Menü

Avokádó - a zöld csoda

Tápanyagban gazdag

Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát.

Jótékony zsírok…

Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.

Segít a fogyásban!

A gyümölcsben nagy mennyiségű rost található, amely az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatások mellett segíthet a fogyókúrában, és csökkentheti vércukorszintünket.

Banán helyett

A banán gazdagon tartalmaz káliumot, melyből általában többségünk túl keveset juttat szervezetébe. A káliumbevitel azonban fontos lenne, mivel ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik az izomműködésben és a sejtek energiaellátásában, valamint csökkenti a vérnyomást. Az avokádó pedig még a káliumban gazdag banánnál is többet tartalmaz belőle: 100 gramm gyümölcsben – a banán 10 százalékához képest – a napi ajánlott bevitel 14 százalékát.

Egészségesebbé tesz

Kutatások szerint a rendszeresen avokádót fogyasztó emberek egészségesebbek, magasabb a tápanyagbevitelük, és fele annyira hajlamosak arra, hogy anyagcsere-zavar alakuljon ki szervezetükben. BMI (testtömeg-index) értékük alacsonyabb, és jelentősen kisebb mértékű testzsír-mennyiséggel rendelkeznek.

Antioxidáns-forrás

Az avokádóban található zsír jótékony hatásai közé tartozik, hogy a benne oldódó vitaminok és antioxidánsok felszívódását akár tizenötszörösére növelheti. Így segíti szervezetünket a más ételekkel bevitt vitaminok és antioxidánsok felhasználásában, miközben a gyümölcs maga szintén gazdag antioxidáns-forrás. Különösen a látásunkra és szemeink egészségére jótékony luteinből és zeaxantinból találunk benne sokat.

Magas koleszterin ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések ma az egyik leggyakrabban halált okozó egészségügyi problémák közé tartoznak, és legtöbbször a magas koleszterinszinthez is közvetlenül kapcsolódik kialakulásuk. Több irányított kutatás igazolta, hogy az avokádó fogyasztása a koleszterinszint csökkentése mellett a vérben található egyéb trigliceridek szintjét is nagymértékben (akár 20%-kal is) képes redukálni.

Az avokádót nyersen fogyasszuk, mert megfőzve nagyon keserű lesz, és a hő hatására az egyes vitaminok és zsírok lebomlanak benne. Pirítósra kenve kiváló reggeli. Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.