Almás téli finomságok
- Dátum: 2020.11.29., 17:53
- Udvari Fanni
- alma, desszert, édesség, étkezés, gyümölcs, kalória, konyha, nassolás, sütés
Az almás ételeknek se szeri, se száma. Fogyaszthatjuk nyersen, de főzhetünk belőle kompótot és számtalan süti alapanyaga is lehet. A klasszikus almás pite mellett rengetegféle süteményt készíthetünk almából.
ALMÁS-DIÓS KEVERT SÜTI CSOKIMÁZZAL
HOZZÁVALÓK
A süteményhez:
30 dkg alma
1 db tojás
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
15 dkg liszt
1 tk őrölt kávé (elhagyható)
10 dkg darált dió
A csokimázhoz:
3 dkg vaj
10 dkg csokoládé
A díszítéshez:
mandulapehely
ELKÉSZÍTÉS
Az almát lereszelük, kinyomkodjuk a létől. A tojást kikeverjük a cukrokkal. A sütőport összekeverjük a liszttel, a kávéval (elhagyható) és dióval, majd az almával elkevert cukros tojáshoz adjuk és összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit, és belesimítjuk a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. A sütés vége felé letakarjuk alufóliával, a végén tűpróbával ellenőrizzük. A vajat a csokoládéval felolvasztjuk a mikróban, simára keverjük, és bevonjuk vele a kihűlt süteményt. Megszórjuk mandulapehellyel, majd dermedés után kockákra vágva kínáljuk.
ALMÁS-DIÓS GYÜMÖLCSKENYÉR
HOZZÁVALÓK
50dkg alma
25dkg cukor
30dkg liszt
1csom sütőpor
1csom vaníliás cukor
1db tojás
5dkg aszalt szilva
5dkg aszalt sárgabarack
5dkg mazsola
5dkg dió
margarin
zsemlemorzsa
porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk, és a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és a cukorral elkeverve hagyjuk állni. A formát kikenjük margarinnal és meghintjük zsemlemorzsával. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sütőport és a vaníliás cukrot. A szilvát és a barackot apró kockára, a diót durvára vágjuk és a mazsolával együtt a lisztbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojást és a cukros almát, és jól összekeverjük. A tésztát az előkészített formába simítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, 170 fokon, hőlégkeveréssel 35-40 perc alatt megsütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintjük, és egy éles késsel szeleteljük.
ALMÁS ZABPEHELYGOLYÓK SÜTÉS NÉLKÜL
HOZZÁVALÓK
10dkg zabpehely
5dkg kókuszreszelék
1tk cukrozatlan kakaópor
2ek porcukor
1tk őrölt fahéj
1ek méz
3db alma
ELKÉSZÍTÉS
A zabpelyhet egy tálba szórjuk, és összekeverjük a kókuszreszelékkel, a kakaóporral, a porcukrral és a fahéjjal. Hozzáadjuk a mézet, és belereszeljük a megtisztított almákat. Alaposan összeforgatjuk, majd evőkanálnyi adagokat veszünk a kezünkbe, és a tenyerünk között golyókat sodrunk belőle. Megforgatjuk mindet egy kevés kókuszreszelékben, és azonnal kínáljuk.
ALMÁS CRUMBLE
HOZZÁVALÓK
15dkg liszt
10dkg cukor
10dkg vaj
8dkg dió
2db alma
mazsola
8dkg mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
Összemorzsoljuk a lisztet, a cukrot, a vajat és a darált diót vagy mogyorót. Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzuk vagy szeleteljük az almát, megszórjuk mazsolával, majd rámorzsoljuk a tésztát 30 percig, 175 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve sütjük, majd fólia nélkül pirítjuk további 5 percig.
Szerző: Udvari Fanni
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.