Menü

Hogyan kerüld el a tömeget a korlátozások idején?

Mostanában egyre fontosabb, hogy minél kevesebb embertársunkkal találkozzunk. Sok minden már elektronikus formában is megoldható. Ugyanakkor dolgozni, közlekedni, vásárolni, enni, családi életet élni, sportolni stb. azért kell. A neten mindig mindent nem lehet megoldani. Vannak munkák, amiket otthonról nem lehet intézni és elvégre ki is kell mozdulni. A mostani pandémia idején pedig egyre több korlátozásról döntenek a mi érdekünkben. Ugyanakkor ezek kényelmetlenségekkel járnak olykor és néha kisebb nagyobb tömeg alakulhat ki körülöttünk. Ez pedig nem túl egészséges mostanság. Mit tehetünk, hogyan kerülhetjük el a nyomasztó sokaságot?

Az utóbbi napokban felgyorsultak az események, ami a különböző korlátozásokat illeti. Ennek következében pedig azt vettem észre leginkább a nagyobb bevásárló helyeken, vagy a postán, a korábbi zárás következtében a pénztáraknál sokan várakoznak. Mondjuk a bejutás sem mindig egyszerű főleg 17 óra tájban. Viszont könnyebb helyzetben vannak azok, akik nincsenek munkaidőhöz kötve. Sok múlik az időzítésen.

Na de hallani már azt is, hogy ne családi eseménynek szervezzük a vásárlást, mert az eladók nem tudnak elmenekülni a tömegtől. Ezért azt javasolják, hogy egyszerre csak egy családtag menjen bevásárolni.

Jó megoldás lehet a nagyobb bevásárlást hétvégére időzíteni, mert könnyebben be lehet tervezni. A kisebb egy-két dolgot, vagy napi cikkeket kisebb boltokban érdemes lehet megvásárolni. Így a hétköznapi tömeg elkerülhető. Másrészt a kisvállalkozók is meghálálják, hogy betértünk. Bár itt lehet drágábban vásárolunk, de szerintem ez most megéri.

Mivel éttermek csak elvitelre főznek, érdemes házhoz szállítást kérni, munkahelyre is. Ugyanakkor otthon főzni még mindig jobb és egészségesebb, érdemes ezzel kísérletezni vagy megtanulni, ha megtehetjük.

Mint említettem, a nagyobb bevásárló központokban fontos, hogyan időzítünk. Amikor lehet én például inkább esti késő órákban szeretek vásárolni alapvetően, mivel eddigre jóval kevesebben kószálnak a boltban. Aki pedig korai pacsirta, most még munkába indulás előtt korán reggel lehet érdemes letudni a vásárlást, vagy aki éjszakai műszakban volt annak is ideális. Illetve, aki megteheti délelőtt 10 és délután 15 óra között kevesebben vannak az ilyen helyeken. Természetesen, ahol van kiszállítás érdemes lehet olykor bevetni. Ugyanakkor előfordult már, hogy annyian rendeltek, hogy hetekkel későbbre tudták teljesíteni, nem győzték, úgyhogy ne csak erre támaszkodjunk. A lényeg, hogy ne csak egy, hanem több megoldást is alkalmazzunk.

Posta és egyéb hasonló szolgáltatások kapcsán nekem eddig csak pozitív tapasztalatom van a csomagautomaták kapcsán. Sőt csekkautomata sem új már. Fizetéseknél az átutalás, a csoportos beszedés most talán hasznosabb, mint általában. S okostelefonon is lehet bankolni.

Különböző ügyintézések is neten tudnak menni, illetve ahol lehet érdemes időpontot foglalni, mert így elkerülhető a tumultus, nem különben jól tervezhető számunkra is.

Nemcsak egészséges, de kifejezetten előnyös a közlekedésben a kerékpár. Igaz nincs túl jó időjárás mostanában, hiszen a tíz fokot szinte el se éri a nappali hőmérséklet. Az autók száma pedig növekszik, a kerékpározóké csökken. Így a bringautak jól használhatók. Ha pedig kerékpáros ruhát is öltünk kényelmesen közlekedhetünk vagy csak mozoghatunk is, hiszen bárhová is megyünk felér egy sportolással. Ne vegye el a kedvünket a szürkeség és a korai sötétedés, de a megfelelő a ruházatra legyünk tekintettel. S nagy előny, hogy gyakorlatilag bármely csődülettől el tudunk „menekülni”.

Természetesen, mindig mindenütt nem lehet elkerülni a kisebb nagyobb csoportosulást például suliban, munkahelyeken, üzemekben, de érdemes törekedni a távolságtartásra.

Szóval nem új dolog alapvetően, ha valami elérhetőségét időben korlátozzák, hogy kevesebb időre nagyobb terhelés jut. Természetesen, ha egy picit tervezünk és több megoldást is használunk akkor elkerülhető a tumultus. Ezzel pedig mostani helyzetben nemcsak magunkat, de mások egészségét is védjük. Éljünk a lehetőségeinkkel és keressünk újakat is, hiszen találékonyságunk hasznos és határtalan. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Mikulás a világ körül

Így várják a Télapót a világ más országaiban!

Most érdemes lesz kirakni a cipőket

Nemcsak a mindennapjainkat írja át a vírushelyzet, hanem jeles napjainkat, ünnepeinket, hagyományainkat és eddigi szokásainkat is. A legközelebbi ilyen Szent Miklós napja, ami kérdéseket vet fel a kisgyermekes szülőkben, és az ilyenkor Mikulás és esetleg a krampusz szerepet öltőkben. Hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet zökkenőmentesen mindkét oldalon?

Az advent története és jelentése

Advent a keresztény kultúrában a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak. Első napja, Szent András nevéhez kötődik, valamint ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely Vízkeresztig tart. De mit jelent ez az egész ünnep a mai világban?

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról

Kreatív adventi koszorú ötletek

Végre elérkezett az év legjobban várt időszaka: vasárnap elkezdődött az advent.