Menü

Tippek megtakarításhoz

Bármit hoz az élet egy kis megtakarítás soha nem jön rosszul, ezért érdemes félretenni amikor több jön be, mint folyik ki.

A pénzügyi tudatosság minden életkorban fontos szerepet tölt be. Gyerekként még csak édességre vagy komolyabban játékra költ az ember. Ahogy telik az idő a pénz úgy tölt be sokkal nagyobb szerepet az életünkben és válik igazán fontossá, mit mikor szerzünk be.

A spórolás alapja tehát a tudatos élet. Odafigyelés, hogy pontosan mire van szükségünk, mi az, ami nélkülözhetetlen számunkra. Így gondolkodva a megtakarítás sem olyan nehéz feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Ezekben a bizonytalan időkben pedig még fontosabbá vált, mire költünk.

Legyen cél

Mindent könnyebb elérni, ha van egy cél a szemed előtt, amit követsz. Ez a fogyásra, tanulásra, önfejlesztésre és a munkára is igaz ugyanúgy, mint a pénzügyekre. Ha van előtted egy cél, könnyebb fókuszálni a cselekvésre és a kifogásokat is egyszerűbb legyőzni. A cél mellett az önfegyelem is nagyon fontos. Figyelj oda magadra, de ne engedj az első gondolatnak. A tudatosság itt is szerepet kap.

Akkor, amikor

Amint valami extra bevételhez jutsz, érdemes rögtön egy bizonyos részét félretenni. Fogd fel úgy, mintha magadnak fizetnél. Amellett, hogy megvannak a szokásos kiadásaid, legyen egy külön személyes boríték vagy számla, ahova rendszeresen is tudsz fizetni magadnak. Ha rutinná válik, észrevétlenül gyűlnek a megtakarított összegek.

Készpénz helyett kártya?

A koronavírus miatt mindenhol inkább a kártyás fizetést részesítik előnyben, ami a spórolás szempontjából is kedvező lehet. Állítsd be, hogy a bankod SMS-ben értesítsen a számládon történő pénzmozgásokról, így az üzenetekkel egy elektronikus költségvetési naplót is vezethetsz. Természetes a kulcs itt is az odafigyelés, hiszen a kártyás fizetésnél könnyebben túlköltekezik az ember, ha nem kell fizikailag is megválni a bankjegyektől.

Nem csak neked jó

A tudatos élet pénztárca-barát is, de emellett hozzájárul a környezet védelméhez is. Ha megválogatod, mire van valóban szükséged, észrevétlenül is kevesebb felesleges holmit halmozol fel és ezáltal kevesebb szemetet termelsz. Ebből pedig rajtad kívül az egész bolygó is profitál. Ezért a pénzügyi tudatosság lehetőség a szemléletváltásra. Kilépni a saját életünkből, meglátni, hogy mi történik körülöttünk, milyen jövője van a helynek, ahova születtünk. Ez az önzetlen gondolkodás sokkal többet ad, mint amire számítanál.

A tudatosság sokrétű és a környezet védelme, a személyes kapcsolatok ápolása mellett a pénztárcádnak is hasznos. Megéri összeszedetten rendben tartani a pénzügyeidet és ezáltal az életedet is.

A bennünk élő gyermeki én nyomában

Mindannyiunkban lakozik egy gyermek, egy felnőtt és egy szülő, nem egy széthasadt személyiség leírását tartalmazza a mondat, hanem énünk különböző szintjeit, állapotait, melyeket más és más helyzetekben, vagy személyekkel szemben hívunk elő és mutatunk meg.

Mit mikor, avagy az ideális napirend

A szervezet működésének is megvan a maga ritmusa, s minden tevékenységnek megvan a maga ideje. Ekkor vagyunk a leghatékonyabbak abban, amit épp csinálunk. - ilyenkor tudjuk a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatot. Vajon milyen az ideális napirend?

Egészségmegőrzés távoktatás alatt

A vírus megelőzésének őszi szakaszában ismét elérkezett az az idő, amikor a világ államai korlátozásokat vezettek be. Ezek nagyban befolyásolják mindennapi életünket, ezáltal a mindennapi rutinunkra is rányomják a bélyegét.

Egy nap cigaretta nélkül

Nemzetközi kezdeményezésre minden év novemberének harmadik csütörtöke a „Ne gyújts rá!” világnap, amelynek célja, hogy rávegye a dohányzókat – legyen az hagyományos cigaretta, e-cigaretta vagy a napjainkban oly divatos hevített dohánytermék-használó –, hogy egy teljes napig ne gyújtsanak rá!

Tanácsok kiégés megelőzésére

A kiégési szindróma (angol kifejezés, a burnout syndrome-ból) azt a tünetegyüttest jelöli, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen stresszhatások következtében jön létre. Fizikai-érzelmi-mentális kimerüléssel jár, és elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, humán területen dolgoznak, vagy akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára vagy azonosulásra van szükségük.