Menü

Vegán január: kezd az évet egészségesebben!

A vegán január, vagy angol nevén Veganuary, már évek óta szerepel a köztudatban. A vegán életmód népszerűsítéséről szól ez az időszak, amikor lehetőség van a húsmentes ételek akár közös kipróbálására.

A decembervégi karácsonyi dömping után jól is esik az embernek, ha könnyebben emészthető, hús (és tej, tojás) mentes ételek kerülnek az asztalra. A vegán január azonban nem csak fizikailag, hanem mentálisan is sokat jelent. Az évkezdés a megújulásról és méregtelenítésről szól, ennek remek eszköze lehet a hús és más állati eredetű termékek elhagyása. Egy hónap pedig épp elég hosszú idő ahhoz, hogy kipróbáljuk, tényleg hasznos számunkra a vegán életmód.

A Veganuary egy világszerte ismert nonprofit kezdeményezés, ami az életmódváltást hivatott segíteni. A vegán életmód nem egyszerű feladat, hiszen az ételek mellett valóban az élet minden területére kiterjed. Szépségápolási termékek is készülnek vegán módon. Éppen ezért nehéz elkezdeni, de jó hír, hogy rengeteg segítség található a különböző közösségi médiás platformokon és blogokon.

Fontos szabály: tervezz!

Vegánként, vagy bármilyen alternatív táplálkozási mód követőjeként, mindig oda kell figyelni, ha indulsz valahova: mit fogok enni? Bár a koronavírus miatt nem igazán van lehetőség a kimozdulásra, érdemes feltérképezni a vegán alternatívákat kínáló éttermeket vagy olyan üzleteket, ahol a nélkülözhetetlen alaptermékek beszerezhetőek.

Végtelen kreatívitás

A gyümölcs és zöldségalapú táplálkozás sosem lehet unalmas. A lehetőségek száma végtelen, ha már csak arra gondolunk, mennyi húsos étel vegán verzióját lehet elkészíteni. A Veganuary fontos üzenete: merj kipróbálni újabb és újabb utakat és lehetőségeket a főzésben!

Az új módszerekkel természetesen együtt jár az is, hogy nem mindig sikerül minden elsőre. Ne csüggedj, az életmódváltás tényleg nem könnyű, de nem is szabad feladni az első tönkrement ebéd után. Ha már csak hetente egy, két, akár három napon nem eszel húst, máris kisebb az ökológiai lábnyomod. Nem a kényszer a lényeg, hogy minden nap valami tökéletes húsmentes ételt egyél, hanem az érzés, hogy most már te is teszel valamit a bolygóért és magadért!

A vegán életmód egyik legszebb része ez, hogy egyszerre tudunk önmagunkkal és a környezetünkkel jót tenni! Az életmódváltásban azonban nagyon fontos az odafigyelés és a felkészülés. A szervezetnek nem tesz jót a hirtelen átállás, figyelni kell a fokozatosságra.

Egy hónap pedig tökéletes próba, amely végén meglátszik, hogy valóban megéri elhagyni az állati eredetű termékeket!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.