Menü

Barátcserje, mely tényleg a barátunk

Nem írnék róla, ha nem tartanám az egyik leghasznosabb gyógynövénynek. Egyik legjobb táplálékkiegészítőm nőként, számos jótékony hatása ismert. Ismerjük meg a barátcserjét!

A barátcserje (Vitex Agnus Castus) a Földközi-tenger vidékén őshonos, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. A növényt évszázadok óta alkalmazzák női hormonális problémák orvoslására Európában. Különböző alkotóelemei közül a leglényegesebbek a flavonoidok, iridoid glükozidok és terpenoidok. Nem tartalmaz hormonokat. Jótékony hatásának lényege az agyalapi mirigy serkentése.

A barátcserje a nők egyik legfontosabb gyógynövénye, melyet legtöbbször kapszulaként fogyasztanak. Nagyon hatásos menstruációs panaszok esetén, s egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti az ösztrogéndominanciát, valamint növeli a progeszteronszintet, ezzel pedig sokat segít a női hormonális egyensúly visszaállításában és fenntartásában. Nemcsak a menstruációs panaszok rendeződnek a segítségével, de orvosság a termékenységi problémákra is.

A barátcserje vörös színű bogyói elősegítik a petefészek progeszteron termelését, így képes enyhíteni a különféle női panaszokat. A progeszteron termelés helyreállításával pedig a barátcserje képes szabályozni az ovulációt, így a női menstruációs ciklust és a termékenységet is. Ajánlják szoptatáskor a tejelválasztás fokozására is.

A barátcserje kiválóan alkalmas az úgynevezett premenstruációs szindróma kellemetlen tüneteinek az enyhítésére, illetve a menopauza gyógyítására. A barátcserje hatásos kezelés olyan esetekben, mint az ingerlékenység, a hőhullámok, a szabálytalan időszakokban jelentkező fejfájás.

Szedése kifejezetten ajánlott a menstruációs zavarokkal és klimaxos tünetekkel küzdőknek, valamint a babát tervező hölgyeknek!

Alkalmazzák még akne, antibakteriális, bronchitis, cukorbetegség, depresszió, gyomorbaj, gyulladás, influenza, köptető, megfázás, migrén estén is, továbbá sebek kezelésére, szorongásos zavarokra is javallott.

A barátcserje egy hasznos növény, azonban szedéséről, alkalmazásának módjáról és hosszáról mindenképp meg kell kérdezni az orvosunkat, tehát a növény használata körültekintést és orvosi konzultációt igényel, pláne, ha mellette más gyógyszereket is szedünk. Ahhoz tehát, hogy bajt okozzunk vele, vagy, hogy elkerüljük a mellékhatásokat, érdemes kikérni orvosunk véleményét a megfelelő használati módokról, illetve az ajánlott dózisokról. Ez nagyon fontos, ugyanis a barátcserje komolyan befolyásolja a nők hormonszintjét, éppen ezért sohasem szabad szedni olyan esetekben, ha az egyén fogamzásgátló tablettákat használ vagy hormonpótló terápián vesz részt. Ilyen esetben a barátcserje csak az orvos előírásait betartva szedhető. Terhesség és szoptatás alatt, valamint hormonkészítmények (fogamzásgátlók) szedése esetén is természetesen tilos ennek a gyógynövénynek a használata, mert hat a hormonháztartásra.

Körültekintően és szakszerűen alkalmazva azonban nagyon sok nőnek lehet valóban a barátja!

Martinka Dia

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.