Menü

Karácsonyi illatok

Karácsony idején, de tulajdonképpen a téli időszakban ünneptől függetlenül is van néhány illat, aroma melyekkel egészen kellemes és meghitt ünnepi hangulatot tudunk varázsolni, akár párologtatunk velük, akár illatgyertyaként használjuk, akár fürdővízbe cseppentjük, akár süteményekbe tesszük. Az illóolajokat kizárólag szakember tanácsai alapján használd belsőleg.

Karácsonyi illataink egyike az ánizs, illetve a csillagánizs. Egy bögre forralt bort juttat eszembe a fahéjjal együtt.

A fahéj klasszikus ünnepi, téli, karácsonyillatunk. Leggyakrabban aromalámpás párologtatással, bedörzsöléssel, illatos fürdővízzel, illatgyertyákkal használjuk, de kiváló bármely ünnepi süteménybe, kalácsba, sok levesbe, italba.

A fahéjrudak már rengeteg boltban beszerezhetőek, melyeket ajtó vagy asztali díszre, illatpárnára, narancsra is tűzhetünk, így ünnepi dekorációnk is illatossá válik.

A fahéj rengeteg felhasználási ötlettel bír, az egyik legsokoldalúbb és emiatt az egyik legkedveltebb arománk.

A gyömbér is egy erősen aromás pikáns illatunk, hangulatjavító afrodiziákum. Szintén a karácsony illata, fűszere.

A fenyő illata, olaja is hozzátartozik a téli ünnepkörhöz, az olajat a lucfenyő tűleveleiből és terméseiből vonják ki. A téli aromaterápia része. A levegő szagtalanítására és illatosítására is alkalmazhatjuk a lucfenyőolajat, de a klimatizáló berendezés betétjét is átitathatjuk vele, vagy hagyományos aromalámpás párologtatással is használhatjuk.

A narancs fanyar illata elmaradhatatlan a lakásból. A narancs és a citrom illóolaja ráadásul fertőtlenítő és antibakteriális hatású.

A keserű narancsból készült illóolajat elsősorban légúti fertőzések idején alkalmazzák légtér illatosítására, valamint masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként.

Ha egy egész narancsba szegfűszeget szúrunk, s ezt a fűtőtestre tesszük, akkor nem csak szép dekorációt, de egyben kellemes illatot is kapunk.

Hogyan készítsünk szegfűszeggel dekorációt? Például illatpárnába, narancsba szúrva, de használjuk bátran a főzés során is, pl, gyümölcslevesbe, kompótba, felnőtteknek forralt borba téve.

A vanília igazi afrodiziákum. Ellazító, feszültségoldó hatású, kellemes illat segíti az ünnepre való ráhangolódást, növeli az intimitást. Süteményekből, krémekből, pudingokból kihagyhatatlan. A vanília illóolaj kellemes illata nyugtató hatásának köszönhetően ideális lehet, ha kisebb alvászavarokkal küzdünk. Csak egy cseppet használjunk belőle, mivel nagyobb mennyiségben erőteljes illata éppen az ellenkező hatást eredményezheti és irritálhatja a nyálkahártyát.

Semmi nem tud a karácsony illatánál jobban ráhangolni az ünnepre, ezért használjuk bátran otthonunkban a karácsony illatait, aromáit.

Martinka Dia

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.