Menü

A legfinomabb házi krémek

Egy szelet pirítós és feltétnek egy adag finom, otthon is elkészíthető krém. Ennyi is elég a bőséges, egészséges reggelihez!

Házi körözött

Hagyományos, magyar recept, amit mindenki kicsit máshogy tanulta és készíti el. A körözött nagyon egyszerű, mégis nagyon finom kenyér feltét.

Ami mindenképp kell hozzá:

50 dkg túró

2 dl tejföl

1 fej lilahagyma

1 fej vöröshagyma

őrölt paprika

ízlés szerint kömény

A túrót keverjük el egy tálban a tejföllel, majd adjuk hozzá az apróra szeletelt hagymákat. Sóval ízesítsük, ízlés szerint köménnyel és alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőszekrényben, hogy pár órán át megfelelően lehűljön.

Ha tökéletes krémes állagot szeretnénk, akkor botmixert is használhatunk, így a hagyma sem lesz darabos.

Avokádókrém

Ez a recept már nem hagyományosan magyar étel, de annál finomabb! Az avokádó nagyon népszerű lett az utóbbi években, sokféle étel készíthető belőle. Az avokádókrémnek is előnye, hogy készítése során nagy a szabadságunk, ízlés szerint variálhatjuk a hozzávalókat.

Ezeket feltétlenül add hozzá:

2 darab érett avokádó

2 gerezd fokhagyma

bors

fél citrom leve

Első lépésként az érett avokádót vágjuk ketté, majd kanalazzuk ki a héjából, miután eltávolítottuk a magját. Egy tálban villával nyomogassuk szét, hogy krémes legyen, majd ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót is. A fokhagymás vágjuk nagyon apróra, vagy használjunk fokhagymaprést. Ha krémes állagot szeretnénk a hozzávalókat botmixerrel is összekeverhetjük. Végül ízlés szerint belekerülhet fél citrom leve, majd pár órára hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Padlizsánkrém

Szintén nagyon népszerű feltét, aminek akkor teljesedik ki az ízvilága, ha grillen sütött padlizsánból készítjük. Ilyenkor, az akár hónapokkal azelőtt eltett üveg, felbontáskor is kellemesen füstös ízű krémet fog rejteni.

Ami kell hozzá:

2 darab padlizsán

3 gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

bors

2 evőkanál majonéz

A padlizsánokat egészben, 170 fokos sütőben egy óráig sütjük, majd kikaparjuk a belső részt a héjból. A zöldség húsát feldaraboljuk, majd a turmixgépbe tesszük. Felaprítjuk a hagymákat is és ezeket a padlizsán darabok mellé tesszük. Összeturmixoljuk őket, majd sóval és borssal ízesítjük és végül, amikor kihűlt a krém, hozzákeverjük a majonézt is.

Sütés nélküli, krémes finomság fél órán belül

Előfordul, hogy édességre vágyunk, de nincs kedvünk bajlódni a sütéssel, vagy biztosra akarunk menni egy sütés nélküli egyszerű és finom desszerttel. Ilyenkor jönnek jól a különféle hűtős édességek, a sütés nélküli túrótorták, sajttorták, joghurtos és krémes finomságok.

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.