Menü

Almás téli finomságok

Az almás ételeknek se szeri, se száma. Fogyaszthatjuk nyersen, de főzhetünk belőle kompótot és számtalan süti alapanyaga is lehet. A klasszikus almás pite mellett rengetegféle süteményt készíthetünk almából.

ALMÁS-DIÓS KEVERT SÜTI CSOKIMÁZZAL

HOZZÁVALÓK

A süteményhez:

30 dkg alma

1 db tojás

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

15 dkg liszt

1 tk őrölt kávé (elhagyható)

10 dkg darált dió

A csokimázhoz:

3 dkg vaj

10 dkg csokoládé

A díszítéshez:

mandulapehely

ELKÉSZÍTÉS

Az almát lereszelük, kinyomkodjuk a létől. A tojást kikeverjük a cukrokkal. A sütőport összekeverjük a liszttel, a kávéval (elhagyható) és dióval, majd az almával elkevert cukros tojáshoz adjuk és összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit, és belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A sütés vége felé letakarjuk alufóliával, a végén tűpróbával ellenőrizzük. A vajat a csokoládéval felolvasztjuk a mikróban, simára keverjük, és bevonjuk vele a kihűlt süteményt. Megszórjuk mandulapehellyel, majd dermedés után kockákra vágva kínáljuk.

ALMÁS-DIÓS GYÜMÖLCSKENYÉR

HOZZÁVALÓK

50dkg alma

25dkg cukor

30dkg liszt

1csom sütőpor

1csom vaníliás cukor

1db tojás

5dkg aszalt szilva

5dkg aszalt sárgabarack

5dkg mazsola

5dkg dió

margarin

zsemlemorzsa

porcukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és a cukorral elkeverve hagyjuk állni. A formát kikenjük margarinnal és meghintjük zsemlemorzsával. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport és a vaníliás cukrot. A szilvát és a barackot apró kockára, a diót durvára vágjuk és a mazsolával együtt a lisztbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojást és a cukros almát, és jól összekeverjük. A tésztát az előkészített formába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, 170 fokon, hőlégkeveréssel 35-40 perc alatt megsütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintjük, és egy éles késsel szeleteljük.

ALMÁS ZABPEHELYGOLYÓK SÜTÉS NÉLKÜL

HOZZÁVALÓK

10dkg zabpehely

5dkg kókuszreszelék

1tk cukrozatlan kakaópor

2ek porcukor

1tk őrölt fahéj

1ek méz

3db alma

ELKÉSZÍTÉS

A zabpelyhet egy tálba szórjuk, és összekeverjük a kókuszreszelékkel, a kakaóporral, a porcukrral és a fahéjjal. Hozzáadjuk a mézet, és belereszeljük a megtisztított almákat. Alaposan összeforgatjuk, majd evőkanálnyi adagokat veszünk a kezünkbe, és a tenyerünk között golyókat sodrunk belőle. Megforgatjuk mindet egy kevés kókuszreszelékben, és azonnal kínáljuk.

ALMÁS CRUMBLE

HOZZÁVALÓK

15dkg liszt

10dkg cukor

10dkg vaj

8dkg dió

2db alma

mazsola

8dkg mogyoró

ELKÉSZÍTÉS

Összemorzsoljuk a lisztet, a cukrot, a vajat és a darált diót vagy mogyorót. Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzuk vagy szeleteljük az almát, megszórjuk mazsolával, majd rámorzsoljuk a tésztát 30 percig, 175 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk további 5 percig.

Szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.