Menü

Vegán január: kezd az évet egészségesebben!

A vegán január, vagy angol nevén Veganuary, már évek óta szerepel a köztudatban. A vegán életmód népszerűsítéséről szól ez az időszak, amikor lehetőség van a húsmentes ételek akár közös kipróbálására.

A decembervégi karácsonyi dömping után jól is esik az embernek, ha könnyebben emészthető, hús (és tej, tojás) mentes ételek kerülnek az asztalra. A vegán január azonban nem csak fizikailag, hanem mentálisan is sokat jelent. Az évkezdés a megújulásról és méregtelenítésről szól, ennek remek eszköze lehet a hús és más állati eredetű termékek elhagyása. Egy hónap pedig épp elég hosszú idő ahhoz, hogy kipróbáljuk, tényleg hasznos számunkra a vegán életmód.

A Veganuary egy világszerte ismert nonprofit kezdeményezés, ami az életmódváltást hivatott segíteni. A vegán életmód nem egyszerű feladat, hiszen az ételek mellett valóban az élet minden területére kiterjed. Szépségápolási termékek is készülnek vegán módon. Éppen ezért nehéz elkezdeni, de jó hír, hogy rengeteg segítség található a különböző közösségi médiás platformokon és blogokon.

Fontos szabály: tervezz!

Vegánként, vagy bármilyen alternatív táplálkozási mód követőjeként, mindig oda kell figyelni, ha indulsz valahova: mit fogok enni? Bár a koronavírus miatt nem igazán van lehetőség a kimozdulásra, érdemes feltérképezni a vegán alternatívákat kínáló éttermeket vagy olyan üzleteket, ahol a nélkülözhetetlen alaptermékek beszerezhetőek.

Végtelen kreatívitás

A gyümölcs és zöldségalapú táplálkozás sosem lehet unalmas. A lehetőségek száma végtelen, ha már csak arra gondolunk, mennyi húsos étel vegán verzióját lehet elkészíteni. A Veganuary fontos üzenete: merj kipróbálni újabb és újabb utakat és lehetőségeket a főzésben!

Az új módszerekkel természetesen együtt jár az is, hogy nem mindig sikerül minden elsőre. Ne csüggedj, az életmódváltás tényleg nem könnyű, de nem is szabad feladni az első tönkrement ebéd után. Ha már csak hetente egy, két, akár három napon nem eszel húst, máris kisebb az ökológiai lábnyomod. Nem a kényszer a lényeg, hogy minden nap valami tökéletes húsmentes ételt egyél, hanem az érzés, hogy most már te is teszel valamit a bolygóért és magadért!

A vegán életmód egyik legszebb része ez, hogy egyszerre tudunk önmagunkkal és a környezetünkkel jót tenni! Az életmódváltásban azonban nagyon fontos az odafigyelés és a felkészülés. A szervezetnek nem tesz jót a hirtelen átállás, figyelni kell a fokozatosságra.

Egy hónap pedig tökéletes próba, amely végén meglátszik, hogy valóban megéri elhagyni az állati eredetű termékeket!

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Ínycsiklandozó avokádós receptek

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

A pizzáról

A pizza sok ember kedvenc étele. Röviden, ha le akarjuk írni akkor úgy lehetne meghatározni, hogy kelt tésztából készült, korong alakú lapra helyezett tészta, melyet vagy paradicsomos vagy tejfölös szósszal kennek meg majd erre különféle feltétek kerülnek, és legtöbbször sajtot reszelnek rá. Majd kemencében megsütik.