Menü

A rejtélyes telihold

Sok furcsaság van az életünkben, amiről nem tudjuk, hogy hogyan és miért is történik. Vannak emberek, akik megérzik, ha esni fog, vannak, akik a hideg-és melegfrontra érzékenyek, és vannak olyanok is, akikre a telihold van hatással.

Amikor telihold van (ami most is volt, október elsején, este 11-kor), megfigyelhető, hogy az emberek nagy többsége sokkal idegesebb, türelmetlenebb és feszültebb, mint más napokon. Sokan nyugtalanabbul alszanak el, és sokáig csak forgolódnak az ágyukban. Valakinél emésztési probléma lép fel, vagy érzékenyebbé válnak a fogai, de van olyan is, akinek a hideg-és melegfrontokhoz hasonlóan izomfájdalmak és ízületi panaszok lépnek fel.

Ebben az időszakban érdemes odafigyelni magunkra, ha úgy érezzük, mi is azok közé tartozunk, akikre a telihold hatással van, mert ilyenkor gyakoribbak a veszekedések is az ingerlékenység és több feszültség miatt.

Az óceánok árapály szintje a Hold gravitációs vonzásának hatására megemelkedik. A tudósok és csillagászok azt mondják, hogy a Hold ránk is hasonló hatással van, mivel az emberi test 80%-a víz.

Ha kíváncsiak vagyunk, mikor van telihold, azt bármikor meg tudjuk nézni az úgynevezett telihold naptárban. 2022 decemberéig láthatjuk is az összes teliholdat, ami előreláthatóan lesz. A holdnaptárban pedig percre pontosan látható, hogy 2020-ban mikor kel illetve nyugszik a hold. Valamint azt is láthatjuk, hogy mikor van újhold, illetve az első és utolsó negyed.

A teliholddal kapcsolatban számos tévhit is kering a köztudatban. Az egyik például az, hogy a macskák és kutyák a telihold miatt megbolondulnak. Ez viszont azonban nem igaz, ahogy az sem, hogy a gyerekek hiperaktívvá válnak a hold miatt.

Telihold és újhold alkalmával a gravitáció alacsony szintje miatt minden kifelé áramlik. Ezért ez a két időszak nagyon alkalmas arra, hogy megtisztuljunk mind testileg és mind lelkileg. Ilyenkor jó ötlet a meditálás, egy tisztító kúra elkezdése vagy éppen a fogyókúrába is belevághatunk, ha szükséges. Lelki problémáinkat is kibeszélhetjük (például egy jó barátnak), foglalkozhatunk magunkkal, legyen „énidő”!

A legközelebbi telihold október 31-én lesz. Ilyenkor próbáljunk majd meg figyelni magunkra, családunkra, barátainkra, és kerüljük a negatív embereket, a veszekedéseket! Hasznosítsuk a Hold energiáját, fordítsuk javunkra!

Liszli Kornélia

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.