Menü

A bulimia jelei, szövődményei

A Bulimia jelentése: ökörétvágy, farkaséhség. 1979-ben ismerték el hivatalosan betegségként. Nőknél főleg a 18 és 25 év közötti korosztályra, férfiakra ritkán jellemző.

Mivel kevésbé látványos, mint az egy idő után már nyilvánvalóan kórosan sovány testű anorexiás, hiszen a bulimiás személyek testsúlya és alakja általában normális, így a betegség esetleg mindvégig rejtve marad. Kis részük rendelkezik csupán némi túlsúllyal vagy jelentős súlyhiánnyal. Mint minden evészavarnál, így a BN-nál is igaz az, hogy minél hamarabb kap segítséget a beteg, annál nagyobb az esélye a mihamarabbi gyógyulásra, illetve arra, hogy a lehető legkevesebb maradványtünettel jöjjön rendbe. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Ismertetőjelei:

Visszatérő falási epizódok vannak, melyek során meghatározott időtartam (például két óra) alatt olyan mennyiségű ételt eszik meg a személy, ami biztosan nagyobb annál, mint amennyit a legtöbb ember hasonló időtartam és körülmények között megenne, emellett pedig olyan érzése van, hogy elveszítette a kontrollt az étkezés fölött; Annak érdekében, hogy megakadályozza a súlygyarapodást, visszatérően kompenzáló viselkedésformákhoz nyúl (például önhánytatás, hashajtózás, beöntés, túlzásba vitt testedzés vagy koplalás)

A falás és a kompenzálás is hetente legalább kétszer jelentkezik. Ezek a táplálékok főképp szénhidrát-dúsak, vagy zsírosak, amelyeket különben megtagadna magától. Az étkezések lehetnek rendkívül gyorsak, de a betegek akár csipegethetnek is, így „elhúzva” a táplálkozással töltött időt akár több órán keresztül.

A személy önértékelését az alakja és súlya túlzottan befolyásolja. BN diagnózist nem kaphat az, aki AN diagnózist is kapott. (Kevert forma létezik, a kórkép neve bulimarexia, és jellemzője az, hogy az anorexiás és a bulimiás időszakok váltakozva jelentkeznek egymás után).

A kontrollvesztés fennállása, a testsúllyal és az alakkal való kényszeres foglalkozás, illetve a legtöbb esetben a jelentős mennyiségű elfogyasztott étel anyagi vonzata az életminőséget rendkívüli módon rontja. Mindezeken kívül szükséges figyelmet fordítani a járulékos és következményes fájdalomra is, ami a BN-t kísérheti.

A fájdalommal is járó szövődmények nagy része a falásrohammal kapcsolatos, a falásroham ugyanis elsősorban az emésztőrendszer felső részét károsítja, és sajnos halálos kimenetelt is leírtak már.

Komoly fájdalmat okoz a gyomorból a nyelőcsövön át a szájüregbe visszajutó emésztőnedv, a gyomorsav okozta sérülés, roncsolódik a garat, a szájpadlás és a nyelv felszíne is a folyamatos és ismétlődő hányás következtében.

A hashajtók mértéktelen szedése véres hasmenést, zsírszékletet és fehérjevesztést okozhat, ennek következtében pedig a természetes bélmozgások esetleg megszűnhetnek.
Az ismételt spontán vetélés gyakorisága is nagyobb, mint a nem evészavaros kliensek között.

Sok BN-s beteg rágja a körmét ösztönösen, elkerülendő az önhánytatás során a torok megsértését. Az ujjak mellett sok más eszközt igénybe vesznek a betegek a hányás elősegítésére.

Lehetséges szövődményei:

Depresszió és állandó szorongás.
A hánytatás miatt megvastagodik a bőr a csuklón, sebek jelennek meg az ujjakon és a szájban, garaton.
Csökken a vér káliumszintje, ami akár szívritmuszavart is okozhat.
A felboruló só-vízháztartás következményeként kiszáradás, illetve az ebből adódó veseelégtelenség léphet fel.
Súlyosabb esetekben gyomorfekély is kialakulhat.
-Alacsony pulzusszám, alacsony vérnyomás, szívritmuszavarok.
Az emésztőrendszer felső részét károsító falásroham következményei.
A hányások a nyelőcső duzzanatához, gyulladásához, szűkületéhez, vérzéséhez vezethetnek.
A hashajtó használata véres hasmenést, fehérjevesztést eredményezhet.
Hasnyálmirigy-gyulladás is bekövetkezhet.
Tüdőkomplikációk, immunrendszer gyengeség, ödéma, nőgyógyászati szövődmények, mozgatórendszeri elváltozások.

Összegezve tehát az evészavaroknak ez a formája sokféle fájdalommal kísért tünettel jár együtt. A fájdalom tünetek a betegség felismerésében a szakemberek és a családtagok, hozzátartozók segítségére is lehetnek, ezek csökkentése az egyik terápiás feladat. Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.