Isteni gyors desszertek
- Dátum: 2020.08.12., 20:54
- Udvari Fanni
- desszert, édesség, egészség, fánk, palacsinta, recept, sütemény, sütés, torta, ünnep
Nem kell sok időt töltened a konyhában a következő finomságok elkészítése miatt, alkoss kedvedre.
BÖGRÉS FÁNK TASAKBAN KELESZTVE
HOZZÁVALÓK
1 csomag (2 1/4 tk) aktív száraz élesztő
1 bögre meleg víz
3 ek cukor
1 ek brandy vagy konyak
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 1/2 ek olaj
1 db tojás
3 bögre liszt
A töltéshez:
eperlekvár vagy baracklekvár
ELKÉSZÍTÉS
Egy 1 literes légmentesen zárható tasakba öntjük az élesztőt, a meleg vizet, a cukrot, a brandyt, a citrom reszelt héját, az olajat, a tojást és a lisztet. Bezárjuk a tasakot, és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
Amikor kellően összeállt a massza, egy nagy tál forró vízbe tesszük, és 1 órára félretesszük, amíg megkel a tészta.
A megkelt tésztát kiborítjuk a tasakból, és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. (A tészta mindkét felét alaposan belisztezzük, hogy ne tapadjon a nyújtó felülethez.) A kinyújtott tésztából egy pohár segítségével kisebb korongokat szaggatunk ki, a maradék tésztát pedig újranyújtjuk, és újabb köröket szaggatunk belőle.
A korongokat letakarjuk egy konyharuhával, és további 30 percig kelesztjük a tésztát. Közben egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, kb. 175 fokosra. (Az olajnak gyöngyözni kell a fánkok körül, amikor beletesszük őket.)
Amikor megkeltek a tésztakorongok, a forró olajba tesszük őket, és 1-1 perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön.
A lekvárt egy tubusba töltjük (használhatunk maci mézes üveget is), majd az adagoló csőrrel lukakat szúrunk a fánkokba, és egyesével megtöltjük mindet. Porcukorral meghintve kínáljuk.
TÚRÓS BÖGRÉS PALACSINTA
Hozzávalók:
4 tojás
4 evőkanál cukor
csipetnyi só
2 bögre tej
2 bögre liszt
A túrós töltelékhez:
25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)
vanília-aroma
porcukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
kevés habtejszín (nem habbá verve)
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval. Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet. Végül a kemény tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
Süthetjük is, olajozott palacsintasütőben. Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyőben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele. Belekeverjük ízlésünknek megfelelően a porcukrot, a citrom- vagy narancshéját és a vanília-aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen.
BÖGRÉS TORTA LISZT NÉLKÜL
1 bögre tej
1/2 bögre vaj (+ a kenéshez)
1 bögre kukoricadara
1 bögre cukor
4 db tojás
2 tk vérnarancshéj
1 bögre őrölt mandula
2 tk sütőpor (gm)
1/4 tk só
1 csipet őrölt fahéj
A sziruphoz:
1/2 bögre vérnarancslé
1/2 bögre cukor
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformát.
A tejet és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, majd folyamatos kevergetés mellett ráöntjük a kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes tojás után jól megkeverve, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat.
Összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és 160 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
A sziruphoz a vérnarancs levét és a cukrot felforraljuk. Amíg a torta még meleg, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.
Remélem tetszettek a receptek, szerezzetek örömet a szeretteiteknek!
Szerző: Udvari Fanni
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.