Menü

Vegán január: kezd az évet egészségesebben!

A vegán január, vagy angol nevén Veganuary, már évek óta szerepel a köztudatban. A vegán életmód népszerűsítéséről szól ez az időszak, amikor lehetőség van a húsmentes ételek akár közös kipróbálására.

A decembervégi karácsonyi dömping után jól is esik az embernek, ha könnyebben emészthető, hús (és tej, tojás) mentes ételek kerülnek az asztalra. A vegán január azonban nem csak fizikailag, hanem mentálisan is sokat jelent. Az évkezdés a megújulásról és méregtelenítésről szól, ennek remek eszköze lehet a hús és más állati eredetű termékek elhagyása. Egy hónap pedig épp elég hosszú idő ahhoz, hogy kipróbáljuk, tényleg hasznos számunkra a vegán életmód.

A Veganuary egy világszerte ismert nonprofit kezdeményezés, ami az életmódváltást hivatott segíteni. A vegán életmód nem egyszerű feladat, hiszen az ételek mellett valóban az élet minden területére kiterjed. Szépségápolási termékek is készülnek vegán módon. Éppen ezért nehéz elkezdeni, de jó hír, hogy rengeteg segítség található a különböző közösségi médiás platformokon és blogokon.

Fontos szabály: tervezz!

Vegánként, vagy bármilyen alternatív táplálkozási mód követőjeként, mindig oda kell figyelni, ha indulsz valahova: mit fogok enni? Bár a koronavírus miatt nem igazán van lehetőség a kimozdulásra, érdemes feltérképezni a vegán alternatívákat kínáló éttermeket vagy olyan üzleteket, ahol a nélkülözhetetlen alaptermékek beszerezhetőek.

Végtelen kreatívitás

A gyümölcs és zöldségalapú táplálkozás sosem lehet unalmas. A lehetőségek száma végtelen, ha már csak arra gondolunk, mennyi húsos étel vegán verzióját lehet elkészíteni. A Veganuary fontos üzenete: merj kipróbálni újabb és újabb utakat és lehetőségeket a főzésben!

Az új módszerekkel természetesen együtt jár az is, hogy nem mindig sikerül minden elsőre. Ne csüggedj, az életmódváltás tényleg nem könnyű, de nem is szabad feladni az első tönkrement ebéd után. Ha már csak hetente egy, két, akár három napon nem eszel húst, máris kisebb az ökológiai lábnyomod. Nem a kényszer a lényeg, hogy minden nap valami tökéletes húsmentes ételt egyél, hanem az érzés, hogy most már te is teszel valamit a bolygóért és magadért!

A vegán életmód egyik legszebb része ez, hogy egyszerre tudunk önmagunkkal és a környezetünkkel jót tenni! Az életmódváltásban azonban nagyon fontos az odafigyelés és a felkészülés. A szervezetnek nem tesz jót a hirtelen átállás, figyelni kell a fokozatosságra.

Egy hónap pedig tökéletes próba, amely végén meglátszik, hogy valóban megéri elhagyni az állati eredetű termékeket!

Cukkinis finomságok recepttel

A hetvenes évek végén a cukkini még ritkaságnak számított hazánkban. Szorgos kertészeknek és a természet sokoldalúságának köszönhetően ma már kerekded, hajlított alakban, sárgán-zölden-feketén, csíkosan, egyszínűen és foltosan egyaránt megtalálhatjuk. A cukkini virágát is használja a francia és az olasz konyha. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.