Menü

Milyen színű teák vannak?

A tea, egészen addig, amíg a boltokba kerül általában négy feldolgozási szakaszon esik át. Előbb hervasztják, aztán fonnyasztják, erjesztik, majd szárítják. Ezután válogatják szét a tealeveleket és a feldolgozási folyamatnak megfelelően válogatják szét az öt teafajtát.

A fekete tea talán a legismertebb és a legnépszerűbb is. Alapvetően egy erjesztett tea, ami zöld teából készül, a leszedés után állni hagyják a teát és a levelek oxidálódnak, ettől lesz a színe fekete és az íze jellegzetesen kesernyés.

A fekete tea koffeintartalma igen magas vetekszik az energiaitalok koffein tartalmával, és a Coláét akad tea amely meg is haladja. Ez miatt az igen erős élénkítő hatása miatt a reggeli és délelőtti órákban érdemes fogyasztani.

A zöld tea is valószínűleg sokak számára ismert. Ennél a teánál az erjesztési folyamat teljesen kimarad ettől kapja a jellegzetes sárgás színét, több lépésben párolják és kivonják belőle a vizet, ettől maradnak meg benne az enzimek és antioxidánsok amik ennek a teának az egészségi értékét adják.

A zöld teának rengeteg pozitív hatása van, segít a fogyásban, megelőzi a magas vérnyomást, ellenállóbbá teszi az immunrendszert, csökkenti a stresszt és egyes elméletek szerint a daganatos megbetegedések kialakulását is gátolja.

A vörös tea esetén, az erjesztési folyamat csak részleges, ugyanis csak addig erjesztik a leveleket amíg a szélek vörössé válnak és nem az egész levél. Érdekesség, hogy általában a vörös teák nem tartalmaznak koffeint így inkább nyugtató hatásuk van és akár lefekvés előtt egy-két órával is nyugodtan lehet őket fogyasztani. Valamint a vörös teára jellemző egy elég erőteljes fűszeres íz, sokszor jóval erősebb, mint a fekete teánál és jóval édesebb is mint a többi teafajta (persze rakhatunk bele mézet, cukrot, édesítőszereket amik nyilván megváltoztatják a tényleges édességét a teának).

A sárga tea talán a legkevésbé ismert. Ezt a teafajtát nem erjesztik, valamint nagyon lassan szárítják ki így a hosszú nedvesség miatt megsárgul a színe és a levelek oxidációja is nagyon alacsony. Hasonlóan a zöld teához rengeteg pozitív hatást tulajdonítanak neki, de Európában nem elterjedt inkább a zöld tea az ismertebb.

A fehér tea viszonylag közismert. Ennek a teának a leveleit nagyon korán leszedik és kíméletesen szárítják és nem is sodorják, mint a többi teánál így a legtöbb értékes tápanyag benne marad, ez miatt nagyon lágy, könnyed íze van. Az ebből készült főzet szinte áttetsző vagy enyhén sárgás, a legtöbb embernek a szaga miatt az őszibarack juthat eszébe.

Valamint még van az Oolong tea, amely a zöld és a fekete teák között helyezkedik el. Ennek a teának a leveli általában nagyobbak, mint az átlag. Rengeteg elkészítési módszere van, ez miatt a színe is változó és általában ízesítetetten kerül a boltokba, de megtalálható natúr formában is. Általában az íze hasonló a fekete teához.

Emellett beszélhetünk még más teának nevezett készítményekről is, de ezek klasszikus értelemben nem tea színek, mert vagy kevert teák vagy valamilyen ízesítés, fűszerezés miatt lesznek egyedüliek.

Ilyenek például: Rooibos tea, Honeybush tea, Earl Grey, Chai tea. Ezek közül nálunk az utolsó kettő az ismertebb a Chai tea fekete tea keveréke fahéjjal és szegfűszeggel valamint borssal, az Earl Grey tea is fekete tea amit bergamot narancs olajjal kevernek és nevét a brit miniszterelnökről kapta akinek egy Lord Grey nevű kínai mandarin keverte a teát.

Szabó Máté

A bulimia kezelése és tünetei

Ahogy az anorexia nervosa esetében, úgy a BN esetében is négy feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a fentebb leírt állapotot kórosnak minősítsük:

Így iszod magad kövérre! Ne tedd!

Sokszor a napi bevitt cukor- és kalóriamennyiségünket nem is ételekből, sütikből, nasikból visszük be, hanem szörpökből, üdítőitalokból, cukros energiaitalokból, gyümölcslevekből. Ezek mind rejtett cukrok, gyorsan felszívódó „rossz” szénhidrátok

Lassú anyagcsere? Gyorsítsuk fel!

Mi okozhat lelassult anyagcserét? Hogyan gyorsíthatjuk fel? Íme néhány jól bevált módszer az anyagcsere gyorsítására.

Mit tud a szőlőmag?

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, s gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is vannak benne

A galagonya jótékony hatása

Bátran állíthatjuk, hogy a galagonya, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje a szív megmentője.