Menü

Színek, amelyekre a lelkünknek szüksége van

Egy lakásfelújítás, festés, színválasztás, hangulat megtervezése nem egyszerű feladat. A felújítás eleve egy hatalmas káosszal és kupival jár, a megfelelő színeket nehéz megtalálni és a mesterek is sokszor megváratják az embert, azzal, hogy nem érkeznek a megbeszélt időpontra.

Sajnos nem annyiból áll egy ház felújítása, hogy a boltban rábökünk a színekre és formákra, a folyamat ennél jóval összetettebb.

A festés előtt a színek kiválasztását alaposan meg kell gondolni, hiszen a mindennapjainkat határozza meg a hangulat, amit a színekkel otthonunkba varázsolunk. A lelkiállapotunkra hat majd nap, mint nap, amit látunk a falon, ami fogad a házba lépve, ami más lesz természetes fényben, napsütésben és más mesterséges lámpafénynél.

Ne a trendek határozzák meg az otthonunk színeit, hanem a saját stílusunk és ízlésünk! Ez természetesen a bútorokra, a színekre, a formákra egyaránt vonatkozik.

Minden színnek megvan a maga pszichológiai hatása, vagyis minden szín befolyásolja a lelkiállapotunkat, a hangulatunkat. Hatnak ránk.

A piros például egy nagyon intenzív szín, ami megemeli az ember energiaszintjét, vérnyomását. Nagyon erős első benyomást tesz, erős és intenzív inger, emeli az izgalmi szintet, bizonyos helyeken idegesít, máshol az izgalmat rejti. A hálószobában kelthet elegáns benyomást, egy nappaliban ingerlékennyé teszi az embert.

A bíborvörös a legtöbb emberből irritációt vált ki, túl domináns szín, meggondolandó.

A sárga és a narancssárga szinte egyet jelent a napsütéssel, a meleggel, az örömmel. Átmelegít, energizál, feltölt. Ez a szín nappaliban vagy konyhában, étkezőben remek választás, növeli a teret. A piroshoz hasonlóan domináns szín, szakemberek szerint türelmetlenné tesz, frusztrálhat.

A kék csökkenti a vérnyomást, lassítja a légzést és a szívverést. Nyugtató hatása van, nagyon sokan szeretik különböző árnyalatait. Magam részéről kiegészítőkben, vagy egy-egy kisebb falszakaszon szeretem használni, például a nappaliban, fürdőszobában.

A kék sötétebb árnyalataival azonban vigyázok, mert szomorú érzelmeket generál.

A zöld szinte mindegyik helyiségben tökéletes választás, lélektanilag ugyanis ez a legnyugtatóbb szín, a remény színe, nyugtató és kellemes. A konyhában a zöld harmóniát ébreszt, a nappaliban pedig növeli a kényelem érzését, fiús gyerekszobában is tanácsos ezt a színt választani.

A lila drámai hatást kölcsönöz otthonunknak, azonban világosabb árnyalatai (pl. levendula, orgona) nyugalmat hoznak a térbe, a kék színhez hasonlóan.

A semleges színeket (fekete, szürke, fehér és barna) a többi színnel keverve, kiegészítve érdemes használni, nagyon rugalmas árnyalatok, jól kombinálhatóak az élénkebb színekkel. Óvatosan használva a fekete is jól mutat más színekkel kombinálva, eltalálva a megfelelő egyensúlyt.

A megfelelő szín és design kiválasztása nehéz feladat, a falak újra festésének költsége igen magas tud lenni, ezért érdemes átgondolni a választást, esetleg szakemberrel, lakberendezővel konzultálni.

Martinka Dia

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.