Isteni gyors desszertek
- Dátum: 2020.08.12., 20:54
- Udvari Fanni
- desszert, édesség, egészség, fánk, palacsinta, recept, sütemény, sütés, torta, ünnep
Nem kell sok időt töltened a konyhában a következő finomságok elkészítése miatt, alkoss kedvedre.
BÖGRÉS FÁNK TASAKBAN KELESZTVE
HOZZÁVALÓK
1 csomag (2 1/4 tk) aktív száraz élesztő
1 bögre meleg víz
3 ek cukor
1 ek brandy vagy konyak
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 1/2 ek olaj
1 db tojás
3 bögre liszt
A töltéshez:
eperlekvár vagy baracklekvár
ELKÉSZÍTÉS
Egy 1 literes légmentesen zárható tasakba öntjük az élesztőt, a meleg vizet, a cukrot, a brandyt, a citrom reszelt héját, az olajat, a tojást és a lisztet. Bezárjuk a tasakot, és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
Amikor kellően összeállt a massza, egy nagy tál forró vízbe tesszük, és 1 órára félretesszük, amíg megkel a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a tasakból, és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. (A tészta mindkét felét alaposan belisztezzük, hogy ne tapadjon a nyújtó felülethez.) A kinyújtott tésztából egy pohár segítségével kisebb korongokat szaggatunk ki, a maradék tésztát pedig újranyújtjuk, és újabb köröket szaggatunk belőle.
A korongokat letakarjuk egy konyharuhával, és további 30 percig kelesztjük a tésztát. Közben egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, kb. 175 fokosra. (Az olajnak gyöngyözni kell a fánkok körül, amikor beletesszük őket.)
Amikor megkeltek a tésztakorongok, a forró olajba tesszük őket, és 1-1 perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön.
A lekvárt egy tubusba töltjük (használhatunk maci mézes üveget is), majd az adagoló csőrrel lukakat szúrunk a fánkokba, és egyesével megtöltjük mindet. Porcukorral meghintve kínáljuk.
TÚRÓS BÖGRÉS PALACSINTA
Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál cukor
csipetnyi só
2 bögre tej
2 bögre liszt
A túrós töltelékhez:
25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)
vanília-aroma
porcukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
kevés habtejszín (nem habbá verve)
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval. Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet. Végül a kemény tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
Süthetjük is, olajozott palacsintasütőben. Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyőben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele. Belekeverjük ízlésünknek megfelelően a porcukrot, a citrom- vagy narancshéját és a vanília-aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen.
BÖGRÉS TORTA LISZT NÉLKÜL
1 bögre tej
1/2 bögre vaj (+ a kenéshez)
1 bögre kukoricadara
1 bögre cukor
4 db tojás
2 tk vérnarancshéj
1 bögre őrölt mandula
2 tk sütőpor (gm)
1/4 tk só
1 csipet őrölt fahéj
A sziruphoz:
1/2 bögre vérnarancslé
1/2 bögre cukor
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformát.
A tejet és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, majd folyamatos kevergetés mellett ráöntjük a kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes tojás után jól megkeverve, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat.
Összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és 160 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A sziruphoz a vérnarancs levét és a cukrot felforraljuk. Amíg a torta még meleg, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.
Remélem tetszettek a receptek, szerezzetek örömet a szeretteiteknek!
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.