Különleges levesek, amelyeket ki kell próbálnod…
- Dátum: 2021.02.04., 01:38
- Liszli Kornélia
- autentikus, ízletes, spanyol, sütőtök, zöldségleves
Unod már az egyszerű gyümölcslevest, a szokásos hétvégi húslevest és a hagyományos paradicsomlevest? Akkor próbálj ki valami egészen újat, és dobd fel vele a következő vasárnapi ebédet!
Íme az első, egy nagyon egyszerű, ám annál ízletesebb leves:
Autentikus spanyol gazpacho
Hozzávalók
3 közepes piros paprika
3 nagy kígyóuborka
10-12 közepes paradicsom
1 nagy gerezd fokhagyma
5 dl víz
1,5 dl extraszűz olíva olaj
kb 60 ml almaecet
só ízlés szerint
Tálaláshoz:
kruton
esetleg apróra vágott uborka és paradicsom
Elkészítése:
Az uborkát és a fokhagymát meghámozzuk, majd a többi zöldséggel együtt felaprítjuk.
Az összes hozzávalót (az ecet kivételével) egy nagyobb edénybe tesszük, vagy turmixba és teljesen simára keverjük az egészet. Ízlés szerint adunk hozzá almaecetet és sót, majd jól elkeverjük.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd jól behűtve krutonnal és aprított zöldségekkel tálaljuk.
A sütőtök szerelmeseinek:
Sütőtök leves
Hozzávalók
70 dkg sütőtök
15 dkg burgonya
1 evőkanál ételízesítő
1 teáskanál só
2 evőkanál napraforgóolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 l víz
Elkészítése:
A tököt és a burgonyát meghámozzuk, majd 2*2 cm-es kockákra vágjuk.
A felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Amikor a hagyma üveges lesz, akkor hozzáadjuk a tököt és a burgonyát.
Felöntjük vízzel, hogy épp ellepje, majd ízesítjük sóval, ételízesítővel, majd puhára főzzük.
Amikor minden puhára főtt, akkor turmixban vagy botmixerrel pépesítjük.
A levesre pirított tökmagot is lehet tenni.
Az utolsó leveshez egy kicsivel több hozzávaló szükséges, de mindenképp megéri kipróbálni.
Currys zöldségleves garnélával és üvegtésztával
Hozzávalók
1 vöröshagyma
3 evőkanál szezámolaj
1 gerezd fokhagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg shitake, vagy más gombafajta
1 db chilipaprika
1 evőkanál csípős curryfűszer
1 liter húsalaplé
4-5 szem koktélparadicsom
10 dkg üvegtészta
2 szál újhagyma
40 dkg pucolt, előfőzött garnélarák fagyasztott
2 dl kókusztej
só, frissen őrölt fekete bors
1 db lime leve
1 ek méz
1 kis csokor korianderlevél és petrezselyemzöld aprítva
Elkészítése:
Az apróra kockázott vöröshagymát dinszteljük meg az olajon, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a megpucolt, vékonyra szeletelt sárgarépát, a szeletelt gombát, a felkarikázott chilipaprikát, és a curry fűszert. Pirítsuk át, majd öntsük fel a levessel, adjuk hozzá a kettévágott paradicsomokat, és forralva főzzük 12 percig.
Az utolsó pár percben adjuk hozzá az üvegtésztát, a felkarikázott újhagymát, és garnélát is. Öntsük hozzá a kókusztejet, borsozzuk, ha szükséges, sózzuk.
Forraljuk össze a levest, a lime facsart levével savanyítsuk, a mézzel édesítsük. Szórjuk meg a durvára vágott korianderrel. Tálalhatjuk is.
Jó étvágyat!
Liszli Kornélia
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.
Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?
A zöld tea jótékony hatásai

A zöld tea számos jótékony hatással rendelkezik, amelyek közül több tudományosan is alátámasztott. Nézzük a legfontosabbakat!