Menü

Hogyan halványíthatóak a májfoltok?

A májfolt talán az egyik leggyakoribb rendellenessége a bőrnek. Betegségnek talán nem kell nevezni, hiszen ártalmatlan dologról van szó, csupán esztétikailag lehetnek zavaróak, s sok embernek keserítik meg az életét. Májfolt tipikusan akkor alakul ki, ha túl sok napfény éri a bőrt, vagy a nőknél hormonális változások következnek be, például megnő a progeszteron- és ösztrogénszintjük. 40 éves kor fölött gyakrabban alakulnak ki.

A foltok a napsugárzásnak erősen kitett bőrfelületeken jelennek meg, tipikus előfordulási helyük az arcon, a kézfejen és az alkaron vannak. Ezek a kis barnás foltok kozmetikai szempontból zavaróak.

A májfoltokat melazmának is nevezik, s terhességi maszkként is emlegetik, mert az arcon sötétebbre színeződött foltok leginkább a várandós nőkre jellemzőek. A kismamák persze cseppet sem örülnek az elváltozásoknak, mégis legtöbbször terhesség során fordul elő, többnyire középidőben, mely a szülést követően spontán, hónapok alatt visszafejlődik.

Ha valaki kozmetikai okokból el akarja távolítani, halványító krémeket javasolnak a kozmetikusok, de sajnos a saját tapasztalatom az, hogy sokba kerülnek, de a hatásuk elmarad a várttól. Az viszont bizonyos, hogy megelőzhetőek. A májfoltokra nincs végleges gyógymód, de jól lehet kezelni őket. Mind a májfoltok, mind a bőrrák kockázatát növeli a mértéktelen vagy védelem nélküli napozás, szoláriumhasználat, ezért kell kerülni a közvetlen napsugárzást, és napvédő krémeket, fényvédő készítményeket, magas faktorszámú naptejet használni. Minél világosabb a bőrtípusa valakinek, annál magasabb faktorú naptejet kell használnia, és annál kevesebb ideig is tartózkodhat a napon.

Vannak eljárások, készítmények, amelyek a bőr felső rétegét lehámlasztják, s ez a módszer sok embernél hatásos. Lézeres eltávolítás és kémiai hámlasztás is lehetséges, ezek a pigment sejtek roncsolásával, és a bőr újdonképződésének elősegítésével hat, ezekben az esetekben azonban fontos szabály, hogy az érintett bőrt nem érheti napfény a hámlasztó kúra alatt.

Házi praktikák is léteznek a májfoltok halványítására, bár teljesen eltüntetni ezeket így nem lehet. Mivel a citromlé enyhén savas, ezért ajánlják halványításra, ezért próbálkozhatunk friss citromlével lemosni a foltokat az arcbőrünkön, akár naponta többször is. Méz és natúr joghurt keverékéből is előállítható olyan házi arcpakolás, amely képes halványítani a foltokat. Aloe vera géllel történő kezelés is hatásos lehet, de eperből is készíthető olyan pakolás, amely csökkenti a májfoltok láthatóságát. Ehhez össze kell pépesíteni néhány friss epret, és össze kell keverni két teáskanál tejszínnel, majd a bőrön hagyni 15 percig. Más gyümölcsből készült, gyümölcssavas kezelés is hatékony lehet, segíthet például ha ananászt, narancsot vagy almát teszünk a foltokra, de a gyümölcsökön túl az uborka is jól halványít.

Bár mint említettem, a májfoltok a legtöbbünknek csupán esztétikai problémát jelentenek, ennek ellenére azért nem árt kivizsgáltatni a kiváltó okot, mert belső elváltozásokra, betegségekre is utalhat.

Martinka Dia

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.