Menü

Egzotikus gyümölcsök, amelyekről még nem is hallottál…

Lehet, hogy még nem is hallottál a világ legfinomabb és legegészségesebb gyümölcseiről. A különleges finomságok szerencsére már a legtöbb szupermarketben, itthon is elérhetőek. Nézzük, melyek is azok, amiket mindenképp érdemes megkóstolni…

Az egzotikus jelzőt összefoglalóan a mediterrán és trópusi gyümölcsökre is használjuk, az utóbbiak között vannak olyan különlegességek is, amelyeket friss vagy feldolgozott formában már egyre több helyen kínálnak. Néhányuk kifejezetten egészséges vagy épp rendkívül mutatós, és persze fantasztikusan ízletes. Ezeknek az egzotikumoknak az elnevezése is igen változatos, jó néhány akad, amelyet többféle néven is használnak.

Rambután (Rambutan, hamis licsi)

A rambután a Maláj szigetvilágból, Délkelet-Ázsiából származik. Egy örökzöld fán terem, és hasonlít a licsire: vörös héja van, amit tüskék borítanak. Délkelet-Ázsiában a rambután az egyik leghíresebb és legnépszerűbb kerti gyümölcsfa. A gyümölcse édes és zamatos, szinte bárhol meg lehet találni, dzsemként vagy befőttként árulják.

Csillaggyümölcs (Starfruit, karambola)

Indonéziában, Indiában és Sri Lankán honos. A csillaggyümölcs vagy karambola egy rózsaszínű virágú fán terem, amit még az Amerikai Egyesült Államokban is termesztenek. Az arany-sárga csillagvirág ropogós, édes gyümölcs, aminek az íze hasonlít az ananász, az alma és a kivi keverékéhez. Kétféle csillaggyümölcs van, az egyik édes, a másik pedig savanyú, mind a kettő gazdag C vitaminban. A gyümölcsöt általában üdítőként használják, de egyesek még bort is készítenek belőle.

Mangosztán (Mangosteen)

A Szunda-szigeteken és a Molucca-szigeteken őshonos. A mangosztán egy újabb örökzöld fa, ami furcsa alakú gyümölcsöket terem. A gyümölcsnek bíborvörös színe és krémes állaga van, az íze a citrusfélékéhez hasonlít egy kis barackos beütéssel. Gazdag antioxidánsokban; egyes tudósok úgy vélik, hogy segíthet csökkenteni egyes betegségek kialakulásának a veszélyét, például a rákét.

Durián (Durian)

Őshonos Malaysiában, Indonéziában és Bruneiben. A "gyümölcsök királyaként" is ismert duriánnak különleges illata, egyedi íze és kemény héja van. Illata miatt, amely a bűzös borz vagy a szennyvíz szagához hasonlít, Délkelet-Ázsiában be van tiltva a hotelekben és a tömegközlekedési eszközökön. De azért megéri kipróbálni, mert az íze isteni.

Kiwano (tüskés uborka)

A Kalahári-sivatagban és Afrikában őshonos. A kiwanot leginkább tüskés dinnyeként lehetne leírni. Jelenleg megtalálható Kaliforniában és Új-Zélandon is. A sötétzöld belseje a banánra, a zöld citromra, a maracujára és az uborkára emlékeztet. Gyakran használják ételek díszítésére, illetve fagylaltokhoz is.

Ha lehetőséged adódik valamelyiket megkóstolni, ne hagyd ki, próbáld ki bátran!

Liszli Kornélia

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.

Három recept hús nélkül

Receptek a nagyböjti időszakra.