Menü

A rejtélyes telihold

Sok furcsaság van az életünkben, amiről nem tudjuk, hogy hogyan és miért is történik. Vannak emberek, akik megérzik, ha esni fog, vannak, akik a hideg-és melegfrontra érzékenyek, és vannak olyanok is, akikre a telihold van hatással.

Amikor telihold van (ami most is volt, október elsején, este 11-kor), megfigyelhető, hogy az emberek nagy többsége sokkal idegesebb, türelmetlenebb és feszültebb, mint más napokon. Sokan nyugtalanabbul alszanak el, és sokáig csak forgolódnak az ágyukban. Valakinél emésztési probléma lép fel, vagy érzékenyebbé válnak a fogai, de van olyan is, akinek a hideg-és melegfrontokhoz hasonlóan izomfájdalmak és ízületi panaszok lépnek fel.

Ebben az időszakban érdemes odafigyelni magunkra, ha úgy érezzük, mi is azok közé tartozunk, akikre a telihold hatással van, mert ilyenkor gyakoribbak a veszekedések is az ingerlékenység és több feszültség miatt.

Az óceánok árapály szintje a Hold gravitációs vonzásának hatására megemelkedik. A tudósok és csillagászok azt mondják, hogy a Hold ránk is hasonló hatással van, mivel az emberi test 80%-a víz.

Ha kíváncsiak vagyunk, mikor van telihold, azt bármikor meg tudjuk nézni az úgynevezett telihold naptárban. 2022 decemberéig láthatjuk is az összes teliholdat, ami előreláthatóan lesz. A holdnaptárban pedig percre pontosan látható, hogy 2020-ban mikor kel illetve nyugszik a hold. Valamint azt is láthatjuk, hogy mikor van újhold, illetve az első és utolsó negyed.

A teliholddal kapcsolatban számos tévhit is kering a köztudatban. Az egyik például az, hogy a macskák és kutyák a telihold miatt megbolondulnak. Ez viszont azonban nem igaz, ahogy az sem, hogy a gyerekek hiperaktívvá válnak a hold miatt.

Telihold és újhold alkalmával a gravitáció alacsony szintje miatt minden kifelé áramlik. Ezért ez a két időszak nagyon alkalmas arra, hogy megtisztuljunk mind testileg és mind lelkileg. Ilyenkor jó ötlet a meditálás, egy tisztító kúra elkezdése vagy éppen a fogyókúrába is belevághatunk, ha szükséges. Lelki problémáinkat is kibeszélhetjük (például egy jó barátnak), foglalkozhatunk magunkkal, legyen „énidő”!

A legközelebbi telihold október 31-én lesz. Ilyenkor próbáljunk majd meg figyelni magunkra, családunkra, barátainkra, és kerüljük a negatív embereket, a veszekedéseket! Hasznosítsuk a Hold energiáját, fordítsuk javunkra!

Liszli Kornélia

Aromaterápia gyógyító ereje

Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítése is használják. Lássuk, melyik illóolaj, mire jó!

A húszas harmincasok telekocsival utaznak

Még ha a címben szereplő mondat így tételesen nem is igaz, tény, hogy például Szeged és Budapest között minden telekocsi betelik, sőt néha többen utaznának, mint ahány hely van. De mi ennek az oka, hogy elsősorban az aktív munkakorú népesség elpártolt a vonattól? Ráadásul nem ez az egyetlen változás az elmúlt évek telekocsis trendjében.

Hygge mint életfilozófia, avagy miért ilyen boldogok a dánok?

Köztudott, hogyha a Földön nem is, de Európában biztosan a dánok a legboldogabb emberek. Ha valaki találkozott dánnal tudhatja, ez nem légből kapott állítás. De mi a titok?

Egy jó séta?

Nemcsak a gyönyörű, napsütéses ősz miatt, hanem bármely évszakban, télen-nyáron, tavasszal-ősszel, mindig kikapcsolja az embert. Kiszellőzteti a fejünket, átmozgatja a testünket. Akár egyedül, ha épp úgy a legjobb, akár hű társunkkal egy kutyussal, akár a családdal, barátokkal, akár testedzés gyanánt. Egy kis táska kell hozzá maximum. Mehetünk?

Magyarországon már hamarabb kezdődnek a bulik

Nem tudom, hogy hazánkban a szórakozóhelyeknek és vendéglátó egységek 23 órakor történő bezárása vajon helyes lépés-e vagy sem. Ez talán már végzetesen nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat és sokan veszíthetik el megélhetésüket is, másrészt viszont a valódi szakemberek a várható magas fertőzésszámra figyelmeztetnek. Éppen ezért kérdéses az a megoldás is, amit a helyek a bevételeik maximalizálására találtak ki.