Egy pohár sós víz jótékony hatásai
- Dátum: 2021.01.19., 06:37
- Udvari Fanni
- egészség, étkezés, fittség, hidratáltság, kúra, regeneráció, sejtek, só, tengeri só, víz, zsírszövet
A reggeli sós víz fogyasztásának számtalan előnye van, többek között normalizálja a vércukorszintet, beindítja az anyagcserét, erősíti a csontokat és az immunrendszert.
Aki elfogyasztja a szükséges vízmennyiséget, vagyis a napi legalább 2-3 liter tiszta folyadékot, annak ajánlott legalább 1-2 kisebb pohár sós vizet is beiktatni. A víz ugyanis kimossa a szervezetből a méreganyagokkal együtt az ásványi sókat is. A sós víz regenerálja a szervezetet, és számos jótékony hatással rendelkezik.
Segíti az emésztést
A sós víz hatására a szájüregben beindul az amiláz termelődése, amely egy olyan enzimcsalád, amely a keményítőt cukrokká bontja. A gyomorban is olyan enzimek kezdenek el termelődni, amelyek a fehérjék lebontásában játszanak szerepet. Ezzel könnyebbé válik az emésztés, a belek és máj munkája is némiképp tehermentesítődik.
Jó a bőrnek
A természetes só krómot tartalmaz, amely az aknés bőr megszüntetése esetében nagyon kiváló csodaszer. A bőr selymes, puha lesz, és egyben fertőtlenítődik is.
Méregtelenít
A sónak természetes antibakteriális hatása van, így beindítja a méreganyagok kiürülését is. A sót már 5 ezer évvel ezelőtt is használták méregtelenítőként.
Sós arcfrissítés:
A só akkor is rendkívüli hatással van a bőrre, ha csupán vízzel kevered össze. 100 ml vízbe tégy egy evőkanál sót, és várd meg, míg feloldódik. Áztass bele egy steril, tiszta arckendőt, azzal töröld át este, lefekvés előtt a bőrödet. Ne mosd le, hagyd megszáradni az arcodon. Reggel kirobbanó formában lesz az arcbőröd!
Sószappan: sóterápiás boltokban vásárolhatsz tengeri sóból készült szappant, mely a száraz bőrt hidratálja, a zsíros bőr esetében pedig szabályozza a faggyútermelést. Ne használj más lemosót, csak a szappant, azután a megszokott módon hidratáld a bőröd. Sajnos a sószappan hatását ellensúlyozza a túlzottan klóros víz, ezért arcmosáshoz palackozott forrásvizet is használhatsz.
Ami viszont nagyon lényeges:
A konyhasó mérgezési tüneteket okozó adagja 0,5-1 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 35-70 g, 50 kg-s testsúlynál 25-50 g)
a halálos dózis 1-3 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 70-210 g, 50 kg-s testsúlynál 50-150 g).
Magyarán: egy pohár megfelelő töménységű sóoldattal (ha elég sokáig kevergetjük, ez lesz a végeredmény) átlagos felnőttnél jó eséllyel ki lehet váltani mérgezési tüneteket, egy kisebb testsúlyú egyén esetén pedig akár végzetes is lehet a só ivás.
A másik nagy kérdés pedig, hogy MILYEN só?
A himalája sónak fantasztikus marketingje van ezért sokan azt gondolják, hogy az nekünk nagyon jó, DE NEM! Bróm van benne ami egy nagyon erős méreg és évtizedekig el tud raktározódni a zsírszöveteinkben!!
Bár a sós vizes kúrával megszabadulhatsz néhány kiló súlyfeleslegtől, az elsősorban a szervezet méregtelenítésére alkalmas.
Szerző: Udvari Fanni
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.