Hűsítő, nyári, kalóriaszegény
- Dátum: 2020.08.26., 14:53
- Martinka Dia
- bogyós gyümölcs, büntetlen, cupcake, desszert, diétás, édesség, édesszájú, fagyasztó, fagyasztott, fagylalt, finomság, granola, jégkása, joghurt, kalóriaszegény, könnyű, kreatív, magvak, nyár, nyersdesszert, nyersétel, pohárkrém, receptek, sütemény, torta
Bár már kifelé megyünk a nyárból, azért a könnyű nyári desszertek, kalóriaszegény édességek kora nem járt le, egy jó receptötlet, kényeztető finomság bármikor jöhet. A diéta pedig nem arról szó, hogy az ínycsiklandozó falatokról lemondjunk.
Legyen szó krémes joghurtról, házi fagylaltról, bogyós gyümölcsös desszertekről vagy egy hűsítő turmixról, tejszínes, vaníliafagyis jegeskávéról, csak azok nem értékelik ezeket, akik valóban mázlisták és tényleg nem édesszájúak.
A fagyasztott joghurt gyümölcsökkel, csokoládéval és granolával az abszolút kedvenc, ennek elkészítése is benne foglaltatik ebben az egy sorban, gyakorlatilag bárhogy variálható natúr, vagy kókuszjoghurtból édesítővel, vaníliával, csokoládéval, eperrel, málnával, vagy áfonyával, szederrel és ropogós granolával. Az elkészítése csak rétegezést és mélyhűtést kíván, az egész édesség nem több 5-10 percnél, alakbarát, én legalábbis - ha nem cukrozott joghurttal készítjük - büntetlennek érzem, mivel kalóriaszegény és hozzáadott cukortól mentes.
A fagyasztott joghurt cupcake formákban is jól mutat, sőt, kiváló vendégváró!
Nekem nem mindig a süti vagy a pohárkrém jelenti a desszertet, olykor egy sűrű, krémes turmix is lázba hoz, vagy egy finom szörp, ízlésesen tálalt limonádé, vagy jegestea, de nem mondanék nemet egy bogyósgyümölcsös jegeskására sem.
Főzőműsorból loptam a tippet, hogy dinnyét tegyek fagyasztóba egy kis időre, majd kanállal kikaparva a belsejét, poharakba rétegezve szinte dinnyés jégkását kapjak.
Én megpróbáltam, de bevallom őszintén, sokáig hagytam a dinnyét a fagyasztóban így már nem kaparhattam a húsát, mert hamar megfagyott, de az ötlet jó, s kreatívak igazi jégkását faraghatnak belőle.
Nem idegenkedem a nyersétel receptektől sem, így a sütés nélküli, datolya-kesudió alapú málnatorta, vagy a mandulás csokitorta sem lenne nálam tiltólistás, igaz akkor már a címet át kellene fogalmazzam, hiszen a magvak, magvajak kalóriatartalma már azért nem mondható elenyészőnek, itt mértéket kell tartanunk.
A világháló bővelkedik a kimondottan nyersétel receptek, édességek bőséges választékában, így ezzel nem rabolnám az időt, mondjuk a legtöbb torta és sütemény erős idegzetűeknek ajánlott, mert már a puszta fotók alapján is szabályosan szenved az ember, pláne, ha kimondottan édességkedvelő.
A kalóriaszegény finomságok nemcsak a nyár kísérői, hanem bármely diétában kedveltek, tévedés azt hinni, hogy nem lehet néhány élelmiszer vagy összetevő újragondolásával fantasztikus desszerteket kreálni akár magunk, akár a családunk, vendégeink számára.
A diétát és diétás édességeket élből elutasító, gúnyolódó rokonoknak pedig max az elfogyasztott 3. szelet sütemény után hoznám a tudtára, hogy egészséges finomságot majszoltak.
Martinka Dia
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.