Menü

Különleges hobbik 1. – kalligráfia

A különleges hobbik sorozatban olyan szokatlan hobbikat és elfoglaltságokat mutatok be, amiket kevesen űznek, esetleg a közönség számára ismeretlenek. Az első részben egy görög eredetű művészetről, a kalligráfiáról írok, ami olcsó és gyönyörű mesterség, ha kedvet kapsz, már neki is kezdhetsz!

A kalligráfia a (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. A zsinorírást, a művészi írást, vagy szépírást a kalligráfia foglalja magába. Az ókori görögök és rómaiakhoz kötődik, de a Biblia másolók, kódexíró szerzetesek is űzték a kalligráfia mesterségét, viszont a könyvnyomtatás után hanyatlásnak indult. Fontos része az ázsiai kultúrának is, a japánok és a kínaiak is többek között ecsettel festették jellemző betűiket selyemre, papiruszra vagy rizspapírra. A XIX. században viszont az Arts and Crafts movement újból visszahozta a köztudatba, és manapság is egyre többen ismerik meg a mesterséget.

Ma már azért is fontos ez a hobbi, mert a digitalizáció hatása miatt egyre kevésbé gyakori a papírra való írás. A gyerekeknél egyre jobban észrevehető, hogy romlik az íráskép és gyakori a diszgráfia. Ugyanakkor digitális kalligráfiát is lehet gyakorolni a digitális rajztáblának és táblagépnek köszönhetően. De az eredeti kalligráfia mégis az offline, valós térben történik.

Mi is kell a kalligráfiához? Elsősorban egy szépen fogó íróeszköz. A kalligráfusok használnak hagyományos mártogatós tollat vagy töltőtollat. Ezekhez vagy tinta kell, vagy patron (ami szintén tintát tartalmaz). A mártogatós tollnál meg kell várni, míg a tinta - amibe belemártottuk – lefolyik. A töltőtollba pedig elég betenni a patront és már írhatunk is. Tintából ma már sokféle szín kapható: feketétől kezdve a csillogósig bármi kapható. Ezek a tollak kétféle tollheggyel kaphatóak: vagy vágott végű a hegye, vagy ponthegye van. De olyan tollak is kaphatóak, amiknek a hegyét cserélni lehet, így többféleképpen írhatunk. Valamelyik hegy vastagon, valamelyik vékonyan fog. Ma már filcekkel is lehet kalligráfiát gyakorolni, ezeket a filceket papírboltokban vagy hipermarketekben is könnyű beszerezni.

Papírra is szükség van, de fontos tudni, hogy például a sima nyomtató papír elég vékony, és a tinta átüt rajta, de gyakorolni megfelelő. Viszont művészboltokban és papírboltokban különleges papírokat lehet vásárolni, amik igényesek, művésziek és a tinta sem üt át. A melegen préselt lapok és a pergament lapok a legtökéletesebb választások.

Nagypál Anna

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Ezért írj naplót!

A naplóírás pozitív hatásai.