Menü

Tippek álmatlanság ellen

A kiegyensúlyozott élethez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés.

Figyelj a csendre!

Nehezebb az elalvás, ha zajongnak körülöttünk. Azonban vannak olyan zajforrások, amiket nehéz kizárni, mint az utcán hangoskodókat vagy az éjszaka is járó buszokat. Ha ez zavar az elalvásban, érdemes beszerezni füldugót, ez klasszikus megoldás, ami mindig beválik. Kollégisták is sokszor használják nemcsak alváshoz, hanem tanuláshoz is.

Legyen sötét!

A teljes sötétségben könnyebben és gyorsabban alszik el az ember. Érdemes olyan függönyt beszerezni, ami a lehető legkisebb fényt engedi be. Ha ez sem válik be, akkor megint egy klasszikus megoldás: használj alvómaszkot!

Mikor fekszel le?

Az sem mindegy mikor térsz nyugovóra este. Ha ez az időpont mindig más, rendszertelen, nehezebben fog menni az elalvás is. Próbálj meg mindig körülbelül ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, ezt a szervezet is megjegyzi, így az elalvás is könnyebb lesz.

Altató teák

Vannak olyan természetes gyógynövényekből készült teák, amik segítenek álmatlanság esetén. A citromfűből vagy levendulából készült teák nyugtató hatással vannak az idegrendszerre, ezzel is elősegítve a minőségi pihenést. A macskagyökér és a komló is többek között hasznos álmatlanság ellen, de mint minden gyógynövény, ezek is több panaszra jelenthetnek megoldást.

Meleg tej és méz

Szintén klasszikusnak mondható megoldás. Egy börgényi tej kell hozzá, amit nem felforralunk, csupán felmelegítünk. Hozzákeverjük a mézet és lassan, kortyolgatva megisszuk. A meleg innivaló beindítja az emésztést, amihez energiát használ fel a szervezet, így hamarabb elálmosodik.

Olvass!

Elalvás előtt, ha érzed, hogy nem fáradt még az agyad és a szemeid, olvass pár oldalt vagy fejezetet egy könyvből. Fontos, hogy semmiképp ne a telefonodat vedd elő, az elalvás előtti képernyő nézegetés káros hatással lehet a pihenéssel töltött időre. Ha már próbálkoztál az alvással és még mindig nem megy, inkább kelj fel és kezdj olvasni megint!

Nyugalom

A legfontosabb, amit álmatlanság esetén tehetünk, az a tudatos nyugalom. Ne stresszelj azon, hogy nem tudsz aludni, mert ettől tényleg nem fog menni! Nyugtasd meg az elméd és a tested, tereld el a figyelmed. A nyugodt elme és test könnyebben szenderül álomba.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.