Menü

Smoothie mint napindító

Nem tudod, hogy mit egyél reggelire vagy épp mivel dobd fel az ebéded? Szeretsz kísérletezni az ízekkel? Szeretnél egészségesebben élni, de nem tudod megenni a zöldségeket magában? Akkor a tökéletes választás számodra egy frissítő smoothie, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.

Mostanában már egyre elterjedtebbé váltak a különleges turmixok, modernebb nevén a smoothie-k, amiket fogyaszthatunk reggelire is magukban, de ebéd után is megihatjuk őket. A neten rengeteg receptet találhatunk az egyszerűtől a sok hozzávalósig. Viszont ha elég kreatívak vagyunk, és szeretünk kísérletezni, új ízeket kipróbálni, akkor akár recept nélkül, mi magunk is kreálhatunk ilyen finom italokat.

A smoothie-kat készítheted tehéntejjel, joghurttal (ettől krémesebb lesz) vagy növényi tejjel mint például a szója-, a mogyoró-, a mandula-, a rizs- és a kókusztej.

A tehéntej gazdag kalciumban és D-vitaminban, valamint remek fehérjeforrás.

Az őrölt mandulából és vízből készülő mandulatejet sokan kedvelik, mivel édesebb, mint a tehéntej, viszont alacsonyabb a zsír- és cukortartalma, ezek mellett pedig még sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, azonban fehérje tartalma igen csekély.

A mogyorótej szintén finom, B- és E-vitaminban gazdag, viszont zsírban és kalóriában is, így ha diétázni szeretnél, nem ez a legjobb választás.

Gyerekeknek nem ajánlott a tehéntej mentes étrend a megfelelő csontfejlődés miatt, így nekik ebből készítsük a turmixot!

Feldobhatod még az italod mézzel, zabpehellyel, juharsziruppal, fahéjjal, lime levéllel. Ezektől még ízletesebb lesz, de nem szabad túlzásba sem esni, az se jó, ha elveszi a gyümölcsök ízét.

Zöldségekkel (mint pl. a bébi spenót, római saláta, jégsaláta) kombinálva a gyümölcsöket, még változatosabbá tehetjük az italunk. Sokan nem szeretik a spenótot, viszont egy marékkal belecsempészhetünk a smoothie-ba, meg se érezzük, és mégis belevittünk egy kis plusz egészséges hozzávalót. (Gyerekeknél ez egy jó taktika lehet, hogy elfogyasszák ezt a nagyon utált zöldséget.)

Hogyha épp nincs friss gyümölcs otthon, az se gond, mert egy jó turmixgép elbírja a fagyasztott gyümölcsöket is, és abból is ízletes smoothie készíthető.

Így októberre ezt a finom őszi smoothie receptet ajánlom:

1 kis darab sütőben sült sütőtök
1 db banán
1 csésze mandulatej
1 ek méz
1/4 vanília rúd kikapart magja
(1 ek chia mag)
1 ek mandula
fahéj, gyömbér, ízlés szerint
A hozzávalókat tegyük a turmixba, pépesítsük, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük!

Miután felhörpintettük italunkat, alaposan mossuk el a turmixgépet, az apróbb alkatrészeket, pengéket, mert ha ezt nem tesszük meg, számos ártalmas baktérium maradhat a gépünkben! Még akár szalmonellát is kaphatunk a nem megfelelően tisztított turmixgép miatt. Tehát erre mindenképp figyeljünk oda!

A legjobb, hogy smoothie-t minden évszakban készíthetünk, mindig más-más hozzávalóval, ami éppen van otthon. Legyünk kreatívak, találjunk ki saját recepteket, ne féljünk az új dolgoktól! Jó kísérletezést!

Liszli Kornélia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.