Menü

Most érdemes lesz kirakni a cipőket

Magyarországon az 1800-as évek közepétől kezdve kisgyermekek minden évben December 6-án várják a mikulást. Ez idén sincs másképpen. Ugyanakkor a különböző biztonsági intézkedések és korlátozások miatt ezt most másképp kell megszervezni.

A közvetlen személyes kontaktust érdemes ez esetben is kerülni, a távolságtartás is ér és a maszkviselés is. Talán kicsit viccesen fognak a Mikulások és a krampuszok így kinézni, de ez van. Aztán mivel e szerepbe bújók jellemzően esti órákban gyakorolják hivatásukat könnyen belecsúszhatnak a kijárási tilalom időszakába.

A napokban pedig elhangzott Dr. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvostól, mi szerint el kellene halasztani az ünnepeket. Nos ez itt is megfontolandó, de egy kisgyereknek azt hogyan magyarázzuk meg, hogy idén nem jön a piros ruhás?

A mostani helyzetre, jó megoldás lehet csak a kitisztított cipőket kitenni közösen a gyermekkel. S mikor már biztosan elalszik belecsempészhetjük az apró ajándékokat, virgácsot. Ha megoldható környezettudatos szempontokat is vegyünk figyelembe és ügyeljünk arra is, hogy egészséges finomságokat is tegyünk a csomagba. Például a csoki mellé gyümölcsöt (aszalványok: mazsola, sárgabarack, szilva, ananász, alma, stb.), magvakat (dió, mogyoró, mandula stb.). Amit lehet készítsünk magunk. Elég misztikus, másrészt nyomot is hagy és így bizonyítékot is szolgáltat, hogy ott járt a Mikulás. E módszerrel véleményem szerint legjobban áthidalható ez a történet.

Ha pedig a mikulás megjelenése mellet döntünk, akkor akár a közvetlen család férfitagjai előnyben, csak jelmezt kell ölteni. Ha pedig minden kötél szakad ezen a téren vannak szolgálatok, ahol meg lehet rendelni a mikulást. A neten minden bizonnyal találunk megfelelő céget. Ez esetben ha lehet időben este nyolc előtt engedjük útnak a Mikulást. Ha pedig később is közlekedni kell, legyen a mikulásoknál igazolás. Szolgáltató esetén a megbízónak kell kitölteni, egyéni vállalkozás esetén saját maguknak kell megírniuk.

Azt mondják a férfi ember életében a mikulásnak három korszaka van. Az első, amikor hisz a mikulásban. A második, amikor nem hisz a mikulásban. A harmadik pedig, amikor ő maga a mikulás Szent Miklós és Jolupukki után szabadon.

Amúgy meg nemcsak a kicsik örülnek, hanem a nagyok is ha megemlékezünk e nap környékén. Ez szerintem kedves és izgalmas is egyben, akár a családban, vagy közösségi szinteken. A lényege, hogy egy kalapba papírdarabokat dobunk, melyre neveket írtunk, majd húzunk. Így ajándékozva meg egymást, és itt mindenki szabadjára engedheti kreativitását, illetve ez kis szokás egy másik vetületet hozhat az emberi kapcsolatokban is. A téli időszakban pedig ez jól esik, és hozzájárul szociális és lelki egészségünk megőrzéséhez. Megoldás lehet most is a futár vagy a posta is, ha ajándékot küldünk, de a mostani körülmények között egy kedves üzenet értéke is felbecsülhetetlen.

Összességében szerintem az ünnepeket azért nem kell elhalasztani a mostani helyzet miatt, mert nem feltétlenül pótolható be, könnyen előfordulhat, hogy végleg elmarad ebben az évben. Inkább a szabályokat tartsuk be. Vigyázzunk, figyeljünk magunk és egymás egészségére. Ugyanakkor ne felejtsünk el jót tenni, hiszen az emberség mindig érték marad. Jó egészséget és minden jót kívánok!

Vörös Sándor

Hogyan komposztáljunk kis lakásban

Nem csak a kertes házban élők kiváltsága lehet a komposztálás, ráadásul a háztartásunk hulladék mennyiségét is csökkenthetjük vele.

Miért jó a tengervíz?

Nincs is annál jobb dolog nyáron, mint amikor a napsütötte tengerparton barnulunk, pancsolunk és frissítőket iszogatunk. De abba bele sem gondolunk, hogy a sós tengervíz igazi csodaszer! Lássuk, miért is olyan jó…

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.