Menü

Avokádó - a zöld csoda

Tápanyagban gazdag

Az avokádóban 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy 100 grammos gyümölcs többek között tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6-vitamin 13 százalékát.

Jótékony zsírok…

Az avokádó a létező egyik legzsírosabb növényi étel, azonban nem akármilyen zsírokat tartalmaz. Nagy részük olajsav formájában van jelen a gyümölcsben, mely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Az avokádóban található zsírok ezenkívül kevésbé hajlamosak a hőhatások általi oxidációra, így az avokádó olaj egy igen egészséges és biztonságos választás az otthoni főzéshez is.

Segít a fogyásban!

A gyümölcsben nagy mennyiségű rost található, amely az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatások mellett segíthet a fogyókúrában, és csökkentheti vércukorszintünket.

Banán helyett

A banán gazdagon tartalmaz káliumot, melyből általában többségünk túl keveset juttat szervezetébe. A káliumbevitel azonban fontos lenne, mivel ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik az izomműködésben és a sejtek energiaellátásában, valamint csökkenti a vérnyomást. Az avokádó pedig még a káliumban gazdag banánnál is többet tartalmaz belőle: 100 gramm gyümölcsben – a banán 10 százalékához képest – a napi ajánlott bevitel 14 százalékát.

Egészségesebbé tesz

Kutatások szerint a rendszeresen avokádót fogyasztó emberek egészségesebbek, magasabb a tápanyagbevitelük, és fele annyira hajlamosak arra, hogy anyagcsere-zavar alakuljon ki szervezetükben. BMI (testtömeg-index) értékük alacsonyabb, és jelentősen kisebb mértékű testzsír-mennyiséggel rendelkeznek.

Antioxidáns-forrás

Az avokádóban található zsír jótékony hatásai közé tartozik, hogy a benne oldódó vitaminok és antioxidánsok felszívódását akár tizenötszörösére növelheti. Így segíti szervezetünket a más ételekkel bevitt vitaminok és antioxidánsok felhasználásában, miközben a gyümölcs maga szintén gazdag antioxidáns-forrás. Különösen a látásunkra és szemeink egészségére jótékony luteinből és zeaxantinból találunk benne sokat.

Magas koleszterin ellen

A szív- és érrendszeri megbetegedések ma az egyik leggyakrabban halált okozó egészségügyi problémák közé tartoznak, és legtöbbször a magas koleszterinszinthez is közvetlenül kapcsolódik kialakulásuk. Több irányított kutatás igazolta, hogy az avokádó fogyasztása a koleszterinszint csökkentése mellett a vérben található egyéb trigliceridek szintjét is nagymértékben (akár 20%-kal is) képes redukálni.

Az avokádót nyersen fogyasszuk, mert megfőzve nagyon keserű lesz, és a hő hatására az egyes vitaminok és zsírok lebomlanak benne. Pirítósra kenve kiváló reggeli. Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.