Menü

A fruktóz intolerancia jelei

Bár a friss gyümölcsök fogyasztása alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves része, mégis, ha a gyümölcsök fogyasztása során rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akkor bizony érdemes lehet utána járnod, hogy mi is okozza ezeket a panaszokat.

De mi is az a fruktóz felszívódási zavar?

Ahogy fentebb is említettem a gyümölcsök édes ízét a fruktóz adja, ami a következőképpen néz ki a gyakorlatban: egy fruktóz és egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, amelynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.

Azonban vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása sem sikerül. Éppen ezért, ha fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, puffadás vagy hasmenés jelentkezik, akkor élhetsz a gyanúperrel, hogy a Te szervezetedből is hiányzik ez az enzim.

Ezenkívül a fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzet, a fokozott bélmozgás, fejfájás, indokolatlan fáradtságérzet, feszültség, csökkenő koncentrálóképesség, illetve az izomgörcsök is.

Hogyan ismerhető fel?

Amennyiben arra gyanakszol, hogy fruktóz felszívódási zavarban szenvedsz fontos, hogy fordulj orvoshoz. Persze tudom, hogy ez az egész nagyon furcsa, hiszen úton, út félen azt hallani, hogy a gyümölcsök mennyire fontosak, de sajnos az ételallergia e formája is létező jelenség.

A fruktóz allergia gyakorlatilag semmiben nem különbözik, mondjuk, a laktóz vagy glutén érzékenységtől. Nyilván kellemetlen, ha te élsz, halsz, mondjuk az eperért, pláne, hogy szezonja van, de hidd el, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha kiderül a probléma és tudatosan oda tudsz figyelni annak kezelésére.

A kezelést azonban megelőzi a felismerés: az esetleges betegség egy egyszerű H2 kilégzéses terhelési teszttel megállapítható. A kezelés lényege pedig, hogy a magas fruktóz és szacharóz tartalmú ételeket kerüld, úgy, mint az alma, a szőlő, a körte vagy füge, azonban a terápia egyénenként eltérhet.

Emellett fontos a répacukor és a méz kiiktatása az étrendből, ami pedig szintén nagyon lényeges a diéta időtartamának megállapítása során, hogy öröklött szacharóz zavarról van e szó vagy a tünetek a bélnyálkahártya összetett károsodása miatt jelentkeztek.

Fruktóz intolerancia

A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar két különböző betegség, ezt nagyon fontos tudnod. Előbbi előfordulása rendkívül ritka: a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követő alacsony vércukorszint vagy éppen a hasmenés és a súlyos görcsök.

Persze fontos odafigyelni erre is, ugyanis kezeletlen esetben a későbbiek során akár májmegnagyobbodást is eredményezhet, ráadásul intolerancia esetén nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendet szükséges kialakítani, annak érdekében, hogy a súlyosabb tünetek ne jelentkezzenek

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?