Menü

A legfinomabb házi krémek

Egy szelet pirítós és feltétnek egy adag finom, otthon is elkészíthető krém. Ennyi is elég a bőséges, egészséges reggelihez!

Házi körözött

Hagyományos, magyar recept, amit mindenki kicsit máshogy tanulta és készíti el. A körözött nagyon egyszerű, mégis nagyon finom kenyér feltét.

Ami mindenképp kell hozzá:

50 dkg túró

2 dl tejföl

1 fej lilahagyma

1 fej vöröshagyma

őrölt paprika

ízlés szerint kömény

A túrót keverjük el egy tálban a tejföllel, majd adjuk hozzá az apróra szeletelt hagymákat. Sóval ízesítsük, ízlés szerint köménnyel és alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőszekrényben, hogy pár órán át megfelelően lehűljön.

Ha tökéletes krémes állagot szeretnénk, akkor botmixert is használhatunk, így a hagyma sem lesz darabos.

Avokádókrém

Ez a recept már nem hagyományosan magyar étel, de annál finomabb! Az avokádó nagyon népszerű lett az utóbbi években, sokféle étel készíthető belőle. Az avokádókrémnek is előnye, hogy készítése során nagy a szabadságunk, ízlés szerint variálhatjuk a hozzávalókat.

Ezeket feltétlenül add hozzá:

2 darab érett avokádó

2 gerezd fokhagyma

bors

fél citrom leve

Első lépésként az érett avokádót vágjuk ketté, majd kanalazzuk ki a héjából, miután eltávolítottuk a magját. Egy tálban villával nyomogassuk szét, hogy krémes legyen, majd ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót is. A fokhagymás vágjuk nagyon apróra, vagy használjunk fokhagymaprést. Ha krémes állagot szeretnénk a hozzávalókat botmixerrel is összekeverhetjük. Végül ízlés szerint belekerülhet fél citrom leve, majd pár órára hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Padlizsánkrém

Szintén nagyon népszerű feltét, aminek akkor teljesedik ki az ízvilága, ha grillen sütött padlizsánból készítjük. Ilyenkor, az akár hónapokkal azelőtt eltett üveg, felbontáskor is kellemesen füstös ízű krémet fog rejteni.

Ami kell hozzá:

2 darab padlizsán

3 gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

bors

2 evőkanál majonéz

A padlizsánokat egészben, 170 fokos sütőben egy óráig sütjük, majd kikaparjuk a belső részt a héjból. A zöldség húsát feldaraboljuk, majd a turmixgépbe tesszük. Felaprítjuk a hagymákat is és ezeket a padlizsán darabok mellé tesszük. Összeturmixoljuk őket, majd sóval és borssal ízesítjük és végül, amikor kihűlt a krém, hozzákeverjük a majonézt is.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.