Menü

Különleges hobbik 1. – kalligráfia

A különleges hobbik sorozatban olyan szokatlan hobbikat és elfoglaltságokat mutatok be, amiket kevesen űznek, esetleg a közönség számára ismeretlenek. Az első részben egy görög eredetű művészetről, a kalligráfiáról írok, ami olcsó és gyönyörű mesterség, ha kedvet kapsz, már neki is kezdhetsz!

A kalligráfia a (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. A zsinorírást, a művészi írást, vagy szépírást a kalligráfia foglalja magába. Az ókori görögök és rómaiakhoz kötődik, de a Biblia másolók, kódexíró szerzetesek is űzték a kalligráfia mesterségét, viszont a könyvnyomtatás után hanyatlásnak indult. Fontos része az ázsiai kultúrának is, a japánok és a kínaiak is többek között ecsettel festették jellemző betűiket selyemre, papiruszra vagy rizspapírra. A XIX. században viszont az Arts and Crafts movement újból visszahozta a köztudatba, és manapság is egyre többen ismerik meg a mesterséget.

Ma már azért is fontos ez a hobbi, mert a digitalizáció hatása miatt egyre kevésbé gyakori a papírra való írás. A gyerekeknél egyre jobban észrevehető, hogy romlik az íráskép és gyakori a diszgráfia. Ugyanakkor digitális kalligráfiát is lehet gyakorolni a digitális rajztáblának és táblagépnek köszönhetően. De az eredeti kalligráfia mégis az offline, valós térben történik.

Mi is kell a kalligráfiához? Elsősorban egy szépen fogó íróeszköz. A kalligráfusok használnak hagyományos mártogatós tollat vagy töltőtollat. Ezekhez vagy tinta kell, vagy patron (ami szintén tintát tartalmaz). A mártogatós tollnál meg kell várni, míg a tinta - amibe belemártottuk – lefolyik. A töltőtollba pedig elég betenni a patront és már írhatunk is. Tintából ma már sokféle szín kapható: feketétől kezdve a csillogósig bármi kapható. Ezek a tollak kétféle tollheggyel kaphatóak: vagy vágott végű a hegye, vagy ponthegye van. De olyan tollak is kaphatóak, amiknek a hegyét cserélni lehet, így többféleképpen írhatunk. Valamelyik hegy vastagon, valamelyik vékonyan fog. Ma már filcekkel is lehet kalligráfiát gyakorolni, ezeket a filceket papírboltokban vagy hipermarketekben is könnyű beszerezni.

Papírra is szükség van, de fontos tudni, hogy például a sima nyomtató papír elég vékony, és a tinta átüt rajta, de gyakorolni megfelelő. Viszont művészboltokban és papírboltokban különleges papírokat lehet vásárolni, amik igényesek, művésziek és a tinta sem üt át. A melegen préselt lapok és a pergament lapok a legtökéletesebb választások.

Nagypál Anna

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.