Menü

Menstruáció környezettudatosan

A menstruáció és az ezzel kapcsolatos témák sokáig tabunak számítottak a közbeszédben, ám ez az elmúlt években megváltozott. Egyre szabadabban beszélünk a menstruációs ciklus problémáiról és nehézségeiről és ezzel a tabudöntéssel segíthetünk egymásnak. A környezetvédelem már napjainkban mindennapos kérdés és a két téma szorosan is összefügg, mivel a ciklus alatt elhasznált egészségügyi betétek és tamponok komoly terhet jelentek a környezetünkre. A zero-waste és környezettudatos életmód a menstruáció területére is kiterjed, így a megoldások széles skálájáról választhatunk, ha jobban oda szeretnénk figyelni a fogyasztásunkra.

Mosható betét

Egyszerű megoldás, ha eldobható betétek helyett többször használható mosható betéteket veszünk. Funkciója természetesen ugyanaz, mint az eldobható társának, de ha legalább egy betétet háromszor használunk a menstruáció napjai alatt, az már kevesebb szemetet jelent. Mint minden szokásnál, itt is nehezebb átállni egy új módszerre, hagyjunk időt és teret magunknak megszokni az újat. Érdemes először kevesebbet vásárolni (két vagy három darabot), megtapasztalni és kiismerni és úgy dönteni, ahogy a legjobb.

A mosható betétek magyar gyártóknál is elérhetők, akiknek egyszerre célja a kényelem és a környezet megóvása is. Ilyen a Hoopla Sewing nevet viselő hazai márka is, ami a tisztasági betétek mellett más szépségápolási és tisztálkodási termékeket is árul.

Menstruációs kehely

A menstruációs kehely nem új találmány. Az orvosi szilikonból készült kehely bár nem természetes anyagokból készül, mégis „testbarát”, nem vált ki allergiás reakciókat. Ilyen anyagból készítik a különböző implantátumokat is.

A menstruáció alatti használata bonyolultabb mint egy betét elhelyezése, de előnye, hogy csak 8-12 óránként kell cserélni. Gazdaságos és környezetbarát megoldás a ciklus idején, de nagyon odafigyelve kell használni.

Redy-bugyi

A redy-bugyi egy magyar fejlesztésű menstruációs termék, amely tulajdonképpen egy olyan alsónemű, amihez nem kell betétet, kelyhet vagy bármi mást használni. A bugyi egyben betét is, többréteg anyaggal készítik, így kényelmes és az átázás veszélyétől sem kell félni. Teljesen bőrbarát és tesztelt alapanyagokból készülnek az alsóneműk, amik egyszerűvé teszik a menstruációt.

A környezeti válság az élet minden területét érinti, de a folyamatos innováció eredményeként a kényesebb problémák is megoldhatóak környezetbarát módon.

Mit jelent a pajzsmirigy göb és mi a teendő ezzel?

A legtöbb esetben a pajzsmirigy göbök ártalmatlanok, nem okoznak tüneteket sem, ám kis százalékban veszélyesek lehetnek, ezért kivizsgálásuk elengedhetetlen.

A séta jótékony hatásai

Sokan nem is tudják, de a sétának rengeteg jótékony hatása van az emberi testre és lélekre! Akár egy fél óra elég lehet arra, hogy tegyünk a különböző betegségek megelőzéséért, illetve a mentális egészségünk megtartásáért. Kiváló hobbi lehetőség is lehet, aminek segítségével több időt tölthetünk a természetben a barátainkkal.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!