Menü

Bőrbetegségek a terhesség alatt

Mintha nem lenne elég probléma ilyenkor a bőrön megjelenő striák, csíkok és repedések tömkelege, sajnos vannak még egyéb más bőrbetegségek is, melyek elég gyakoriak a várandósság alatt. Én legalábbis azok közé tartozom, aki egyszer sem úszta meg.

A terhesség egy olyan állapot, mely alatt köztudottan az egész szervezet működése megváltozik. Ez alól a bőr sem kivétel. Enyhe elváltozások természetesen mindenkinél jelentkeznek, de vannak kellemetlenebb bőrproblémák is.

A várandós nők bőre számos változáson megy keresztül. Az arcbőr általában megszépül, bár vannak, akiknél pattanások jelennek meg. A terhesség alatt bekövetkező bőrelváltozások közvetlen kiváltója a hormonális változások. Nagyon gyakori a kismamák körében a bőrviszketés, főleg a terhesség vége felé, amikor a bőr már nagyon igénybe van véve.

A terhesség alatt előforduló jelentősebb bőrbetegségek egyike az atópiás kiütés, ami ekcémás bőrtüneteket jelent, viszketéssel, piros foltokkal.

Polymorph terhességi kiütésnek nevezzük azokat az apró viszkető kiütéseket, melyek először a has striáiban alakulnak ki, majd a törzsre, fenekekre, végtagokra terjednek.

A várandós nők hasán és combjának felső részén jelentkező piros alapon megjelenő csalánkiütésszerű apró göböcskék, hólyagok jelennek meg a harmadik trimeszterben, szinte közvetlenül a szülés előtt. Magától gyógyul, s semmilyen magzati károsodást nem okoz.

Nem hangzik valami fényesen a herpes gestationis, melyet nem egyenlő a herpesz vírus által okozott apró hólyagos kiütésekkel. Ezt a betegséget autoimmun mechanizmus váltja ki a terhesség 2. vagy 3. trimeszterében. Ezek hólyagos, csalánkiütés szerű bőrbetegséghez hasonlítanak.

Nem tudnám fejből leírni a nevét, de impetigo herpetiformis a bőrbetegségek másik válfaja, mely során láz kíséretében testszerte gyulladásos alapon ülő pattanásszerű kiütések alakulnak ki. Ez egy veszélyes, magzatra ártalmas betegség, szerencsére igen ritka.

A terhesség alatti bőrbetegségekkel nekem sajnos az volt végig a problémám, hogy például az ekcémámra hatásos kenőcsöt a várandósság alatt nem szabad alkalmazni, a szüléssel meg általában – az esetek nagy részében - ezek a hormonális eredetű bőrbetegségek lassacskán eltűnnek, megszűnnek.

A striákkal sok kismama küzd, kialakulásának megelőzése egy fontos kérdés a leendő anyukák számára. A csíkok a várandóség természetes jelei, ám megelőzhetőek:

A kiegyensúlyozott táplálkozás jót tesz a bőrnek, bizonyos zsírsavak segítenek feszességének megőrzésében. Az E-vitamin források nagyon ajánlottak: kagyló, magvak, avokádó, zsíros halak, míg a gyümölcsök és zöldségek antioxidánsokban gazdagok.

Az A-vitamin csökkenti a bőr kiszáradását. Ez a sárga és narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a vajban és a margarinban is megtalálható.

Sok víz is szükséges a szervezet tisztításához és a sejtek erősítéséhez, valamint a bőr megfelelő hidratáltságához és a sport is jótékony, ha orvosunk engedi.

A testsúlygyarapodásnál fokozatosságra és kis mértékű hízásra kell törekednünk, hiszen a hirtelen súlygyarapodás megterheli a bőrt és támogatja a striák kialakulását.

A megfelelő bőrápolás, olajozás, krémezés pedig szintén megakadályozza a striák kialakulását.

Mindenkinek (bőr)problémamentes várandósságot és gyors, könnyű szülést kívánok!

Martinka Dia

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.