mindez könnyen megvalósítható a gyakorlati, hétköznapi életben.

Mindenkinek vannak olyan tárgyai, melyek hosszú időn keresztül megbújhatnak a polcokon, szekrényekben anélkül, hogy kiselejteznénk, lecserélnénk, teret tisztítanánk, szelektálnánk.

Ilyenek a régi, felhalmozott műanyag dobozok, kinőtt, kihízott, vagy sose hordott ruhák, kopott, elhasznált cipők, lejárt szavatosságú élelmiszerek a kamrában, vagy rég megbontott és nem használt kozmetikumok és még sorolhatnám a gyerekek kismillió kütyüivel, törött játékaival, számtalan rajzaival, a pincében és garázsban lévő lomról nem is beszélve.

Néhány apró trükk nagyon sokat segíthet a hatékony rendrakásban, melyek ezek?

Keressünk helyet a tárgyainknak!

Nehéz úgy rendet rakni, ha minden összevissza van. Legyen mindennek helye és oda kerüljön vissza.

Érdemes átgondolni, hogy azt a ruhát, amit 5 éve nem vettünk fel, meddig akarjuk feleslegesen tárolni még. Ideje átválogatni!

Rendszerezzünk! A gyerekszobai játékok esetében főnyeremény a tárolódobozok és kosarak használata.

Találjuk meg a saját stílusunkat a tárolásban! Legyen az rattan kosár, fonott műanyag rekesz, vagy műanyag doboz, alakítsuk ki a saját rendszerünket.

Minimál stílus! Az üveges vitrinek korszaka lejárt, ahogy a nyitott polcoké is, minden porfogót szelektáljunk és rakjunk el szem elől.

Rendezetlen számlák, befizetésre váró csekkek, papírhalmaz… Néhány pofás állítható irattartó papucs, tároló és mappa, s máris minden átlátható.

A szortírozást érdemes szobáról-szobára végezni, így kisebb az esély, hogy valami kimarad. Akár tehetünk egy napra egy helyiséget is, nem kell feltétlen mindennel egy nap alatt végezni. s a családtagokat is be lehet vonni a takarításba, rendrakásba.

Sokszor addig-addig halogatjuk a rendrakást, hogy végül már túl nagy lelki erőre van szükség ahhoz, hogy rászánjuk magunkat. Kupis lakást nem csak nehezebb tisztán tartani, hanem elveszik benne az otthonunk szépsége. Hiába fektetünk sok energiát otthonunk megszépítésébe, felújításába, berendezésébe, megépítésébe, kialakításába, ha állandóan sok kacat van elöl. Szelektáljunk rendszeresen, évszakváltásnál és nagytakarítás előtt mindenképpen.

Ezekkel a trükkökkel 5-10 perc a rendrakás, s a fenti tippeket alkalmazva egy rendezett, áttekinthető otthon vár majd minket haza esténként.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.