Menü

Milyen színű teák vannak?

A tea, egészen addig, amíg a boltokba kerül általában négy feldolgozási szakaszon esik át. Előbb hervasztják, aztán fonnyasztják, erjesztik, majd szárítják. Ezután válogatják szét a tealeveleket és a feldolgozási folyamatnak megfelelően válogatják szét az öt teafajtát.

A fekete tea talán a legismertebb és a legnépszerűbb is. Alapvetően egy erjesztett tea, ami zöld teából készül, a leszedés után állni hagyják a teát és a levelek oxidálódnak, ettől lesz a színe fekete és az íze jellegzetesen kesernyés.

A fekete tea koffeintartalma igen magas vetekszik az energiaitalok koffein tartalmával, és a Coláét akad tea amely meg is haladja. Ez miatt az igen erős élénkítő hatása miatt a reggeli és délelőtti órákban érdemes fogyasztani.

A zöld tea is valószínűleg sokak számára ismert. Ennél a teánál az erjesztési folyamat teljesen kimarad ettől kapja a jellegzetes sárgás színét, több lépésben párolják és kivonják belőle a vizet, ettől maradnak meg benne az enzimek és antioxidánsok amik ennek a teának az egészségi értékét adják.

A zöld teának rengeteg pozitív hatása van, segít a fogyásban, megelőzi a magas vérnyomást, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, csökkenti a stresszt és egyes elméletek szerint a daganatos megbetegedések kialakulását is gátolja.

A vörös tea esetén, az erjesztési folyamat csak részleges, ugyanis csak addig erjesztik a leveleket amíg a szélek vörössé válnak és nem az egész levél. Érdekesség, hogy általában a vörös teák nem tartalmaznak koffeint így inkább nyugtató hatásuk van és akár lefekvés előtt egy-két órával is nyugodtan lehet őket fogyasztani. Valamint a vörös teára jellemző egy elég erőteljes fűszeres íz, sokszor jóval erősebb, mint a fekete teánál és jóval édesebb is mint a többi teafajta (persze rakhatunk bele mézet, cukrot, édesítőszereket amik nyilván megváltoztatják a tényleges édességét a teának).

A sárga tea talán a legkevésbé ismert. Ezt a teafajtát nem erjesztik, valamint nagyon lassan szárítják ki így a hosszú nedvesség miatt megsárgul a színe és a levelek oxidációja is nagyon alacsony. Hasonlóan a zöld teához rengeteg pozitív hatást tulajdonítanak neki, de Európában nem elterjedt inkább a zöld tea az ismertebb.

A fehér tea viszonylag közismert. Ennek a teának a leveleit nagyon korán leszedik és kíméletesen szárítják és nem is sodorják, mint a többi teánál így a legtöbb értékes tápanyag benne marad, ez miatt nagyon lágy, könnyed íze van. Az ebből készült főzet szinte áttetsző vagy enyhén sárgás, a legtöbb embernek a szaga miatt az őszibarack juthat eszébe.

Valamint még van az Oolong tea, amely a zöld és a fekete teák között helyezkedik el. Ennek a teának a leveli általában nagyobbak, mint az átlag. Rengeteg elkészítési módszere van, ez miatt a színe is változó és általában ízesítetetten kerül a boltokba, de megtalálható natúr formában is. Általában az íze hasonló a fekete teához.

Emellett beszélhetünk még más teának nevezett készítményekről is, de ezek klasszikus értelemben nem tea színek, mert vagy kevert teák vagy valamilyen ízesítés, fűszerezés miatt lesznek egyedüliek.

Ilyenek például: Rooibos tea, Honeybush tea, Earl Grey, Chai tea. Ezek közül nálunk az utolsó kettő az ismertebb a Chai tea fekete tea keveréke fahéjjal és szegfűszeggel valamint borssal, az Earl Grey tea is fekete tea amit bergamot narancs olajjal kevernek és nevét a brit miniszterelnökről kapta akinek egy Lord Grey nevű kínai mandarin keverte a teát.

Szabó Máté

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.