Menü

A legfinomabb őszi saláták

Sokak fejében a saláta inkább nyári, esetleg tavaszi ételként van elkönyvelve, de az ősz talán még különlegesebb ízű zöldségesekben és gyümölcsökben gazdag, amiket egyszerűen készíthetünk el salátaként. Az ősz népszerű zöldségei új formájukban jelenhetnek meg a konyhába, ahol eddig nem látott és ízlelt oldalukat fedezhetjük fel. Ráadásként az emlékezetes ízélmények mellett még a vitaminbevitelre és immunerősítésre is figyelhetünk.

Sült padlizsán salátaként

Igazán izgalmas az első recept, hiszen salátába nem gyakran teszünk sült zöldséget!

Amire szükséged lesz hozzá:

1 darab nagy padlizsán

60 dkg dió

100 g kecskesajt

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Tisztítsuk meg a padlizsánt és szeleteljük fel kis kockákra. Beolajozott sütőpapírra helyezzük a padlizsándarabokat, amiket leöntünk még egy kis olajjal. Rendezzük el a padlizsánokat, majd háromnegyed órán át süssük magas fokozaton, minimum 200 fokon.

Amíg a padlizsán megsül pirítsuk meg a diót, kis lángon, odafigyelve, hogy ne égjen meg. A sajtot is kockára vágjuk.

Ha elkészült a padlizsán, vegyük ki a sütőből és várjuk meg, amíg kissé kihűl. Ezt követően tegyük egy tálba és keverjük őket össze.

A salátára egy öntet is illik, ez így készül:

4 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál citromlé

2 gerezd fokhagyma

só és bors

Reszeljük le a fokhagymát és egy tálba keverjük össze a citromlével és az olajjal, majd fűszerezzük és alaposan összekeverjük.

Sütőtök saláta

Az ősz kedvenc zöldsége a sütőtök, amiből minden készül és ebből a saláták sem maradhatnak ki.

Ezek kellenek hozzá:

1 kg sütőtök

20 dkg rukkola

1 darab kisebb brokkoli

1 fej lilahagyma

250 g koktélparadicsom

10 dkg fetasajt

A felkockázott sütőtököt és a rózsáka szedett brokkolit megfőzzük és egy edénybe, amikor megpuhult a tök, meghámozzuk. A paradicsomot és a lilahagymát felszeleteljük. A rukkolát, a tököt és a többi hozzávalót is egy nagy tálba tesszük és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint dressinggel tálalható.

Az ősz tele van kreativitással, amit a sütés-főzés során sokszorosan kiélhetünk és kamatoztathatunk. Kísérletezzünk bátran az alapanyagokkal, feltétekkel és próbáljunk ki új ízeket!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?