Menü

Hűsítő, nyári, kalóriaszegény

Bár már kifelé megyünk a nyárból, azért a könnyű nyári desszertek, kalóriaszegény édességek kora nem járt le, egy jó receptötlet, kényeztető finomság bármikor jöhet. A diéta pedig nem arról szó, hogy az ínycsiklandozó falatokról lemondjunk.

Legyen szó krémes joghurtról, házi fagylaltról, bogyós gyümölcsös desszertekről vagy egy hűsítő turmixról, tejszínes, vaníliafagyis jegeskávéról, csak azok nem értékelik ezeket, akik valóban mázlisták és tényleg nem édesszájúak.

A fagyasztott joghurt gyümölcsökkel, csokoládéval és granolával az abszolút kedvenc, ennek elkészítése is benne foglaltatik ebben az egy sorban, gyakorlatilag bárhogy variálható natúr, vagy kókuszjoghurtból édesítővel, vaníliával, csokoládéval, eperrel, málnával, vagy áfonyával, szederrel és ropogós granolával. Az elkészítése csak rétegezést és mélyhűtést kíván, az egész édesség nem több 5-10 percnél, alakbarát, én legalábbis - ha nem cukrozott joghurttal készítjük - büntetlennek érzem, mivel kalóriaszegény és hozzáadott cukortól mentes.

A fagyasztott joghurt cupcake formákban is jól mutat, sőt, kiváló vendégváró!

Nekem nem mindig a süti vagy a pohárkrém jelenti a desszertet, olykor egy sűrű, krémes turmix is lázba hoz, vagy egy finom szörp, ízlésesen tálalt limonádé, vagy jegestea, de nem mondanék nemet egy bogyósgyümölcsös jegeskására sem.

Főzőműsorból loptam a tippet, hogy dinnyét tegyek fagyasztóba egy kis időre, majd kanállal kikaparva a belsejét, poharakba rétegezve szinte dinnyés jégkását kapjak.

Én megpróbáltam, de bevallom őszintén, sokáig hagytam a dinnyét a fagyasztóban így már nem kaparhattam a húsát, mert hamar megfagyott, de az ötlet jó, s kreatívak igazi jégkását faraghatnak belőle.

Nem idegenkedem a nyersétel receptektől sem, így a sütés nélküli, datolya-kesudió alapú málnatorta, vagy a mandulás csokitorta sem lenne nálam tiltólistás, igaz akkor már a címet át kellene fogalmazzam, hiszen a magvak, magvajak kalóriatartalma már azért nem mondható elenyészőnek, itt mértéket kell tartanunk.

A világháló bővelkedik a kimondottan nyersétel receptek, édességek bőséges választékában, így ezzel nem rabolnám az időt, mondjuk a legtöbb torta és sütemény erős idegzetűeknek ajánlott, mert már a puszta fotók alapján is szabályosan szenved az ember, pláne, ha kimondottan édességkedvelő.

A kalóriaszegény finomságok nemcsak a nyár kísérői, hanem bármely diétában kedveltek, tévedés azt hinni, hogy nem lehet néhány élelmiszer vagy összetevő újragondolásával fantasztikus desszerteket kreálni akár magunk, akár a családunk, vendégeink számára.

A diétát és diétás édességeket élből elutasító, gúnyolódó rokonoknak pedig max az elfogyasztott 3. szelet sütemény után hoznám a tudtára, hogy egészséges finomságot majszoltak.

Martinka Dia

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.