Menü

Különleges hobbik 1. – kalligráfia

A különleges hobbik sorozatban olyan szokatlan hobbikat és elfoglaltságokat mutatok be, amiket kevesen űznek, esetleg a közönség számára ismeretlenek. Az első részben egy görög eredetű művészetről, a kalligráfiáról írok, ami olcsó és gyönyörű mesterség, ha kedvet kapsz, már neki is kezdhetsz!

A kalligráfia a (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. A zsinorírást, a művészi írást, vagy szépírást a kalligráfia foglalja magába. Az ókori görögök és rómaiakhoz kötődik, de a Biblia másolók, kódexíró szerzetesek is űzték a kalligráfia mesterségét, viszont a könyvnyomtatás után hanyatlásnak indult. Fontos része az ázsiai kultúrának is, a japánok és a kínaiak is többek között ecsettel festették jellemző betűiket selyemre, papiruszra vagy rizspapírra. A XIX. században viszont az Arts and Crafts movement újból visszahozta a köztudatba, és manapság is egyre többen ismerik meg a mesterséget.

Ma már azért is fontos ez a hobbi, mert a digitalizáció hatása miatt egyre kevésbé gyakori a papírra való írás. A gyerekeknél egyre jobban észrevehető, hogy romlik az íráskép és gyakori a diszgráfia. Ugyanakkor digitális kalligráfiát is lehet gyakorolni a digitális rajztáblának és táblagépnek köszönhetően. De az eredeti kalligráfia mégis az offline, valós térben történik.

Mi is kell a kalligráfiához? Elsősorban egy szépen fogó íróeszköz. A kalligráfusok használnak hagyományos mártogatós tollat vagy töltőtollat. Ezekhez vagy tinta kell, vagy patron (ami szintén tintát tartalmaz). A mártogatós tollnál meg kell várni, míg a tinta - amibe belemártottuk – lefolyik. A töltőtollba pedig elég betenni a patront és már írhatunk is. Tintából ma már sokféle szín kapható: feketétől kezdve a csillogósig bármi kapható. Ezek a tollak kétféle tollheggyel kaphatóak: vagy vágott végű a hegye, vagy ponthegye van. De olyan tollak is kaphatóak, amiknek a hegyét cserélni lehet, így többféleképpen írhatunk. Valamelyik hegy vastagon, valamelyik vékonyan fog. Ma már filcekkel is lehet kalligráfiát gyakorolni, ezeket a filceket papírboltokban vagy hipermarketekben is könnyű beszerezni.

Papírra is szükség van, de fontos tudni, hogy például a sima nyomtató papír elég vékony, és a tinta átüt rajta, de gyakorolni megfelelő. Viszont művészboltokban és papírboltokban különleges papírokat lehet vásárolni, amik igényesek, művésziek és a tinta sem üt át. A melegen préselt lapok és a pergament lapok a legtökéletesebb választások.

Nagypál Anna

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.