Menü

A legfinomabb házi krémek

Egy szelet pirítós és feltétnek egy adag finom, otthon is elkészíthető krém. Ennyi is elég a bőséges, egészséges reggelihez!

Házi körözött

Hagyományos, magyar recept, amit mindenki kicsit máshogy tanulta és készíti el. A körözött nagyon egyszerű, mégis nagyon finom kenyér feltét.

Ami mindenképp kell hozzá:

50 dkg túró

2 dl tejföl

1 fej lilahagyma

1 fej vöröshagyma

őrölt paprika

ízlés szerint kömény

A túrót keverjük el egy tálban a tejföllel, majd adjuk hozzá az apróra szeletelt hagymákat. Sóval ízesítsük, ízlés szerint köménnyel és alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőszekrényben, hogy pár órán át megfelelően lehűljön.

Ha tökéletes krémes állagot szeretnénk, akkor botmixert is használhatunk, így a hagyma sem lesz darabos.

Avokádókrém

Ez a recept már nem hagyományosan magyar étel, de annál finomabb! Az avokádó nagyon népszerű lett az utóbbi években, sokféle étel készíthető belőle. Az avokádókrémnek is előnye, hogy készítése során nagy a szabadságunk, ízlés szerint variálhatjuk a hozzávalókat.

Ezeket feltétlenül add hozzá:

2 darab érett avokádó

2 gerezd fokhagyma

bors

fél citrom leve

Első lépésként az érett avokádót vágjuk ketté, majd kanalazzuk ki a héjából, miután eltávolítottuk a magját. Egy tálban villával nyomogassuk szét, hogy krémes legyen, majd ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót is. A fokhagymás vágjuk nagyon apróra, vagy használjunk fokhagymaprést. Ha krémes állagot szeretnénk a hozzávalókat botmixerrel is összekeverhetjük. Végül ízlés szerint belekerülhet fél citrom leve, majd pár órára hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Padlizsánkrém

Szintén nagyon népszerű feltét, aminek akkor teljesedik ki az ízvilága, ha grillen sütött padlizsánból készítjük. Ilyenkor, az akár hónapokkal azelőtt eltett üveg, felbontáskor is kellemesen füstös ízű krémet fog rejteni.

Ami kell hozzá:

2 darab padlizsán

3 gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

bors

2 evőkanál majonéz

A padlizsánokat egészben, 170 fokos sütőben egy óráig sütjük, majd kikaparjuk a belső részt a héjból. A zöldség húsát feldaraboljuk, majd a turmixgépbe tesszük. Felaprítjuk a hagymákat is és ezeket a padlizsán darabok mellé tesszük. Összeturmixoljuk őket, majd sóval és borssal ízesítjük és végül, amikor kihűlt a krém, hozzákeverjük a majonézt is.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.