Smoothie mint napindító
- Dátum: 2020.10.09., 07:07
- Liszli Kornélia
- D-vitamin, egészséges, finom ital, frissítő, gyümölcs, joghurt, kalcium, kísérletezés, mandulatej, minden évszakban, napindító, recept, saját recept, smoothie, tehéntej, turmix, új ízek, zöldség
Nem tudod, hogy mit egyél reggelire vagy épp mivel dobd fel az ebéded? Szeretsz kísérletezni az ízekkel? Szeretnél egészségesebben élni, de nem tudod megenni a zöldségeket magában? Akkor a tökéletes választás számodra egy frissítő smoothie, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.
Mostanában már egyre elterjedtebbé váltak a különleges turmixok, modernebb nevén a smoothie-k, amiket fogyaszthatunk reggelire is magukban, de ebéd után is megihatjuk őket. A neten rengeteg receptet találhatunk az egyszerűtől a sok hozzávalósig. Viszont ha elég kreatívak vagyunk, és szeretünk kísérletezni, új ízeket kipróbálni, akkor akár recept nélkül, mi magunk is kreálhatunk ilyen finom italokat.
A smoothie-kat készítheted tehéntejjel, joghurttal (ettől krémesebb lesz) vagy növényi tejjel mint például a szója-, a mogyoró-, a mandula-, a rizs- és a kókusztej.
A tehéntej gazdag kalciumban és D-vitaminban, valamint remek fehérjeforrás.
Az őrölt mandulából és vízből készülő mandulatejet sokan kedvelik, mivel édesebb, mint a tehéntej, viszont alacsonyabb a zsír- és cukortartalma, ezek mellett pedig még sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, azonban fehérje tartalma igen csekély.
A mogyorótej szintén finom, B- és E-vitaminban gazdag, viszont zsírban és kalóriában is, így ha diétázni szeretnél, nem ez a legjobb választás.
Gyerekeknek nem ajánlott a tehéntej mentes étrend a megfelelő csontfejlődés miatt, így nekik ebből készítsük a turmixot!
Feldobhatod még az italod mézzel, zabpehellyel, juharsziruppal, fahéjjal, lime levéllel. Ezektől még ízletesebb lesz, de nem szabad túlzásba sem esni, az se jó, ha elveszi a gyümölcsök ízét.
Zöldségekkel (mint pl. a bébi spenót, római saláta, jégsaláta) kombinálva a gyümölcsöket, még változatosabbá tehetjük az italunk. Sokan nem szeretik a spenótot, viszont egy marékkal belecsempészhetünk a smoothie-ba, meg se érezzük, és mégis belevittünk egy kis plusz egészséges hozzávalót. (Gyerekeknél ez egy jó taktika lehet, hogy elfogyasszák ezt a nagyon utált zöldséget.)
Hogyha épp nincs friss gyümölcs otthon, az se gond, mert egy jó turmixgép elbírja a fagyasztott gyümölcsöket is, és abból is ízletes smoothie készíthető.
Így októberre ezt a finom őszi smoothie receptet ajánlom:
1 kis darab sütőben sült sütőtök
1 db banán
1 csésze mandulatej
1 ek méz
1/4 vanília rúd kikapart magja
(1 ek chia mag)
1 ek mandula
fahéj, gyömbér, ízlés szerint
A hozzávalókat tegyük a turmixba, pépesítsük, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük!
Miután felhörpintettük italunkat, alaposan mossuk el a turmixgépet, az apróbb alkatrészeket, pengéket, mert ha ezt nem tesszük meg, számos ártalmas baktérium maradhat a gépünkben! Még akár szalmonellát is kaphatunk a nem megfelelően tisztított turmixgép miatt. Tehát erre mindenképp figyeljünk oda!
A legjobb, hogy smoothie-t minden évszakban készíthetünk, mindig más-más hozzávalóval, ami éppen van otthon. Legyünk kreatívak, találjunk ki saját recepteket, ne féljünk az új dolgoktól! Jó kísérletezést!
Liszli Kornélia
Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?
Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?
A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.