Menü

Menstruáció környezettudatosan

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák sokáig tabunak számítottak a közbeszédben, ám ez az elmúlt években megváltozott. Egyre szabadabban beszélünk a menstruációs ciklus problémáiról és nehézségeiről és ezzel a tabudöntéssel segíthetünk egymásnak. A környezetvédelem már napjainkban mindennapos kérdés és a két téma szorosan is összefügg, mivel a ciklus alatt elhasznált egészségügyi betétek és tamponok komoly terhet jelentek a környezetünkre. A zero-waste és környezettudatos életmód a menstruáció területére is kiterjed, így a megoldások széles skálájáról választhatunk, ha jobban oda szeretnénk figyelni a fogyasztásunkra.

Mosható betét

Egyszerű megoldás, ha eldobható betétek helyett többször használható mosható betéteket veszünk. Funkciója természetesen ugyanaz, mint az eldobható társának, de ha legalább egy betétet háromszor használunk a menstruáció napjai alatt, az már kevesebb szemetet jelent. Mint minden szokásnál, itt is nehezebb átállni egy új módszerre, hagyjunk időt és teret magunknak megszokni az újat. Érdemes először kevesebbet vásárolni (két vagy három darabot), megtapasztalni és kiismerni és úgy dönteni, ahogy a legjobb.

A mosható betétek magyar gyártóknál is elérhetők, akiknek egyszerre célja a kényelem és a környezet megóvása is. Ilyen a Hoopla Sewing nevet viselő hazai márka is, ami a tisztasági betétek mellett más szépségápolási és tisztálkodási termékeket is árul.

Menstruációs kehely

A menstruációs kehely nem új találmány. Az orvosi szilikonból készült kehely bár nem természetes anyagokból készül, mégis „testbarát”, nem vált ki allergiás reakciókat. Ilyen anyagból készítik a különböző implantátumokat is.

A menstruáció alatti használata bonyolultabb mint egy betét elhelyezése, de előnye, hogy csak 8-12 óránként kell cserélni. Gazdaságos és környezetbarát megoldás a ciklus idején, de nagyon odafigyelve kell használni.

Redy-bugyi

A redy-bugyi egy magyar fejlesztésű menstruációs termék, amely tulajdonképpen egy olyan alsónemű, amihez nem kell betétet, kelyhet vagy bármi mást használni. A bugyi egyben betét is, többréteg anyaggal készítik, így kényelmes és az átázás veszélyétől sem kell félni. Teljesen bőrbarát és tesztelt alapanyagokból készülnek az alsóneműk, amik egyszerűvé teszik a menstruációt.

A környezeti válság az élet minden területét érinti, de a folyamatos innováció eredményeként a kényesebb problémák is megoldhatóak környezetbarát módon.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

Miért jó a tengervíz?

Nincs is annál jobb dolog nyáron, mint amikor a napsütötte tengerparton barnulunk, pancsolunk és frissítőket iszogatunk. De abba bele sem gondolunk, hogy a sós tengervíz igazi csodaszer! Lássuk, miért is olyan jó…

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!