Menü

Isteni gyors desszertek

Nem kell sok időt töltened a konyhában a következő finomságok elkészítése miatt, alkoss kedvedre.

BÖGRÉS FÁNK TASAKBAN KELESZTVE

HOZZÁVALÓK

1 csomag (2 1/4 tk) aktív száraz élesztő

1 bögre meleg víz

3 ek cukor

1 ek brandy vagy konyak

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

1 1/2 ek olaj

1 db tojás

3 bögre liszt

A töltéshez:

eperlekvár vagy baracklekvár

ELKÉSZÍTÉS

Egy 1 literes légmentesen zárható tasakba öntjük az élesztőt, a meleg vizet, a cukrot, a brandyt, a citrom reszelt héját, az olajat, a tojást és a lisztet. Bezárjuk a tasakot, és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.

Amikor kellően összeállt a massza, egy nagy tál forró vízbe tesszük, és 1 órára félretesszük, amíg megkel a tészta.

A megkelt tésztát kiborítjuk a tasakból, és lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk. (A tészta mindkét felét alaposan belisztezzük, hogy ne tapadjon a nyújtó felülethez.) A kinyújtott tésztából egy pohár segítségével kisebb korongokat szaggatunk ki, a maradék tésztát pedig újranyújtjuk, és újabb köröket szaggatunk belőle.

A korongokat letakarjuk egy konyharuhával, és további 30 percig kelesztjük a tésztát. Közben egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk, kb. 175 fokosra. (Az olajnak gyöngyözni kell a fánkok körül, amikor beletesszük őket.)

Amikor megkeltek a tésztakorongok, a forró olajba tesszük őket, és 1-1 perc alatt megsütjük mindkét oldalukat. Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, és hagyjuk, hogy az olaj lecsöpögjön.

A lekvárt egy tubusba töltjük (használhatunk maci mézes üveget is), majd az adagoló csőrrel lukakat szúrunk a fánkokba, és egyesével megtöltjük mindet. Porcukorral meghintve kínáljuk.

TÚRÓS BÖGRÉS PALACSINTA

Hozzávalók:

4 tojás

4 evőkanál cukor

csipetnyi só

2 bögre tej

2 bögre liszt

A túrós töltelékhez:

25 dkg túró (nekem csak ennyi volt itthon, de illik dupla adagot készíteni)

vanília-aroma

porcukor ízlés szerint

1 citrom reszelt héja

kevés habtejszín (nem habbá verve)

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a cukorral és a sóval. Hozzákeverjük a tejet, majd belekeverjük a lisztet. Végül a kemény tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.

Süthetjük is, olajozott palacsintasütőben. Elsimítani nehezebb a tésztát a serpenyőben, de mindenki meg tud vele küzdeni. Vastagabb lesz, mint a hagyományos palacsinta.

A töltelékhez a túrót áttörjük, majd kevés habtejszínnel elkeverjük. Épp csak kissé fellazítjuk vele. Belekeverjük ízlésünknek megfelelően a porcukrot, a citrom- vagy narancshéját és a vanília-aromát, majd tölthetjük is a palacsintákat még melegen.

BÖGRÉS TORTA LISZT NÉLKÜL

1 bögre tej

1/2 bögre vaj (+ a kenéshez)

1 bögre kukoricadara

1 bögre cukor

4 db tojás

2 tk vérnarancshéj

1 bögre őrölt mandula

2 tk sütőpor (gm)

1/4 tk só

1 csipet őrölt fahéj

A sziruphoz:

1/2 bögre vérnarancslé

1/2 bögre cukor

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kivajazunk egy 22 cm átmérőjű, levehető aljú tortaformát.

A tejet és a vajat addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, majd folyamatos kevergetés mellett ráöntjük a kukoricadarára (nagyon hamar besűrűsödik). Belekeverjük a cukrot, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes tojás után jól megkeverve, végül belekeverjük a reszelt narancshéjat.

Összekeverjük az őrölt mandulát, a sütőport, a sót és a fahéjat, majd hozzáadjuk a tésztához, és addig keverjük, míg összeáll. A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és 160 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

A sziruphoz a vérnarancs levét és a cukrot felforraljuk. Amíg a torta még meleg, a tetejébe fémnyárssal lyukakat fúrunk. A szirupot a tortára kanalazzuk (hamar be fogja inni). A tortát felszolgálás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

Remélem tetszettek a receptek, szerezzetek örömet a szeretteiteknek!

Szerző: Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.