Menü

Egy pohár sós víz jótékony hatásai

A reggeli sós víz fogyasztásának számtalan előnye van, többek között normalizálja a vércukorszintet, beindítja az anyagcserét, erősíti a csontokat és az immunrendszert.

Aki elfogyasztja a szükséges vízmennyiséget, vagyis a napi legalább 2-3 liter tiszta folyadékot, annak ajánlott legalább 1-2 kisebb pohár sós vizet is beiktatni. A víz ugyanis kimossa a szervezetből a méreganyagokkal együtt az ásványi sókat is. A sós víz regenerálja a szervezetet, és számos jótékony hatással rendelkezik.

Segíti az emésztést

A sós víz hatására a szájüregben beindul az amiláz termelődése, amely egy olyan enzimcsalád, amely a keményítőt cukrokká bontja. A gyomorban is olyan enzimek kezdenek el termelődni, amelyek a fehérjék lebontásában játszanak szerepet. Ezzel könnyebbé válik az emésztés, a belek és máj munkája is némiképp tehermentesítődik.

Jó a bőrnek

A természetes só krómot tartalmaz, amely az aknés bőr megszüntetése esetében nagyon kiváló csodaszer. A bőr selymes, puha lesz, és egyben fertőtlenítődik is.

Méregtelenít

A sónak természetes antibakteriális hatása van, így beindítja a méreganyagok kiürülését is. A sót már 5 ezer évvel ezelőtt is használták méregtelenítőként.

Sós arcfrissítés:

A só akkor is rendkívüli hatással van a bőrre, ha csupán vízzel kevered össze. 100 ml vízbe tégy egy evőkanál sót, és várd meg, míg feloldódik. Áztass bele egy steril, tiszta arckendőt, azzal töröld át este, lefekvés előtt a bőrödet. Ne mosd le, hagyd megszáradni az arcodon. Reggel kirobbanó formában lesz az arcbőröd!

Sószappan: sóterápiás boltokban vásárolhatsz tengeri sóból készült szappant, mely a száraz bőrt hidratálja, a zsíros bőr esetében pedig szabályozza a faggyútermelést. Ne használj más lemosót, csak a szappant, azután a megszokott módon hidratáld a bőröd. Sajnos a sószappan hatását ellensúlyozza a túlzottan klóros víz, ezért arcmosáshoz palackozott forrásvizet is használhatsz.

Ami viszont nagyon lényeges:

A konyhasó mérgezési tüneteket okozó adagja 0,5-1 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 35-70 g, 50 kg-s testsúlynál 25-50 g)

a halálos dózis 1-3 g/testsúlykilogramm (ez egy 70 kilós embernél 70-210 g, 50 kg-s testsúlynál 50-150 g).

Magyarán: egy pohár megfelelő töménységű sóoldattal (ha elég sokáig kevergetjük, ez lesz a végeredmény) átlagos felnőttnél jó eséllyel ki lehet váltani mérgezési tüneteket, egy kisebb testsúlyú egyén esetén pedig akár végzetes is lehet a só ivás.

A másik nagy kérdés pedig, hogy MILYEN só?

A himalája sónak fantasztikus marketingje van ezért sokan azt gondolják, hogy az nekünk nagyon jó, DE NEM! Bróm van benne ami egy nagyon erős méreg és évtizedekig el tud raktározódni a zsírszöveteinkben!!

Bár a sós vizes kúrával megszabadulhatsz néhány kiló súlyfeleslegtől, az elsősorban a szervezet méregtelenítésére alkalmas.

Szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.