A legfinomabb őszi saláták
- Dátum: 2020.10.10., 15:40
- Sipos Zsófia
- egészséges, finom, immunerősítés, különleges íz, ősz, padlizsán, saláta, sütőtök
Sokak fejében a saláta inkább nyári, esetleg tavaszi ételként van elkönyvelve, de az ősz talán még különlegesebb ízű zöldségesekben és gyümölcsökben gazdag, amiket egyszerűen készíthetünk el salátaként. Az ősz népszerű zöldségei új formájukban jelenhetnek meg a konyhába, ahol eddig nem látott és ízlelt oldalukat fedezhetjük fel. Ráadásként az emlékezetes ízélmények mellett még a vitaminbevitelre és immunerősítésre is figyelhetünk.
Sült padlizsán salátaként
Igazán izgalmas az első recept, hiszen salátába nem gyakran teszünk sült zöldséget!
Amire szükséged lesz hozzá:
1 darab nagy padlizsán
60 dkg dió
100 g kecskesajt
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
Tisztítsuk meg a padlizsánt és szeleteljük fel kis kockákra. Beolajozott sütőpapírra helyezzük a padlizsándarabokat, amiket leöntünk még egy kis olajjal. Rendezzük el a padlizsánokat, majd háromnegyed órán át süssük magas fokozaton, minimum 200 fokon.
Amíg a padlizsán megsül pirítsuk meg a diót, kis lángon, odafigyelve, hogy ne égjen meg. A sajtot is kockára vágjuk.
Ha elkészült a padlizsán, vegyük ki a sütőből és várjuk meg, amíg kissé kihűl. Ezt követően tegyük egy tálba és keverjük őket össze.
A salátára egy öntet is illik, ez így készül:
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál citromlé
2 gerezd fokhagyma
só és bors
Reszeljük le a fokhagymát és egy tálba keverjük össze a citromlével és az olajjal, majd fűszerezzük és alaposan összekeverjük.
Sütőtök saláta
Az ősz kedvenc zöldsége a sütőtök, amiből minden készül és ebből a saláták sem maradhatnak ki.
Ezek kellenek hozzá:
1 kg sütőtök
20 dkg rukkola
1 darab kisebb brokkoli
1 fej lilahagyma
250 g koktélparadicsom
10 dkg fetasajt
A felkockázott sütőtököt és a rózsáka szedett brokkolit megfőzzük és egy edénybe, amikor megpuhult a tök, meghámozzuk. A paradicsomot és a lilahagymát felszeleteljük. A rukkolát, a tököt és a többi hozzávalót is egy nagy tálba tesszük és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint dressinggel tálalható.
Az ősz tele van kreativitással, amit a sütés-főzés során sokszorosan kiélhetünk és kamatoztathatunk. Kísérletezzünk bátran az alapanyagokkal, feltétekkel és próbáljunk ki új ízeket!
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.