Őszi vitaminbombák
- Dátum: 2020.11.26., 20:58
- Udvari Fanni
- egészség, élet, energia, gyümölcs, immunrendszer, turmix, védelem, vitamin, zöldség
Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működhessen, szükséges a helyes táplálkozás. A vitaminok és az ásványi anyagok bevitele alap, még akkor is, ha nem szeretjük a zöldségeket és gyümölcsöket sem szívesen eszünk.
A reggeli mellé azonban nemcsak almát ropogtathatunk, hanem egészséges, tápanyagban gazdag italokat is elkortyolhatunk. Íme két vitamindús ital, amit mindenki imádni fog.
Narancsos vitaminbomba
Hozzávalók:
1 nagy répa
2 narancs
100 ml frissen facsart narancslé
1 teáskanál chia mag
200 ml joghurt
½ teáskanál fahéj
½ teáskanál gyömbér
½ teáskanál kurkuma
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a hozzávalókat egy turmixgépben, tálaljuk az italt nagyfalú pohárban.
Az uborka, a kelkáposzta és a spenót szintén fantasztikus alapanyagok: A-, K-, C-vitamin, magnézium, kalcium, réz és kálium is van bennük.
Zöld erősítő
Hozzávalók:
200 g uborka
50 g spenót
50 g kelkáposzta
1 fél nagyujjnyi gyömbér, apróra vágva
½ lime
100 ml víz
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a hozzávalókat egy turmixgépben, tálaljuk magas falú pohárban.
egyéb tippek:
Avokádó saláta citromlével
Az avokádó egy Közép-Amerikából származó, nagyon érdekes gyümölcs. Jól ismert antioxidáns, ezért számos étrend és szépségápolási kezelés része szerte a világon. Hogy még teljesebb legyen az íze, készítsen belőle egy különleges salátát, amelyhez citromlevet is adhat. Egyszerű, mégis finom, és tele van szinte minden elképzelhető vitaminnal: C-vitaminnal, E-vitaminnal, K-vitaminnal és néhány B-vitaminnal is. Ne hagyja ki a citromlével megbolondított, ízletes avokádó salátát!
Íme egy könnyen elkészíthető recept:
2 darab avokádót megpucoljuk, felkockázzuk és ízlés szerint meglocsoljuk 1 fél citrom levével, így megtartja a szép, üde színét.
25-30 dkg feta sajtot felkockázzuk, 25 dkg paradicsomot felnegyedeljük, a fokhagymát átpréseljük.
Az egészet egy tálba tesszük, enyhén sózzuk, borsozzuk és megöntözzük 3 evőkanál olívaolajjal.
A hozzávalókat alaposan összekeverjük és díszítésként petrezselyemmel a tetején tálaljuk.
Lazac
Kétségkívül a lazac az egyik legfinomabb halfajta. A gourmet konyha egyik népszerű alapanyaga, mivel magas az omega-3 zsírtartalma, és ez az egyéb jótékony hatásai mellett szintén segít megelőzni a betegségeket. Vannak ebben az ízletes halban hasznos vitaminok? Amennyit csak szeretnénk – D-, B3-, B6-, B7- és B12-vitamint tartalmaz.
Olívabogyó
A Földközi-tenger vidékének ez a kincse valódi vitaminbomba. Nem számít, hogy a zöld vagy a fekete változatát szereti-e, mert mindkettő tele van A- és E-vitaminnal, amitől jobb lesz a látása és egészségesebb lesz a bőre. Az olívabogyónak még az a határozott előnye is megvan, hogy sokféle ételhez adható különböző formákban. Mire várunk? Már ma válasszuk ki kedvenc olívás ételét, tegyük salátákhoz, olaszos tésztákhoz, vagy akár kedvenc pizzájára is.
Friss gyümölcslé
Természetesen nem arról a gyümölcsléről beszélünk, amit a szupermarketben lehet kapni, hanem egy friss és teljesen természetes léről, amelyet otthon, saját maga facsar ki vagy turmixol össze. Kezdetnek használjon egyszerű, hétköznapi gyümölcsöket, például citromot, narancsot és grépfrútot, vagy adjon hozzájuk bármilyen más gyümölcsöt, ami megfelel az ízlésének. Hogy mik az előnyei ennek a gyümölcsbombának? Rengeteg C-vitamin, valamennyi folsav (más néven B9-vitamin), B1-vitamin, A-vitamin és valamennyi biotin (más néven B7-vitamin) van benne.
Ha nincs otthon jó minőségű gyümölcsfacsarónk, itt a remek alkalom, hogy beszerezzünk egyet.
Szerző: Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.