Menü

Lassú anyagcsere? Gyorsítsuk fel!

Igen, fel lehet gyorsítani. Ehhez már hallottuk, hogy izmot kell építeni, több vizet inni, de valójában még egy sor más dolog is segíthet ebben. Aludj picit hűvösebb szobában! Szellőztess ki, vedd lejjebb a fűtést. Ha szeretnél több kalóriát égetni, vedd lejjebb a hőmérsékletet.

Ha szeretnél minél több zsírt égetni, tekerd lejjebb a fűtést. A hűvösebb hőmérséklet során a testnek több energiát kell arra fordítani, hogy melegen tartsa magát, ezért több zsírt éget. Természetesen nem a megfázás a cél.

Kevesebb tejtermék, vagy több? Kutatások szerint, aki napi 3-7 adag tejterméket fogyasztott, az anyagcseréje sokkal gyorsabb lett, mint a tejterméket egyáltalán nem fogyasztó társaiké. Természetesen nem a cukros joghurtokra, pudingokra és vaníliás-mazsolás krémtúróra gondolok. Bocsi.

Kevesebb szénhidrát! Mellőzni a szénhidrátokat soha nem szabad teljesen, de csökkenteni igen.

A sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek oda kell figyelniük, hogy a bevitt szénhidrát túl kevés se legyen. Ha túl alacsony a szénhidrátbevitel, kiürülnek a glikogén kereted, az energiaszint csökkenni fog. Ennek hatására a szervezet sokkal kevesebb kalóriát fog elégetni, mivel nem igényel majd annyi energiát, te pedig hiába eszel keveset, hízni fogsz.

Sokat nassolsz? Észrevétlen rossz kalóriákkal lassítod az anyagcseréd. Rágcsálj inkább magvakat, gyorsítja az anyagcserét és laktatnak is, azonban figyelj arra, hogy magas zsírtartalmuk miatt naponta maximum egy zárt maréknyit fogyassz.

Intervall edzés. HIIT edzések. Biztosan hallottál már olyan edzéstípusokról, amelyek a sport után is még pörgetik az anyagcserét és égetik a kalóriákat. Ezek a váltott intenzitású edzéstípusok éppen ilyenek.

Kihagyod a reggelit. Köztudottan gyorsítja az anyagcserét egy kiváló, tápanyagdús, reform reggeli, ellenben, aki egy kávéval fut neki a napjának, garantáltan egész nap éhes lesz, vagy még több kávéval próbálja csillapítani az étvágyát, vagy rossz nassolni valókhoz nyúl.

Reggeli testmozgás.

A reggeli testmozgás segít beindítani az anyagcserét, ezért nagyon hatékony, ha reggel kimegyünk kocogni vagy sétálni.

Rendszeres súlyzós-, és kardioedzések. Ezek hihetetlenül felgyorsítják az anyagcserét. Mozogjunk hetente legalább három-négy alkalommal egy-két órát és váltogassuk a különféle edzéstípusokat, így a szervezetünk nem fog hozzászokni a terheléshez.

Aludjunk eleget! Kutatások bizonyítják, hogy a kevés alvás (a napi 5 óra, vagy annál kevesebb) károsan hat az anyagcserére. Ezért figyeljünk oda az elegendő pihenésre!

Az anyagcserénket számtalan módon felgyorsíthatjuk, a fenti tippek betartásával talán mi magunk is hamar észrevesszük, mennyire más lesz a közérzetünk pusztán egy reggelizéssel, egy kicsit kevesebb szénhidráttal, picit több mozgással és folyadékfogyasztással.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.