Menü

Vegán street food receptek

A gyorsételekről nem mindig az egészséges életmód jut elsőre eszünkbe. A gyorséttermek kínálata valóban nem tesz jót a szervezetnek, azonban ezek az ételek egészséges, vegán verzióban is elkészíthetők!

Vegán húspogácsa hamburgerhez

Ami kell hozzá:

1 fej vöröshagyma
1 bögre barnarizs és quiona keveréke
2 bögre bab
1 bögre zsemlemorzsa
1 tk kömény

bors
ketchup vagy paradicsompüré

Nagyon egyszerűen készül el. A hozzávalókat turmix alá tesszük és alaposan összedolgozzuk, ha szükséges még paradicsompürét és sót teszünk hozzá. Ha alaposan összekeveredett, akkor húspogácsákat formázunk a masszából és oldalanként, 180 fokos sütőben, 12 percig sütjük.

Vegán buci zsemlékkel tálaljuk.

Vegán pizza

A pizza tésztája alapvetően nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, így a feltéteket kell elkészíteni vegán verzióban.

Hozzávalók:

A tésztához:

600 gr liszt
1 tk só
1 tk cukor
7 gr porélesztő
4 dl víz

A feltéthez:

paradicsompüré
pizzafűszerkeverék (vagy só, oregano és bazsalikom keveréke)

Kimérjük a lisztet, majd hozzákeverjük a sót, a cukrot és az élesztőt. Hozzáöntjük a 4 dl langyos-meleg vizet, majd alaposan összedolgozzuk kézzel vagy konyhai robotgéppel. Amint szépen összeáll és nem túl száraz, de nem is túl nedves a tésztája pihenni és kelni hagyjuk konyharuha alatt egy óráig.

Ezalatt melegítsük meg a paradicsompürét és fűszerezzük meg.

Készítsük elő a feltéteket is, ez ízléstől függően bármi (vegán) lehet, olívabogyó, kukorica, hagyma és vegán sajt.

A megkelt tésztát három részre bontjuk és külön külön nyújtjuk ki, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és rátesszük a feltéteket. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarnára nem pirul.

Vegán hot dog

A hot dog, hasonlóan a hamburgerhez, alapja a hús, amit zöldségekből összeállított mix-szel lehet pótolni.

Ami kell hozzá:

1 főtt krumpli
1 főtt sárgarépa
1 főtt cékla
kevés koriander
1 apróra vágott hagyma
1 ek mustármag
1 kiskanál zúzott fokhagyma
1 teáskanál kömény/por
2 teáskanál paprika
1 teáskanál szójaszósz, kevés só

Az összes hozzávalót összeturmixoljuk körülbelül 2 dl szójaliszttel. A masszából virsli alakokat formázunk és feltesszük párolódni vagy alufóliába csomagolva egy edénybe főni. Ezt követően sütőbe tesszük és kicsit grillezzük, majd a kiflikre rakjuk és ízlés szerint díszítjük és ízesítjük.

Jó étvágyat!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.