Menü

A narancsról

A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs és szerencsére az év minden szakaszában megtalálható a boltok polcain. Magas C-vitamin tartalma mellett még számos más értékes anyag megtalálható benne. A C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és bioflavont is tartalmaz. További értékes anyagok is találhatók benne, úgy mint a kalium, kalcium és foszfor, a nyomelemek közül pedig a szelén.

A narancs jellegzetes édeskés-savas ízét a gyümölcscukor és a magas citromsavtartalom, valamint az aromás olaj adja. Bár az íze savas, mégis lúgosító hatású a szervezetre.

A gyümölcs fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Vírus és baktériumölő hatása enyhíti az influenza tüneteit, savtartalma pedig segíti az emésztést. Ahelyett, hogy a tartósított, cukrozott narancslevet vennénk le a boltok polcairól, inkább vásároljunk fél kiló narancsot, és otthon egy pohárba facsarjuk ki a levét. Sokkal egészségesebb és ízletesebb is lesz ez a házi narancslé. Kb két narancs leve felel meg egy pohárnak (2 dl).

Viszont a narancslénél hatásosabb a teljes gyümölcs fogyasztása, úgyhogy inkább azt részesítsük előnyben. Ha nem távolítjuk el a belső héját, hanem a gyümölcshússal együtt elfogyasztjuk a gerezdeket elválasztó hártyát is, a C-vitamin és a flavonoidok hatása megtöbbszöröződik. Ezért van az, hogy a tabletta formában elfogyasztott C-vitamin soha nem olyan hatásos, mint a természetes forrásként elfogyasztott gyümölcs.

A gyümölcsnek kb. 85%-a víz, és 10%-a szénhidrát, ezenkívül fehérje, nyomokban zsír és sok ballasztanyag van, pektin formájában. A narancs számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak az A- és C-vitamin, valamint a lutein. Antioxidáns lévén pedig segít hatástalanítani az agresszív oxigénmolekulákat a szervezetben, melyet a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés, stb. okoznak.

A vérnarancsban antociánok is találhatóak, melyek szintén jó antioxidáns hatással bírnak. Kimutatták, hogy a vérnarancs - különösen cukorbetegek esetében - igen jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, és ezzel együtt jelentős csökkenést eredményez a káros anyagok tekintetében. Ezek az antociánok gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatásúak, valamint rákellenesek. A narancs nobelitin tartalma váralvadásgátló, valamint trombózis-megelőző hatású.

A narancs nagyon jó vízhajtó is, ami jót tesz a veséknek, s csökkenti a vérnyomást is.

Nem csak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek: a narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet (és mellékhatásai sincsenek, ellentétben a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel).

Ha szeretnénk a narancs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, zabkásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancs héját is fel szeretnénk használni, érdemesebb a bio minősítésű gyümölcsöt választani, melyet nem kezeltek vegyszerekkel.

Liszli Kornélia

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!