Menü

A mellkasi fájdalom okai, kezelése

A mellkasi fájdalom több formában is jelentkezhet, az éles szúró fájdalomtól a tompa fájásig.

Bizonyos esetekben a fájdalom a nyakfájást is okozhat vagy a fájdalom jelentkezhet az állban az arcidegzsábához hasonlóan. A fájdalom akár a hátra is kisugározhat hátfájást okozva vagy a karokban vállfájdalmat, könyök fájdalmat okozva.

Mellkasi fájdalom kezelése

A mellkasi fájdalmat általában kétféle módon lehet kezelni:

Gyógyszerekkel

Műtéti úton

Lássuk ezeket részletesen!

Gyógyszerek mellkasi fájdalomra

A különböző gyógyszerek, amelyeket a mellkas fájdalmára lehet adni, az alábbiak is lehetnek:

Sokkal gyakoribb, hogy a mellkasi fájdalom nem ennyire kifejezett, inkább csak bizonytalan érzésként jelentkezik. Ennek hátterében számos ok meghúzódhat a refluxtól kezdve az asztmán keresztül a bordaporc gyulladásáig. Mivel azonban szív- és érrendszeri betegség is okozhat ilyen tünetet, a panasz ismétlődésekor indokolt a kardiológus szakorvosi kivizsgálás.

Ez állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében

Szív eredetű okok

Magas pulzusszám (tachykardia)

Magas vérnyomás

Koszorúér szűkület - általában terhelésre jelentkezik először. Szorító, markoló jellegű, rossz közérzet, izgatottság, hányinger és légszomj kísérheti. Kisugározhat a nyakba, vállba, gyomor és a kezek irányába. Amennyiben pihenésre javul és a szorító érzés elmúlik általában angina (szívkoszorúér szűkület) okozza

Szívizomgyulladás - tünetei nagyon hasonlítanak a szívrohaméhoz, így ez is állhat a szúró mellkasi fájdalom hátterében, bár nem elzáródás áll fenn ebben az esetben. A gyulladás következtében a tünetek között van a láz, fáradtság, gyors szívverés és nehézlégzés is.

Szívroham - ugyancsak a leggyakoribb okok egyikeként számon tartott a szúró mellkasi fájdalomnál. Szívroham akkor következik be, amikor a szív véráramlása megáll valamilyen okból, például egy érelzáródás következtében. Szívroham bekövetkeztekor erős fájdalom lép fel a mellkas bal oldalán, amely a bal karba kisugárzik. A szívroham esetében a mellkasi fájdalmat gyakran izzadás, hányinger vagy légszomj kíséri.

Fertőzéses tüdőbetegség - mint a tüdőgyulladás – állhat a szúró mellkasi fájdalom mögött. Általános tünetei, hogy mély légzésre, mozgásra és köhögésre súlyosbodik a fájdalom. További tünetek a láz, hidegrázás, légszomj, fejfájás és köhögés.

Meghúzódott izom és gyakran okoz élesen szúró mellkasi fájdalmakat. Az esetek többségében a mellkast körülvevő izmok meghúzódnak testedzés közben, vagy egy rossz mozdulat következtében. Ez éles mellkasi fájdalmat okoz, amit sokan a legrosszabb lehetőségekkel hoznak összefüggésbe.

Bordatörés is gyakori oka a mellkasi fájdalomnak. Komolyabb esetekben a törött csont a rekeszizmokat és a tüdőt szúrja, amely további problémákhoz vezethet.

Mellhártyagyulladás is mellkasi fájdalommal jár. Ilyenkor a mellkast belülről kibélelő mellhártya megduzzad. Vírusos fertőzés következtében alakul ki a gyulladásos állapot, amely gyógyszeresen kezelhető.

Szerző: Udvari Fanni

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.