Menü

Karácsonyi illatok

Karácsony idején, de tulajdonképpen a téli időszakban ünneptől függetlenül is van néhány illat, aroma melyekkel egészen kellemes és meghitt ünnepi hangulatot tudunk varázsolni, akár párologtatunk velük, akár illatgyertyaként használjuk, akár fürdővízbe cseppentjük, akár süteményekbe tesszük. Az illóolajokat kizárólag szakember tanácsai alapján használd belsőleg.

Karácsonyi illataink egyike az ánizs, illetve a csillagánizs. Egy bögre forralt bort juttat eszembe a fahéjjal együtt.

A fahéj klasszikus ünnepi, téli, karácsonyillatunk. Leggyakrabban aromalámpás párologtatással, bedörzsöléssel, illatos fürdővízzel, illatgyertyákkal használjuk, de kiváló bármely ünnepi süteménybe, kalácsba, sok levesbe, italba.

A fahéjrudak már rengeteg boltban beszerezhetőek, melyeket ajtó vagy asztali díszre, illatpárnára, narancsra is tűzhetünk, így ünnepi dekorációnk is illatossá válik.

A fahéj rengeteg felhasználási ötlettel bír, az egyik legsokoldalúbb és emiatt az egyik legkedveltebb arománk.

A gyömbér is egy erősen aromás pikáns illatunk, hangulatjavító afrodiziákum. Szintén a karácsony illata, fűszere.

A fenyő illata, olaja is hozzátartozik a téli ünnepkörhöz, az olajat a lucfenyő tűleveleiből és terméseiből vonják ki. A téli aromaterápia része. A levegő szagtalanítására és illatosítására is alkalmazhatjuk a lucfenyőolajat, de a klimatizáló berendezés betétjét is átitathatjuk vele, vagy hagyományos aromalámpás párologtatással is használhatjuk.

A narancs fanyar illata elmaradhatatlan a lakásból. A narancs és a citrom illóolaja ráadásul fertőtlenítő és antibakteriális hatású.

A keserű narancsból készült illóolajat elsősorban légúti fertőzések idején alkalmazzák légtér illatosítására, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként.

Ha egy egész narancsba szegfűszeget szúrunk, s ezt a fűtőtestre tesszük, akkor nem csak szép dekorációt, de egyben kellemes illatot is kapunk.

Hogyan készítsünk szegfűszeggel dekorációt? Például illatpárnába, narancsba szúrva, de használjuk bátran a főzés során is, pl, gyümölcslevesbe, kompótba, felnőtteknek forralt borba téve.

A vanília igazi afrodiziákum. Ellazító, feszültségoldó hatású, kellemes illat segíti az ünnepre való ráhangolódást, növeli az intimitást. Süteményekből, krémekből, pudingokból kihagyhatatlan. A vanília illóolaj kellemes illata nyugtató hatásának köszönhetően ideális lehet, ha kisebb alvászavarokkal küzdünk. Csak egy cseppet használjunk belőle, mivel nagyobb mennyiségben erőteljes illata éppen az ellenkező hatást eredményezheti és irritálhatja a nyálkahártyát.

Semmi nem tud a karácsony illatánál jobban ráhangolni az ünnepre, ezért használjuk bátran otthonunkban a karácsony illatait, aromáit.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.