Menü

Isteni gyors desszertek

Nem kell sok időt töltened a konyhában a következő finomságok elkészítése miatt, alkoss kedvedre.

BÖGRÉS FÁNK TASAKBAN KELESZTVE

HOZZÁVALÓK

1 csomag (2 1/4 tk) aktív száraz élesztő

1 bögre meleg víz

3 ek cukor

1 ek brandy vagy konyak

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

1 1/2 ek olaj

1 db tojás

3 bögre liszt

A töltéshez:

eperlekvár vagy baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS

Egy 1 literes légmentesen zárható tasakba öntjük az élesztőt, a meleg vizet, a cukrot, a brandyt, a citrom reszelt héját, az olajat, a tojást és a lisztet. Bezárjuk a tasakot, és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.

Amikor kellően összeállt a massza, egy nagy tál forró vízbe tesszük, és 1 órára félretesszük, amíg megkel a tészta.

A megkelt tésztát kiborítjuk a tasakból, és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. (A tészta mindkét felét alaposan belisztezzük, hogy ne tapadjon a nyújtó felülethez.) A kinyújtott tésztából egy pohár segítségével kisebb korongokat szaggatunk ki, a maradék tésztát pedig újranyújtjuk, és újabb köröket szaggatunk belőle.

A korongokat letakarjuk egy konyharuhával, és további 30 percig kelesztjük a tésztát. Közben egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, kb. 175 fokosra. (Az olajnak gyöngyözni kell a fánkok körül, amikor beletesszük őket.)

Amikor megkeltek a tésztakorongok, a forró olajba tesszük őket, és 1-1 perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön.

A lekvárt egy tubusba töltjük (használhatunk maci mézes üveget is), majd az adagoló csőrrel lukakat szúrunk a fánkokba, és egyesével megtöltjük mindet. Porcukorral meghintve kínáljuk.

TÚRÓS BÖGRÉS PALACSINTA

Hozzávalók:

4 tojás

4 evőkanál cukor

csipetnyi só

2 bögre tej

2 bögre liszt

A túrós töltelékhez:

25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)

vanília-aroma

porcukor ízlés szerint

1 citrom reszelt héja

kevés habtejszín (nem habbá verve)

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval. Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet. Végül a kemény tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.

Süthetjük is, olajozott palacsintasütőben. Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyőben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.

A töltelékhez a túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele. Belekeverjük ízlésünknek megfelelően a porcukrot, a citrom- vagy narancshéját és a vanília-aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen.

BÖGRÉS TORTA LISZT NÉLKÜL

1 bögre tej

1/2 bögre vaj (+ a kenéshez)

1 bögre kukoricadara

1 bögre cukor

4 db tojás

2 tk vérnarancshéj

1 bögre őrölt mandula

2 tk sütőpor (gm)

1/4 tk só

1 csipet őrölt fahéj

A sziruphoz:

1/2 bögre vérnarancslé

1/2 bögre cukor

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

A tejet és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, majd folyamatos kevergetés mellett ráöntjük a kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes tojás után jól megkeverve, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat.

Összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és 160 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sziruphoz a vérnarancs levét és a cukrot felforraljuk. Amíg a torta még meleg, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

Remélem tetszettek a receptek, szerezzetek örömet a szeretteiteknek!

Szerző: Udvari Fanni

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.