Menü

Bőrbetegségek a terhesség alatt

Mintha nem lenne elég probléma ilyenkor a bőrön megjelenő striák, csíkok és repedések tömkelege, sajnos vannak még egyéb más bőrbetegségek is, melyek elég gyakoriak a várandósság alatt. Én legalábbis azok közé tartozom, aki egyszer sem úszta meg.

A terhesség egy olyan állapot, mely alatt köztudottan az egész szervezet működése megváltozik. Ez alól a bőr sem kivétel. Enyhe elváltozások természetesen mindenkinél jelentkeznek, de vannak kellemetlenebb bőrproblémák is.

A várandós nők bőre számos változáson megy keresztül. Az arcbőr általában megszépül, bár vannak, akiknél pattanások jelennek meg. A terhesség alatt bekövetkező bőrelváltozások közvetlen kiváltója a hormonális változások. Nagyon gyakori a kismamák körében a bőrviszketés, főleg a terhesség vége felé, amikor a bőr már nagyon igénybe van véve.

A terhesség alatt előforduló jelentősebb bőrbetegségek egyike az atópiás kiütés, ami ekcémás bőrtüneteket jelent, viszketéssel, piros foltokkal.

Polymorph terhességi kiütésnek nevezzük azokat az apró viszkető kiütéseket, melyek először a has striáiban alakulnak ki, majd a törzsre, fenekekre, végtagokra terjednek.

A várandós nők hasán és combjának felső részén jelentkező piros alapon megjelenő csalánkiütésszerű apró göböcskék, hólyagok jelennek meg a harmadik trimeszterben, szinte közvetlenül a szülés előtt. Magától gyógyul, s semmilyen magzati károsodást nem okoz.

Nem hangzik valami fényesen a herpes gestationis, melyet nem egyenlő a herpesz vírus által okozott apró hólyagos kiütésekkel. Ezt a betegséget autoimmun mechanizmus váltja ki a terhesség 2. vagy 3. trimeszterében. Ezek hólyagos, csalánkiütés szerű bőrbetegséghez hasonlítanak.

Nem tudnám fejből leírni a nevét, de impetigo herpetiformis a bőrbetegségek másik válfaja, mely során láz kíséretében testszerte gyulladásos alapon ülő pattanásszerű kiütések alakulnak ki. Ez egy veszélyes, magzatra ártalmas betegség, szerencsére igen ritka.

A terhesség alatti bőrbetegségekkel nekem sajnos az volt végig a problémám, hogy például az ekcémámra hatásos kenőcsöt a várandósság alatt nem szabad alkalmazni, a szüléssel meg általában – az esetek nagy részében - ezek a hormonális eredetű bőrbetegségek lassacskán eltűnnek, megszűnnek.

A striákkal sok kismama küzd, kialakulásának megelőzése egy fontos kérdés a leendő anyukák számára. A csíkok a várandóség természetes jelei, ám megelőzhetőek:

A kiegyensúlyozott táplálkozás jót tesz a bőrnek, bizonyos zsírsavak segítenek feszességének megőrzésében. Az E-vitamin források nagyon ajánlottak: kagyló, magvak, avokádó, zsíros halak, míg a gyümölcsök és zöldségek antioxidánsokban gazdagok.

Az A-vitamin csökkenti a bőr kiszáradását. Ez a sárga és narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a vajban és a margarinban is megtalálható.

Sok víz is szükséges a szervezet tisztításához és a sejtek erősítéséhez, valamint a bőr megfelelő hidratáltságához és a sport is jótékony, ha orvosunk engedi.

A testsúlygyarapodásnál fokozatosságra és kis mértékű hízásra kell törekednünk, hiszen a hirtelen súlygyarapodás megterheli a bőrt és támogatja a striák kialakulását.

A megfelelő bőrápolás, olajozás, krémezés pedig szintén megakadályozza a striák kialakulását.

Mindenkinek (bőr)problémamentes várandósságot és gyors, könnyű szülést kívánok!

Martinka Dia

Házi gyógymódok fejfájás ellen

A fejfájás oka ezer és egy féle lehet. Ám amikor a fájdalomtól semmire sem tud figyelni, akkor általában nem az okokat keresi, hanem azt, hogy mivel lehet a fejfájás kezelése gyors és hatékony. Erre kínálunk most néhány egészséges és egyszerű, házi megoldást.

A gyermekkori szeretethiány tünetei és következményei

Indulatkezelési és kötődési nehézségek, szorongás, boldogtalan szerelmi élet. Szerencsére a gyerekpszichológiai szakirodalomban és a közbeszédben is egyre több szó esik a korai szeretethiány káros és hosszútávú hatásairól. De vajon hogyan ismerhetjük fel a megfelelő szülői figyelem hiányát, és egyáltalán hogyan kell helyesen szeretni a kicsiket?

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.