Menü

Smoothie mint napindító

Nem tudod, hogy mit egyél reggelire vagy épp mivel dobd fel az ebéded? Szeretsz kísérletezni az ízekkel? Szeretnél egészségesebben élni, de nem tudod megenni a zöldségeket magában? Akkor a tökéletes választás számodra egy frissítő smoothie, amit otthon is könnyen el tudsz készíteni.

Mostanában már egyre elterjedtebbé váltak a különleges turmixok, modernebb nevén a smoothie-k, amiket fogyaszthatunk reggelire is magukban, de ebéd után is megihatjuk őket. A neten rengeteg receptet találhatunk az egyszerűtől a sok hozzávalósig. Viszont ha elég kreatívak vagyunk, és szeretünk kísérletezni, új ízeket kipróbálni, akkor akár recept nélkül, mi magunk is kreálhatunk ilyen finom italokat.

A smoothie-kat készítheted tehéntejjel, joghurttal (ettől krémesebb lesz) vagy növényi tejjel mint például a szója-, a mogyoró-, a mandula-, a rizs- és a kókusztej.

A tehéntej gazdag kalciumban és D-vitaminban, valamint remek fehérjeforrás.

Az őrölt mandulából és vízből készülő mandulatejet sokan kedvelik, mivel édesebb, mint a tehéntej, viszont alacsonyabb a zsír- és cukortartalma, ezek mellett pedig még sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, azonban fehérje tartalma igen csekély.

A mogyorótej szintén finom, B- és E-vitaminban gazdag, viszont zsírban és kalóriában is, így ha diétázni szeretnél, nem ez a legjobb választás.

Gyerekeknek nem ajánlott a tehéntej mentes étrend a megfelelő csontfejlődés miatt, így nekik ebből készítsük a turmixot!

Feldobhatod még az italod mézzel, zabpehellyel, juharsziruppal, fahéjjal, lime levéllel. Ezektől még ízletesebb lesz, de nem szabad túlzásba sem esni, az se jó, ha elveszi a gyümölcsök ízét.

Zöldségekkel (mint pl. a bébi spenót, római saláta, jégsaláta) kombinálva a gyümölcsöket, még változatosabbá tehetjük az italunk. Sokan nem szeretik a spenótot, viszont egy marékkal belecsempészhetünk a smoothie-ba, meg se érezzük, és mégis belevittünk egy kis plusz egészséges hozzávalót. (Gyerekeknél ez egy jó taktika lehet, hogy elfogyasszák ezt a nagyon utált zöldséget.)

Hogyha épp nincs friss gyümölcs otthon, az se gond, mert egy jó turmixgép elbírja a fagyasztott gyümölcsöket is, és abból is ízletes smoothie készíthető.

Így októberre ezt a finom őszi smoothie receptet ajánlom:

1 kis darab sütőben sült sütőtök
1 db banán
1 csésze mandulatej
1 ek méz
1/4 vanília rúd kikapart magja
(1 ek chia mag)
1 ek mandula
fahéj, gyömbér, ízlés szerint
A hozzávalókat tegyük a turmixba, pépesítsük, és ízlésünknek megfelelően fűszerezzük!

Miután felhörpintettük italunkat, alaposan mossuk el a turmixgépet, az apróbb alkatrészeket, pengéket, mert ha ezt nem tesszük meg, számos ártalmas baktérium maradhat a gépünkben! Még akár szalmonellát is kaphatunk a nem megfelelően tisztított turmixgép miatt. Tehát erre mindenképp figyeljünk oda!

A legjobb, hogy smoothie-t minden évszakban készíthetünk, mindig más-más hozzávalóval, ami éppen van otthon. Legyünk kreatívak, találjunk ki saját recepteket, ne féljünk az új dolgoktól! Jó kísérletezést!

Liszli Kornélia

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.