Menü

Különleges levesek, amelyeket ki kell próbálnod…

Unod már az egyszerű gyümölcslevest, a szokásos hétvégi húslevest és a hagyományos paradicsomlevest? Akkor próbálj ki valami egészen újat, és dobd fel vele a következő vasárnapi ebédet!

Íme az első, egy nagyon egyszerű, ám annál ízletesebb leves:

Autentikus spanyol gazpacho

Hozzávalók

3 közepes piros paprika

3 nagy kígyóuborka

10-12 közepes paradicsom

1 nagy gerezd fokhagyma

5 dl víz

1,5 dl extraszűz olíva olaj

kb 60 ml almaecet

só ízlés szerint

Tálaláshoz:

kruton

esetleg apróra vágott uborka és paradicsom

Elkészítése:

Az uborkát és a fokhagymát meghámozzuk, majd a többi zöldséggel együtt felaprítjuk.

Az összes hozzávalót (az ecet kivételével) egy nagyobb edénybe tesszük, vagy turmixba és teljesen simára keverjük az egészet. Ízlés szerint adunk hozzá almaecetet és sót, majd jól elkeverjük.

Pár órára hűtőbe tesszük, majd jól behűtve krutonnal és aprított zöldségekkel tálaljuk.

A sütőtök szerelmeseinek:

Sütőtök leves

Hozzávalók

70 dkg sütőtök

15 dkg burgonya

1 evőkanál ételízesítő

1 teáskanál só

2 evőkanál napraforgóolaj

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1,5 l víz

Elkészítése:

A tököt és a burgonyát meghámozzuk, majd 2*2 cm-es kockákra vágjuk.

A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Amikor a hagyma üveges lesz, akkor hozzáadjuk a tököt és a burgonyát.

Felöntjük vízzel, hogy épp ellepje, majd ízesítjük sóval, ételízesítővel, majd puhára főzzük.

Amikor minden puhára főtt, akkor turmixban vagy botmixerrel pépesítjük.

A levesre pirított tökmagot is lehet tenni.

Az utolsó leveshez egy kicsivel több hozzávaló szükséges, de mindenképp megéri kipróbálni.

Currys zöldségleves garnélával és üvegtésztával

Hozzávalók

1 vöröshagyma

3 evőkanál szezámolaj

1 gerezd fokhagyma

20 dkg sárgarépa

20 dkg shitake, vagy más gombafajta

1 db chilipaprika

1 evőkanál csípős curryfűszer

1 liter húsalaplé

4-5 szem koktélparadicsom

10 dkg üvegtészta

2 szál újhagyma

40 dkg pucolt, előfőzött garnélarák fagyasztott

2 dl kókusztej

só, frissen őrölt fekete bors

1 db lime leve

1 ek méz

1 kis csokor korianderlevél és petrezselyemzöld aprítva

Elkészítése:

Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a megpucolt, vékonyra szeletelt sárgarépát, a szeletelt gombát, a felkarikázott chilipaprikát, és a curry fűszert. Pirítsuk át, majd öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a kettévágott paradicsomokat, és forralva főzzük 12 percig.

Az utolsó pár percben adjuk hozzá az üvegtésztát, a felkarikázott újhagymát, és garnélát is. Öntsük hozzá a kókusztejet, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk.

Forraljuk össze a levest, a lime facsart levével savanyítsuk, a mézzel édesítsük. Szórjuk meg a durvára vágott korianderrel. Tálalhatjuk is.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.