Menü

A jó főnök tulajdonságai

A főnöki titulust nem adják ingyen, és a vezetői rang sem csöppen csak úgy az ölbe. Ahhoz pedig, hogy valaki kiváló vezető legyen, elengedhetetlen a kollégáival ápolt jó kapcsolat, ami egyben a vállalat fejlődésének kulcsa is.

Bőkezűen bánik a dicsérettel

A rossz főnök nem kíséri figyelemmel az alkalmazottak munkáját, ahogy a meetingek is kizárólag az önfényezésről szólnak. A jó vezető ellenben nem fukarkodik a dicsérettel, büszke dolgozóira, az elért eredményeket pedig nem kizárólag a sajátjaként kommunikálja.

Nem várja el, hogy a munkád legyen az életed

Kiegyensúlyozott magánélet nélkül nem létezik produktív munkahely, ezzel egy jó vezető pontosan tisztában van. Ellenkező esetben minden alkalommal gyomorideg kíséri a munkatársakat, valahányszor kimenőt kell kérniük. És ugyan, ki akar ilyen helyen dolgozni?

Nem bánja, ha időnként megpihensz

Nagyon sok munkahelyen gépként tekintenek a beosztottakra, és figyelmen kívül hagyják a tényt, miszerint képtelenség nyolc-tíz órát egyhuzamban ledolgozni, jóformán levegővétel nélkül. Egy kiváló vezető lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra, hiszen tudja, hogy a pihenés hatékonyabbá teszi a munkát.

Szinte mindenkivel megesett már, hogy hallgatta a főnök negyedórás monológját, és a végén azon gondolkodott, hogy ezzel vajon mit akart mondani. Mi volt a lényegük a hétszeresen összetett körmondatoknak? A jó vezető gyakran ismétli a céggel kapcsolatos kulcsmondatokat, jövőképet, de mindezt egyszerűen teszi.

Bátorság kell ahhoz, hogy rá merd bízni magad a beosztottaidra

Ha a dolgozók érzik, hogy embernek tartják őket, kíváncsiak rájuk, akkor elkezdik közösségben érezni magukat. Kialakul egyfajta testvériség, ahol lehet hibázni, amin belül lehetnek viták és nézeteltérések, de kifelé egységes frontot alkotnak. Ha a vezető meg meri azt csinálni, hogy az emberrel foglalkozik, és nem az outputtal, akkor előbb-utóbb jönni fog az output is. A világon mindenkinek vannak teljesítményproblémái, aminek oka ezerféle lehet a tudáshiánytól a családi problémákig. Vezetőként nem fogsz tudni változtatni az okon, ha nem ismered meg azt, mert nem az emberről beszélsz, hanem csak a feladatról. Ha van bátorságod a számok nyomása alatt is az emberre figyelni, akkor biztonsági hálót szősz nemcsak a csapatod köré, de magad köré is. Mert ha elővesz az élet, hogy hirtelen sokat kell beletenni egy munkába, akkor ott fognak állni mögötted és megteszik.

A jó vezetés olyan, mint a fogmosás: sok kicsi, önmagában eredménytelen gesztus sorozata

Rövid távon egy-egy jófej vezetői gesztusnak, egy hosszabb beszélgetésnek nincs látható eredménye. Elmegyünk évi egyszer csapatépíteni, nem sokat ér. Az elérhetetlen vezető, aki minden évben fél órát szán egy-egy beosztottjára olyan, mint az az ember, aki attól várja, hogy ne legyen rossz foga, hogy évente elmegy a fogorvoshoz. Ahhoz, hogy épek maradjanak a fogaid, minden nap legalább kétszer fogat is kell mosni. Egy kétperces fogmosástól jobb lesz a fogad? Nem. Akkor őrzöd meg a fogaid épségét, ha minden áldott nap mosol fogat.

Ugyanígy a vezetésben is nap mint nap millió apró gesztus kell ahhoz,hű hogy az emberek úgy érezzék, bízol bennük, érdeklődsz irántuk. Amikor megkérdezed (mert megkérdezed!), hogy hogy van, állj meg, és valóban hallgasd meg a választ. Köszönj mindenkinek! Vedd észre, ha valami más, ha valamit jól csinált, vagy ha valami baj van. Önmagukban jelentéktelen, az emberi hozzáállást mutató dolgok következetes ismételgetése teszi azt, hogy a beosztottak úgy érzik, vezetőjük van

Noha ugyanaz az ember, ugyanabban a munkakörben a két helyen, de a két szálló vendégei gyökeresen más ügyfélélményben részesülnek tőle. És nem rajta múlik. Hanem a vezetésen. Mennyire inspiráló az, ha egy főnök kirúgással fenyeget, ha nem teljesítesz? Örömmel fogsz még többet dolgozni?

Szerző: Udvari Fanni

Z generáció: a leendő jövő

A történelem mindig kinevel egy új generációt, ami a világ következő vezetőit szüli. Az eljövendő generációk mindig változnak valamiben, alkalmazkodnak a külső tényezőkhöz, így mindig mások lesznek, mint elődjeik. A Z generáció fele még be sem töltötte a 18. életévét, de már rendkívüli hatások érték őket. Ismerjük meg a következő nemzedéket, kik ők, miben jók és mi alakítja a gondolkodásmódjukat?

Mennyire megbízhatóak a digitális lázmérők?

A kormányok eleddig ismeretlen helyzettel találták szembe magukat amikor beütött a járvány. Így a márciusi lezárások vagy éppen a mostani inkább megelőző intézkedéseket a magam részéről nem szoktam minősíteni. Én, és a környezetem is, egyaránt mindent megteszünk, ami általános egészségügyi előírás. Október 1-jétől kötelező lesz az iskolák bejáratánál a lázmérés. Az már azonban önmagában kérdéseket vet fel, mennyire megbízhatóak ezek a digitális lázmérők. Személyes példákon keresztül mesélek pár történetet.

Edzőtermi vagy otthoni edzés?

Örök kérdés, hogy az otthoni edzés is megfelelő-e vagy aki edz, annak csak edzőteremben érdemes járnia. A legtöbben azzal érvelnek az előbbi mellett, hogy olcsóbb, és ki sem kell mozdulni otthonról, mások szerint az a jó, hogy addig se vagy egyedül, új embereket ismerhetsz meg ráadásul sokkal profibb környezetben van lehetőséged a mozgásra.

Utazzunk Magyarországon a vírus helyzet alatt!

A mostani vírushelyzet nem teszi ugyan lehetővé, hogy 100%-os biztonsággal utazzunk külföldre barátainkkal, családunkkal, viszont van egy jó hírem! Nem kell teljesen lemondani a szép helyekről, hiszen itthon, Magyarországon is vannak mesés, lélegzetelállító tájak, amiket akár autóval, akár kerékpárral megjárhatunk.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.