Menü

Karácsonyi levesek

Hogy miért épp levesek? Mert egy finom ünnepi leves nem hiányozhat a karácsonyi menüből. Az ünnepekre sokan készítenek halászlevet, húslevest, ragulevest, hideg tejszínes leveseket, krémleveseket. Akinek még nincs menüterve, természetesen nincs elkésve, segítjük néhány alternatívával az ötletelést.

A halászlé az egyik legtradicionálisabb ételünk és legyen az bajai, szegedi, magyaros vagy bármilyen halászlé, általában karácsonykor ezt készítik legtöbben, de sokan az ünnepi időszakon kívül is gyakran fogyasztják.

A marhahúsleves is megtalálható az ünnepi menüben karácsonykor, melynek számos receptje rendelkezésünkre áll a világhálón és a tradicionális szakácskönyvekben.

Aki ismeri a nyírségi gombóclevest, az tudja, hogy bizonyos területeken nagyon népszerű és kedvelt leves.

Nálunk jellemzően készít anyukám ünnepkor selymes sajtkrémlevest. Szerencsére a krémlevesek fénykorát éljük, ízletesek és általában egészségesek is, s elég gyorsan elkészíthetőek.

A karácsonyi borleves is megszokott tradicionális, karácsonyi étel. Rengeteg háztartásnál elképzelhetetlen az ünnep a borleves nélkül.

Még sosem készítettem, de biztosan bekanalaznám a gesztenyekrémlevest, ha valaki most ezzel kínálna, remekül illik a karácsonyi menü aromáiba, tálalhatjuk rumos mazsolával, habgaluskával, tejszínhabbal.

A tárkonyos pulykaraguleves savanykás íze miatt kedvelt és jól illik a karácsonyi asztalra, ahogy a sütőtök íze is, melyet legtöbben krémlevesként tálalnak pirított tökmaggal, én azonban pudingot és süteményt, gyümölcskenyeret is készítettem már belőle.

A lazaclevest hívhatjuk igazán ünnepi ételnek, mivel a lazac nem a legolcsóbb halfajták közé tartozik, kaprosan, citromosan, chilivel vagy zöldségekkel tálalhatjuk.

A tejszínes vagy natúr hagymakrémleves előnye, hogy nemcsak népszerű, hanem gyorsan elkészíthető.

A zöldségkrémleves előnye, hogy olyan zöldségeket tehetünk bele, amilyeneket szeretnénk, így nagyon könnyű úgy elkészíteni, hogy mindenki ízlésének megfeleljen.

A fiam kedvence a tejszínes brokkolikrémleves, szuperegészséges és fél óra alatt kész, még megpucolni, meghámozni, sokáig főzni sem kell.

Aki szereti a céklát, szeretni fogja a céklakrémlevest is, legfinomabb szerintem hidegen.

Az előbb a sütőtököt említettem, ízvilágában nincs messze az édesburgonya jellegzetes édeskés íze, az édesburgonya krémleves szupergyorsan elkészíthető krémleves, akár kókusztejjel, akár tejszínnel készítjük.

A szilvaleves és az almaleves is nagyon népszerű karácsonykor, fahéjjal meghintve hidegen fogyasztjuk.

A zellerkrémleves, a tejfölös krumplileves, illetve a különböző ragulevesek is népszerűek karácsonykor is.

A karácsonyi menü a szeretteink körében ízlik legjobban, lehet akármilyen finom falat és a legszebben feldíszített fa, alatta a legcsillogóbb ajándékokkal, az számít, ki van a fa körül, nem az, mi van alatta ez pedig az ünnepi asztalra is érvényes. A mostani járványhelyzet kicsit megfoszt bennünket a megszokott együttlétektől, rokonlátogatásoktól, adventi vásárok forgatagától, ünnepi hangulattól, azonban biztos vagyok benne, hogy pár hónap múlva ismét együtt lehetünk mindenkivel, akiket szeretünk, de egy kis kitartás és türelem kell még hozzá. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.