Menü

A kutyatartás előnyei

Nézzük is, milyen előnyökkel jár, ha kutyát tartunk.

Fitten tart.

A kutya segít, hogy kimozdulj az otthonodból, és fitt légy, mivel egy egészséges kutyus igényli a rendszeres (napi szintű) testmozgást. Egy hosszú, fárasztó munkanap után nem biztos, hogy van kedved csak úgy elmenni sétálni egyet, viszont ha van egy kutyád, akkor nincs kifogás, vár a mozgás!

Csökkenti a szívbetegségek előfordulását.

A kutyatartóknak általánosságban véve alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Ha aggódsz a jövőbeni szívproblémák esetleges kialakulása miatt, akkor a kutyatartás neked való. A kutya társasága békés és megnyugtató, ami csökkenti a feszültséget, így összességében kisebb a veszélye a szívbetegségek kialakulásának.

Jobbat alszunk.

Az új kutatások szerint azok az emberek, akik alvás előtt megölelik, megsimogatják kedvencüket, valamint megengedik a kutyájuknak, hogy velük legyen éjszaka, sokkal jobban alszanak. A kutya jelenléte ugyanis biztonságérzetet nyújt, nyugtatóan hat a közérzetre. Ehhez viszont az is kell, hogy a házikedvenc nyugodtan tudjon pihenni mellettünk.

Nemcsak fizikai, hanem mentális egészségünk is javítja.

Kedvenceink jelenléte csökkenti a kortizol, vagyis az ún. stresszhormon szintjét, emellett a boldogság, nyugalom és szeretet érzéséért felelős szerotonin- és oxitocinhormonokat szabadít fel a szervezetben.

Ha a gyermek kutya mellett nő fel, csökkenhet az allergia kialakulásának esélye.

A kutyaszőr tele van korpával és szennyeződésekkel, éppen ezért a kutya jelenléte kisgyermekkorban hozzászoktatja annak szervezetét a különböző allergénekhez, és a későbbiekre nézve is segíti immunrendszerük erősödését.

Megvéd a veszélytől.

Nem feltétlen kell, hogy egy nagytestű kutya legyen a házikedvenc, mivel minden kutya ösztönösen védelmezi családját. Emellett maga a tudat is, hogy a háznál kutya is van, segíthet megőrizni nyugalmunk. Továbbá megérzik a füst szagát, és a szokatlan zajokra is felhívják figyelmünk.

Jó hangulat lesz tőle a házban.

Színt visznek a szürke hétköznapokba, mellettük nem lehet unatkozni. Sokszor csalnak mosolyt az ember arcára vicces viselkedésükkel, remek hangulatot tudnak okozni a szomorúbb időkben is. Viszont a kutya nagy felelősséggel jár (mint minden más háziállat). Tőlünk függnek, mi tudunk nekik boldog, egészséges és remélhetőleg hosszú életet biztosítani. Ehhez azonban sok törődést és figyelmet igényelnek. Ezekkel mind-mind számolnunk kell, ha kutyát szeretnénk. Tehát gondoljuk át, hogy ezeket tudjuk-e biztosítani nekik.

Ha igen, akkor jöhet a kiskedvenc, és ha valami igazán jót szeretnénk tenni, akkor a legjobb, ha a menhelyről választunk kutyust.

Liszli Kornélia

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Hogyan adjuk le az ünnepek alatt felszaladt kilókat?

A karácsonyi időszak alatt biztosan felkúszhat az emberre 2-3 kg plusz, de akár jóval több is, hiszen ilyenkor sokkal több a finomabbnál finomabb főétel és sütemény is, az üdítőitalokról nem is beszélve. Az ünnepek után könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy az a nadrág, ami addig könnyedén ránk jött, most feszül rajtunk

Különleges hobbik 3. - Geocashing

Olyan hobbit keresel, ami nem drága? Ami összefügg az utazással? Szeretsz másoknak örömet okozni? Akkor a Geocashinget biztosan neked találták ki! Ez a hobbi garantáltan élményalapú, hosszantartó varázsával évekig űzhető elfoglaltság.