Menü

Menstruáció környezettudatosan

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák sokáig tabunak számítottak a közbeszédben, ám ez az elmúlt években megváltozott. Egyre szabadabban beszélünk a menstruációs ciklus problémáiról és nehézségeiről és ezzel a tabudöntéssel segíthetünk egymásnak. A környezetvédelem már napjainkban mindennapos kérdés és a két téma szorosan is összefügg, mivel a ciklus alatt elhasznált egészségügyi betétek és tamponok komoly terhet jelentek a környezetünkre. A zero-waste és környezettudatos életmód a menstruáció területére is kiterjed, így a megoldások széles skálájáról választhatunk, ha jobban oda szeretnénk figyelni a fogyasztásunkra.

Mosható betét

Egyszerű megoldás, ha eldobható betétek helyett többször használható mosható betéteket veszünk. Funkciója természetesen ugyanaz, mint az eldobható társának, de ha legalább egy betétet háromszor használunk a menstruáció napjai alatt, az már kevesebb szemetet jelent. Mint minden szokásnál, itt is nehezebb átállni egy új módszerre, hagyjunk időt és teret magunknak megszokni az újat. Érdemes először kevesebbet vásárolni (két vagy három darabot), megtapasztalni és kiismerni és úgy dönteni, ahogy a legjobb.

A mosható betétek magyar gyártóknál is elérhetők, akiknek egyszerre célja a kényelem és a környezet megóvása is. Ilyen a Hoopla Sewing nevet viselő hazai márka is, ami a tisztasági betétek mellett más szépségápolási és tisztálkodási termékeket is árul.

Menstruációs kehely

A menstruációs kehely nem új találmány. Az orvosi szilikonból készült kehely bár nem természetes anyagokból készül, mégis „testbarát”, nem vált ki allergiás reakciókat. Ilyen anyagból készítik a különböző implantátumokat is.

A menstruáció alatti használata bonyolultabb mint egy betét elhelyezése, de előnye, hogy csak 8-12 óránként kell cserélni. Gazdaságos és környezetbarát megoldás a ciklus idején, de nagyon odafigyelve kell használni.

Redy-bugyi

A redy-bugyi egy magyar fejlesztésű menstruációs termék, amely tulajdonképpen egy olyan alsónemű, amihez nem kell betétet, kelyhet vagy bármi mást használni. A bugyi egyben betét is, többréteg anyaggal készítik, így kényelmes és az átázás veszélyétől sem kell félni. Teljesen bőrbarát és tesztelt alapanyagokból készülnek az alsóneműk, amik egyszerűvé teszik a menstruációt.

A környezeti válság az élet minden területét érinti, de a folyamatos innováció eredményeként a kényesebb problémák is megoldhatóak környezetbarát módon.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mi az a CBD és miért hasznos számunkra?

Sokaknak már ismerős lehet a CBD, sokszor hallunk ilyen hatóanyagú étrend-kiegészítőkről. Van, aki nyugtató hatása miatt olvasott róla, de akár depresszió kezelésénél is megemlítik. Ugyanez igaz a hírére is. Nagyon megoszlanak a vélemények róla, ezért érdemes tisztázni mi is ez és mire való.