Menü

Most érdemes lesz kirakni a cipőket

Magyarországon az 1800-as évek közepétől kezdve kisgyermekek minden évben December 6-án várják a mikulást. Ez idén sincs másképpen. Ugyanakkor a különböző biztonsági intézkedések és korlátozások miatt ezt most másképp kell megszervezni.

A közvetlen személyes kontaktust érdemes ez esetben is kerülni, a távolságtartás is ér és a maszkviselés is. Talán kicsit viccesen fognak a Mikulások és a krampuszok így kinézni, de ez van. Aztán mivel e szerepbe bújók jellemzően esti órákban gyakorolják hivatásukat könnyen belecsúszhatnak a kijárási tilalom időszakába.

A napokban pedig elhangzott Dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvostól, mi szerint el kellene halasztani az ünnepeket. Nos ez itt is megfontolandó, de egy kisgyereknek azt hogyan magyarázzuk meg, hogy idén nem jön a piros ruhás?

A mostani helyzetre, jó megoldás lehet csak a kitisztított cipőket kitenni közösen a gyermekkel. S mikor már biztosan elalszik belecsempészhetjük az apró ajándékokat, virgácsot. Ha megoldható környezettudatos szempontokat is vegyünk figyelembe és ügyeljünk arra is, hogy egészséges finomságokat is tegyünk a csomagba. Például a csoki mellé gyümölcsöt (aszalványok: mazsola, sárgabarack, szilva, ananász, alma, stb.), magvakat (dió, mogyoró, mandula stb.). Amit lehet készítsünk magunk. Elég misztikus, másrészt nyomot is hagy és így bizonyítékot is szolgáltat, hogy ott járt a Mikulás. E módszerrel véleményem szerint legjobban áthidalható ez a történet.

Ha pedig a mikulás megjelenése mellet döntünk, akkor akár a közvetlen család férfitagjai előnyben, csak jelmezt kell ölteni. Ha pedig minden kötél szakad ezen a téren vannak szolgálatok, ahol meg lehet rendelni a mikulást. A neten minden bizonnyal találunk megfelelő céget. Ez esetben ha lehet időben este nyolc előtt engedjük útnak a Mikulást. Ha pedig később is közlekedni kell, legyen a mikulásoknál igazolás. Szolgáltató esetén a megbízónak kell kitölteni, egyéni vállalkozás esetén saját maguknak kell megírniuk.

Azt mondják a férfi ember életében a mikulásnak három korszaka van. Az első, amikor hisz a mikulásban. A második, amikor nem hisz a mikulásban. A harmadik pedig, amikor ő maga a mikulás Szent Miklós és Jolupukki után szabadon.

Amúgy meg nemcsak a kicsik örülnek, hanem a nagyok is ha megemlékezünk e nap környékén. Ez szerintem kedves és izgalmas is egyben, akár a családban, vagy közösségi szinteken. A lényege, hogy egy kalapba papírdarabokat dobunk, melyre neveket írtunk, majd húzunk. Így ajándékozva meg egymást, és itt mindenki szabadjára engedheti kreativitását, illetve ez kis szokás egy másik vetületet hozhat az emberi kapcsolatokban is. A téli időszakban pedig ez jól esik, és hozzájárul szociális és lelki egészségünk megőrzéséhez. Megoldás lehet most is a futár vagy a posta is, ha ajándékot küldünk, de a mostani körülmények között egy kedves üzenet értéke is felbecsülhetetlen.

Összességében szerintem az ünnepeket azért nem kell elhalasztani a mostani helyzet miatt, mert nem feltétlenül pótolható be, könnyen előfordulhat, hogy végleg elmarad ebben az évben. Inkább a szabályokat tartsuk be. Vigyázzunk, figyeljünk magunk és egymás egészségére. Ugyanakkor ne felejtsünk el jót tenni, hiszen az emberség mindig érték marad. Jó egészséget és minden jót kívánok!

Vörös Sándor

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?

Vízkereszt után mi lesz a karácsonyfákkal?

Mint tudjuk napjainkban igen nagy változatosságot mutatnak a karácsonyfák. Azt is tudjuk, hogy minden évben hagyományosan január 6-ig szoktuk megtartani a fákat vagy tovább is akár. A sorsuk pedig változatosságuk szerint alakul. De mégis hogyan?

A számítógép használat káros hatásai

A számítógép ma már az életünk része, ehhez kétség sem férhet.. Sok ember itt végzi a munkáját, és még több ember az, aki minden nap ül előtte. A mai fiatalság (a Z generáció), már beleszületett ebbe a korba, és el sem tudják képzelni az életüket a számítógép nélkül. Egyszóval itt csinálunk mindent. De milyen káros hatásai is vannak a rendszeres használatának.