Milyen színű teák vannak?
- Dátum: 2020.10.06., 23:23
- Szabó Máté
- ebéd, erjesztés, este, koffein, nyugtató, reggeli, szárítás, teakeverék, vörös tea, zöld tea
A tea, egészen addig, amíg a boltokba kerül általában négy feldolgozási szakaszon esik át. Előbb hervasztják, aztán fonnyasztják, erjesztik, majd szárítják. Ezután válogatják szét a tealeveleket és a feldolgozási folyamatnak megfelelően válogatják szét az öt teafajtát.
A fekete tea talán a legismertebb és a legnépszerűbb is. Alapvetően egy erjesztett tea, ami zöld teából készül, a leszedés után állni hagyják a teát és a levelek oxidálódnak, ettől lesz a színe fekete és az íze jellegzetesen kesernyés.
A fekete tea koffeintartalma igen magas vetekszik az energiaitalok koffein tartalmával, és a Coláét akad tea amely meg is haladja. Ez miatt az igen erős élénkítő hatása miatt a reggeli és délelőtti órákban érdemes fogyasztani.
A zöld tea is valószínűleg sokak számára ismert. Ennél a teánál az erjesztési folyamat teljesen kimarad ettől kapja a jellegzetes sárgás színét, több lépésben párolják és kivonják belőle a vizet, ettől maradnak meg benne az enzimek és antioxidánsok amik ennek a teának az egészségi értékét adják.
A zöld teának rengeteg pozitív hatása van, segít a fogyásban, megelőzi a magas vérnyomást, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, csökkenti a stresszt és egyes elméletek szerint a daganatos megbetegedések kialakulását is gátolja.
A vörös tea esetén, az erjesztési folyamat csak részleges, ugyanis csak addig erjesztik a leveleket amíg a szélek vörössé válnak és nem az egész levél. Érdekesség, hogy általában a vörös teák nem tartalmaznak koffeint így inkább nyugtató hatásuk van és akár lefekvés előtt egy-két órával is nyugodtan lehet őket fogyasztani. Valamint a vörös teára jellemző egy elég erőteljes fűszeres íz, sokszor jóval erősebb, mint a fekete teánál és jóval édesebb is mint a többi teafajta (persze rakhatunk bele mézet, cukrot, édesítőszereket amik nyilván megváltoztatják a tényleges édességét a teának).
A sárga tea talán a legkevésbé ismert. Ezt a teafajtát nem erjesztik, valamint nagyon lassan szárítják ki így a hosszú nedvesség miatt megsárgul a színe és a levelek oxidációja is nagyon alacsony. Hasonlóan a zöld teához rengeteg pozitív hatást tulajdonítanak neki, de Európában nem elterjedt inkább a zöld tea az ismertebb.
A fehér tea viszonylag közismert. Ennek a teának a leveleit nagyon korán leszedik és kíméletesen szárítják és nem is sodorják, mint a többi teánál így a legtöbb értékes tápanyag benne marad, ez miatt nagyon lágy, könnyed íze van. Az ebből készült főzet szinte áttetsző vagy enyhén sárgás, a legtöbb embernek a szaga miatt az őszibarack juthat eszébe.
Valamint még van az Oolong tea, amely a zöld és a fekete teák között helyezkedik el. Ennek a teának a leveli általában nagyobbak, mint az átlag. Rengeteg elkészítési módszere van, ez miatt a színe is változó és általában ízesítetetten kerül a boltokba, de megtalálható natúr formában is. Általában az íze hasonló a fekete teához.
Emellett beszélhetünk még más teának nevezett készítményekről is, de ezek klasszikus értelemben nem tea színek, mert vagy kevert teák vagy valamilyen ízesítés, fűszerezés miatt lesznek egyedüliek.
Ilyenek például: Rooibos tea, Honeybush tea, Earl Grey, Chai tea. Ezek közül nálunk az utolsó kettő az ismertebb a Chai tea fekete tea keveréke fahéjjal és szegfűszeggel valamint borssal, az Earl Grey tea is fekete tea amit bergamot narancs olajjal kevernek és nevét a brit miniszterelnökről kapta akinek egy Lord Grey nevű kínai mandarin keverte a teát.
Szabó Máté
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.