Menü

A fruktóz intolerancia jelei

Bár a friss gyümölcsök fogyasztása alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves része, mégis, ha a gyümölcsök fogyasztása során rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akkor bizony érdemes lehet utána járnod, hogy mi is okozza ezeket a panaszokat.

De mi is az a fruktóz felszívódási zavar?

Ahogy fentebb is említettem a gyümölcsök édes ízét a fruktóz adja, ami a következőképpen néz ki a gyakorlatban: egy fruktóz és egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, amelynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.

Azonban vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása sem sikerül. Éppen ezért, ha fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, puffadás vagy hasmenés jelentkezik, akkor élhetsz a gyanúperrel, hogy a Te szervezetedből is hiányzik ez az enzim.

Ezenkívül a fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzet, a fokozott bélmozgás, fejfájás, indokolatlan fáradtságérzet, feszültség, csökkenő koncentrálóképesség, illetve az izomgörcsök is.

Hogyan ismerhető fel?

Amennyiben arra gyanakszol, hogy fruktóz felszívódási zavarban szenvedsz fontos, hogy fordulj orvoshoz. Persze tudom, hogy ez az egész nagyon furcsa, hiszen úton, út félen azt hallani, hogy a gyümölcsök mennyire fontosak, de sajnos az ételallergia e formája is létező jelenség.

A fruktóz allergia gyakorlatilag semmiben nem különbözik, mondjuk, a laktóz vagy glutén érzékenységtől. Nyilván kellemetlen, ha te élsz, halsz, mondjuk az eperért, pláne, hogy szezonja van, de hidd el, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha kiderül a probléma és tudatosan oda tudsz figyelni annak kezelésére.

A kezelést azonban megelőzi a felismerés: az esetleges betegség egy egyszerű H2 kilégzéses terhelési teszttel megállapítható. A kezelés lényege pedig, hogy a magas fruktóz és szacharóz tartalmú ételeket kerüld, úgy, mint az alma, a szőlő, a körte vagy füge, azonban a terápia egyénenként eltérhet.

Emellett fontos a répacukor és a méz kiiktatása az étrendből, ami pedig szintén nagyon lényeges a diéta időtartamának megállapítása során, hogy öröklött szacharóz zavarról van e szó vagy a tünetek a bélnyálkahártya összetett károsodása miatt jelentkeztek.

Fruktóz intolerancia

A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar két különböző betegség, ezt nagyon fontos tudnod. Előbbi előfordulása rendkívül ritka: a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követő alacsony vércukorszint vagy éppen a hasmenés és a súlyos görcsök.

Persze fontos odafigyelni erre is, ugyanis kezeletlen esetben a későbbiek során akár májmegnagyobbodást is eredményezhet, ráadásul intolerancia esetén nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendet szükséges kialakítani, annak érdekében, hogy a súlyosabb tünetek ne jelentkezzenek

Mivel foglalkozik a színtanácsadás?

A színtanácsadás egy játékos, kreatív folyamat, tulajdonképpen nem más, mint természetes színeink szakszerű, tárgyilagos feltérképezése és a megfelelő színtulajdonságokkal rendelkező színek megkeresése.

Jót tesz egy kapcsolatnak a közös kassza?

Közös lónak túros a háta? Vagy ez nem mindenre igaz? Van néhány olyan dolog, amiben nem feltétlenül jó közösködni vagy a párkapcsolat az teljesen más és érthető a közös kassza, vagy maradjunk pénzügyileg függetlenek? Közös gyerekeknél is? Hogy megy ez, miként működik?

Felvételizik a gyerek!

Aki benne van, azért, aki azt gondolja, még messze van ez, annak pedig azért ajánlom a most következő felvételivel kapcsolatos tudnivalók áttanulmányozását. Középiskolai felvételik 2025.

A tél csodaszere!

Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Laktóz intoleranciáról fontos tudnivalók

A laktóz intolerancia genetikai tesztje egy hasznos eszköz a tejcukor emésztésére való képesség felmérésére. A teszt segítségével meg lehet állapítani, hogy egy személy genetikailag hajlamos-e laktóz intoleranciára, és hogy várhatóan meg fog-e jelenni ez az állapot az életkor előrehaladtával