Menü

A legfinomabb őszi saláták

Sokak fejében a saláta inkább nyári, esetleg tavaszi ételként van elkönyvelve, de az ősz talán még különlegesebb ízű zöldségesekben és gyümölcsökben gazdag, amiket egyszerűen készíthetünk el salátaként. Az ősz népszerű zöldségei új formájukban jelenhetnek meg a konyhába, ahol eddig nem látott és ízlelt oldalukat fedezhetjük fel. Ráadásként az emlékezetes ízélmények mellett még a vitaminbevitelre és immunerősítésre is figyelhetünk.

Sült padlizsán salátaként

Igazán izgalmas az első recept, hiszen salátába nem gyakran teszünk sült zöldséget!

Amire szükséged lesz hozzá:

1 darab nagy padlizsán

60 dkg dió

100 g kecskesajt

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

Tisztítsuk meg a padlizsánt és szeleteljük fel kis kockákra. Beolajozott sütőpapírra helyezzük a padlizsándarabokat, amiket leöntünk még egy kis olajjal. Rendezzük el a padlizsánokat, majd háromnegyed órán át süssük magas fokozaton, minimum 200 fokon.

Amíg a padlizsán megsül pirítsuk meg a diót, kis lángon, odafigyelve, hogy ne égjen meg. A sajtot is kockára vágjuk.

Ha elkészült a padlizsán, vegyük ki a sütőből és várjuk meg, amíg kissé kihűl. Ezt követően tegyük egy tálba és keverjük őket össze.

A salátára egy öntet is illik, ez így készül:

4 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál citromlé

2 gerezd fokhagyma

só és bors

Reszeljük le a fokhagymát és egy tálba keverjük össze a citromlével és az olajjal, majd fűszerezzük és alaposan összekeverjük.

Sütőtök saláta

Az ősz kedvenc zöldsége a sütőtök, amiből minden készül és ebből a saláták sem maradhatnak ki.

Ezek kellenek hozzá:

1 kg sütőtök

20 dkg rukkola

1 darab kisebb brokkoli

1 fej lilahagyma

250 g koktélparadicsom

10 dkg fetasajt

A felkockázott sütőtököt és a rózsáka szedett brokkolit megfőzzük és egy edénybe, amikor megpuhult a tök, meghámozzuk. A paradicsomot és a lilahagymát felszeleteljük. A rukkolát, a tököt és a többi hozzávalót is egy nagy tálba tesszük és alaposan elkeverjük. Ízlés szerint dressinggel tálalható.

Az ősz tele van kreativitással, amit a sütés-főzés során sokszorosan kiélhetünk és kamatoztathatunk. Kísérletezzünk bátran az alapanyagokkal, feltétekkel és próbáljunk ki új ízeket!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.