Menü

A nők elleni erőszak, a vírushoz hasonlóan szedi áldozatait

A nők elleni erőszak világszerte hatalmas probléma, amin a COVID-19 által kialakult helyzet még tovább rontott. A második hullám következtében bevezetett szigorítások hatására még tovább növekedhet a családon belül elkövetett erőszakos esetek száma, mivel az első hullám kijárási korlátozásai alatt 20%-al növekedtek ezen bűncselekmények. A november 25-i Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához kapcsolódóan, az AVON kiemelten fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét erre az itthon is sok nőt érintő problémára. Krízishelyzetek előzhetők meg, ha az otthonukban rekedt áldozatok tudják, hova fordulhatnak segítségért.

Amíg a világ azon dolgozik, hogy előállítsa a COVID-19 elleni vakcinát, addig sok otthon zárt ajtói mögött rengeteg szörnyűség zajlik, amiről sokszor a közvetlen környezetben élőknek sincs tudomása. A nők elleni erőszak sajnos nem egy újkeletű dolog. Világszerte három nőből egy élete során átél valamilyen erőszakot, fizikai vagy lelki bántalmazás, gazdasági vagy egyéb korlátozás formájában. Hazánkban pedig minden ötödik nő érintett a kapcsolati erőszakban. További elborzasztó szám, hogy Magyarországon minden héten egy nő életét veszti a kapcsolati erőszak miatt.

Az erőszaknak azonban semmilyen formában nincs helye egy kapcsolatban!

Általában hosszú idő telik el, amíg az áldozat eljut odáig, hogy segítséget kérjen. Ennek az egyik alapvető oka az lehet, hogy az érintettnek az összes erejét és bátorságát össze kell szednie, hogy beszélni merjen a bántalmazásáról. Sajnos az is gyakran előfordul, hogy olyan személyektől kér segítséget, akik nem kezelik megfelelően a problémáját, vagy az áldozatok nem tudják, hogy hová forduljanak segítségért. „Ezért lényeges, hogy amikor valaki megosztja velünk a bántalmazás tényét, akkor ne az okokat keresgéljük, hanem erősítsük az áldozatot abban, hogy minél hamarabb szakemberhez forduljon, mert vannak olyan szervezetek, akik tudnak segíteni!” – nyilatkozta a téma kapcsán Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója. Fontos felhívni a figyelmet továbbá arra, hogy mindenkinek joga van bántalmazás- és erőszakmentes kapcsolatban élni! Joga van az egyenlőségen alapuló partnerkapcsolathoz, de bántalmazás esetén joga és lehetősége van segítséget kérni is! Fontos tudni azt is, hogy a www.aszeretetnemart.hu oldalon létezik online anonim tanácsadás, illetve a szintén az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett krízisambulanciákon személyes találkozó formájában bárki számára elérhető a szakszerű segítség.

Annak érdekben, hogy a kapcsolati erőszakban érintettek, illetve a környezetükben élő emberek hiteles információkat kapjanak a témában, valamint szemléletformálással elérjék azt, hogy ez ne legyen tabu téma többé, az AVON támogatásával, az Ökumenikus Segélyszervezet elindította A szeretet nem árt elnevezésű Facebook és Instagram oldalakat. A közösségi felületek célja, hogy elősegítsék a bántalmazás bármilyen formájával szembeni küzdelmet. Az oldalak követői garantáltan első kézből kapják az információkat, mivel a tartalmakért a kapcsolati erőszak érintettjeinek, áldozatainak segítésében évtizedes tapasztalattal rendelkező Ökumenikus Segélyszervezet felkészült szakértői, a krízisambulanciákon dolgozó szociális szakemberek, pszichológusok és jogászok felelnek.

„A bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható, ezért rendkívül fontos, hogy minél több emberhez eljussanak azok az információk, hogy az érintettek nincsenek egyedül és van számukra segítség! Az AVON, mint a nők vállalata, már negyedik éve támogatja az Ökumenikus Segélyszervezet kapcsolati erőszak elleni munkáját és hiszünk abban, hogy az együttműködésünknek köszönhetően csökkenteni tudjuk az áldozatok számát. Annak érdekében, hogy még inkább segíteni tudjuk a segélyszervezet munkáját, novemberben jelenik meg a Speak Out rúzsunk, aminek megvásárlásából származó bevétel 100%-át a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére fordítjuk”- nyilatkozta a téma kapcsán Kósa Anita, az AVON Magyarország szóvivője.

Itt az idő, hogy az emberek ismerjék és nyíltan beszéljenek az erőszak összes formájáról és ne legyen többé tabu ez a téma! Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy az érintettek minél előbb merjenek tenni az erőszakos kapcsolat ellen.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.