A pisztácia egészségre gyakorolt hatásai
- Dátum: 2020.09.07., 19:41
- Udvari Fanni
- antioxidáns, egészség, pisztácia, szervezet, táplálék, vitamin, zsír
A pisztácia (Pistacia vera) a szömörcefélék családjába tartozó, lombhullató fa. Kétlaki, vagyis külön fán vannak a hím- és a nőnemű virágok.
Több fajtája között vannak ehetetlen termésű díszfák és csemegének számító gyümölcsöt hozó változatok. Legjobbnak a mediterrán vidékek termését tartják. Lassan növő fa, és még lassabban fordul termőre: akár nyolc év is beletelhet, mire termést hoz.
A pisztácia tápanyagtartalma és jótékony hatásai

A pisztácia eredetének megvizsgálása után, itt az idő, hogy tápanyag tartalmáról és kedvező egészségi hatásairól is ejtsünk néhány szót. A pisztácia egyedülállóan értékes kombinációja több tápanyagnak. Itt van néhány tény a pisztácia tápanyagtartalmáról.
Lássuk először a kalóriákat. Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van. Ebből 512 kalória zsírokból származik. A zsírok nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav.
A pisztácia arginin tartalma
A pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csoda molekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.
Egyszeresen telítetlen zsírsavak
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.
A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét
Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
A pisztácia csökkenti a stressz hatásait

A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.
A pisztácia gazdag fehérjében és antioxidánsokban
A pisztácia antioxidáns raktár, ezek az anyagok megelőzik a test sejtjeinek károsodását. Ha a szervezet antioxidáns szintje magas, a sejtek elhalása és a rák kialakulásának esélye is csökken. A pisztáciában a következő antioxidánsok vannak jelen: A vitamin, E vitamin és lutein. Fehérjében is gazdag, mely a test felépítésében is segít. Ez éppen elég meggyőző ok arra, hogy a pisztáciát napi étrendünkbe foglaljuk.
A pisztácia ásványi anyag tartalma
Fél csésze pisztácia biztosítja a szervezetünk számára szükséges ásványokat, például a kalciumot, a vasat, a magnéziumot és a rezet.

Több kutatás eredménye megerősítette, hogy a pisztácia férfiaknak kifejezetten ajánlható, mivel fogyasztása valamelyest véd a rosszindulatú prosztata-daganatokkal szemben is. De a potenciára is jó hatással van, mivel fogyasztása javítja a férfi nemi szerv szöveteinek vérkeringését.
Elég enni 10 db. naponta és a szervezet ¼ napi B6-vitamin bevitelt kap. A pisztácia fenolvegyületeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egész test ifjúságának megőrzéséhez, és egészségügyi támogatást nyújtanak, mivel a sejtfalak megbízható védelmet élveznek a szabadgyökök negatív hatásaitól. A sejtnövekedés és a reprodukció folyamata normalizálódik és felgyorsul.
Olyan anyagokat tartalmaz, mint a lutein, valamint a zeaxantin, amelyek hozzájárulnak a jó látás helyreállításához, erősítő hatást gyakorol a fogakra és a csontokra.
Szerző: Udvari Fanni
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.