Menü

A kutyatartás előnyei

Nézzük is, milyen előnyökkel jár, ha kutyát tartunk.

Fitten tart.

A kutya segít, hogy kimozdulj az otthonodból, és fitt légy, mivel egy egészséges kutyus igényli a rendszeres (napi szintű) testmozgást. Egy hosszú, fárasztó munkanap után nem biztos, hogy van kedved csak úgy elmenni sétálni egyet, viszont ha van egy kutyád, akkor nincs kifogás, vár a mozgás!

Csökkenti a szívbetegségek előfordulását.

A kutyatartóknak általánosságban véve alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük. Ha aggódsz a jövőbeni szívproblémák esetleges kialakulása miatt, akkor a kutyatartás neked való. A kutya társasága békés és megnyugtató, ami csökkenti a feszültséget, így összességében kisebb a veszélye a szívbetegségek kialakulásának.

Jobbat alszunk.

Az új kutatások szerint azok az emberek, akik alvás előtt megölelik, megsimogatják kedvencüket, valamint megengedik a kutyájuknak, hogy velük legyen éjszaka, sokkal jobban alszanak. A kutya jelenléte ugyanis biztonságérzetet nyújt, nyugtatóan hat a közérzetre. Ehhez viszont az is kell, hogy a házikedvenc nyugodtan tudjon pihenni mellettünk.

Nemcsak fizikai, hanem mentális egészségünk is javítja.

Kedvenceink jelenléte csökkenti a kortizol, vagyis az ún. stresszhormon szintjét, emellett a boldogság, nyugalom és szeretet érzéséért felelős szerotonin- és oxitocinhormonokat szabadít fel a szervezetben.

Ha a gyermek kutya mellett nő fel, csökkenhet az allergia kialakulásának esélye.

A kutyaszőr tele van korpával és szennyeződésekkel, éppen ezért a kutya jelenléte kisgyermekkorban hozzászoktatja annak szervezetét a különböző allergénekhez, és a későbbiekre nézve is segíti immunrendszerük erősödését.

Megvéd a veszélytől.

Nem feltétlen kell, hogy egy nagytestű kutya legyen a házikedvenc, mivel minden kutya ösztönösen védelmezi családját. Emellett maga a tudat is, hogy a háznál kutya is van, segíthet megőrizni nyugalmunk. Továbbá megérzik a füst szagát, és a szokatlan zajokra is felhívják figyelmünk.

Jó hangulat lesz tőle a házban.

Színt visznek a szürke hétköznapokba, mellettük nem lehet unatkozni. Sokszor csalnak mosolyt az ember arcára vicces viselkedésükkel, remek hangulatot tudnak okozni a szomorúbb időkben is. Viszont a kutya nagy felelősséggel jár (mint minden más háziállat). Tőlünk függnek, mi tudunk nekik boldog, egészséges és remélhetőleg hosszú életet biztosítani. Ehhez azonban sok törődést és figyelmet igényelnek. Ezekkel mind-mind számolnunk kell, ha kutyát szeretnénk. Tehát gondoljuk át, hogy ezeket tudjuk-e biztosítani nekik.

Ha igen, akkor jöhet a kiskedvenc, és ha valami igazán jót szeretnénk tenni, akkor a legjobb, ha a menhelyről választunk kutyust.

Liszli Kornélia

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!