Menü

Különleges levesek, amelyeket ki kell próbálnod…

Unod már az egyszerű gyümölcslevest, a szokásos hétvégi húslevest és a hagyományos paradicsomlevest? Akkor próbálj ki valami egészen újat, és dobd fel vele a következő vasárnapi ebédet!

Íme az első, egy nagyon egyszerű, ám annál ízletesebb leves:

Autentikus spanyol gazpacho

Hozzávalók

3 közepes piros paprika

3 nagy kígyóuborka

10-12 közepes paradicsom

1 nagy gerezd fokhagyma

5 dl víz

1,5 dl extraszűz olíva olaj

kb 60 ml almaecet

só ízlés szerint

Tálaláshoz:

kruton

esetleg apróra vágott uborka és paradicsom

Elkészítése:

Az uborkát és a fokhagymát meghámozzuk, majd a többi zöldséggel együtt felaprítjuk.

Az összes hozzávalót (az ecet kivételével) egy nagyobb edénybe tesszük, vagy turmixba és teljesen simára keverjük az egészet. Ízlés szerint adunk hozzá almaecetet és sót, majd jól elkeverjük.

Pár órára hűtőbe tesszük, majd jól behűtve krutonnal és aprított zöldségekkel tálaljuk.

A sütőtök szerelmeseinek:

Sütőtök leves

Hozzávalók

70 dkg sütőtök

15 dkg burgonya

1 evőkanál ételízesítő

1 teáskanál só

2 evőkanál napraforgóolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 l víz

Elkészítése:

A tököt és a burgonyát meghámozzuk, majd 2*2 cm-es kockákra vágjuk.

A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Amikor a hagyma üveges lesz, akkor hozzáadjuk a tököt és a burgonyát.

Felöntjük vízzel, hogy épp ellepje, majd ízesítjük sóval, ételízesítővel, majd puhára főzzük.

Amikor minden puhára főtt, akkor turmixban vagy botmixerrel pépesítjük.

A levesre pirított tökmagot is lehet tenni.

Az utolsó leveshez egy kicsivel több hozzávaló szükséges, de mindenképp megéri kipróbálni.

Currys zöldségleves garnélával és üvegtésztával

Hozzávalók

1 vöröshagyma

3 evőkanál szezámolaj

1 gerezd fokhagyma

20 dkg sárgarépa

20 dkg shitake, vagy más gombafajta

1 db chilipaprika

1 evőkanál csípős curryfűszer

1 liter húsalaplé

4-5 szem koktélparadicsom

10 dkg üvegtészta

2 szál újhagyma

40 dkg pucolt, előfőzött garnélarák fagyasztott

2 dl kókusztej

só, frissen őrölt fekete bors

1 db lime leve

1 ek méz

1 kis csokor korianderlevél és petrezselyemzöld aprítva

Elkészítése:

Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a megpucolt, vékonyra szeletelt sárgarépát, a szeletelt gombát, a felkarikázott chilipaprikát, és a curry fűszert. Pirítsuk át, majd öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a kettévágott paradicsomokat, és forralva főzzük 12 percig.

Az utolsó pár percben adjuk hozzá az üvegtésztát, a felkarikázott újhagymát, és garnélát is. Öntsük hozzá a kókusztejet, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk.

Forraljuk össze a levest, a lime facsart levével savanyítsuk, a mézzel édesítsük. Szórjuk meg a durvára vágott korianderrel. Tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.