Menü

A fruktóz intolerancia jelei

Bár a friss gyümölcsök fogyasztása alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves része, mégis, ha a gyümölcsök fogyasztása során rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akkor bizony érdemes lehet utána járnod, hogy mi is okozza ezeket a panaszokat.

De mi is az a fruktóz felszívódási zavar?

Ahogy fentebb is említettem a gyümölcsök édes ízét a fruktóz adja, ami a következőképpen néz ki a gyakorlatban: egy fruktóz és egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, amelynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.

Azonban vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása sem sikerül. Éppen ezért, ha fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, puffadás vagy hasmenés jelentkezik, akkor élhetsz a gyanúperrel, hogy a Te szervezetedből is hiányzik ez az enzim.

Ezenkívül a fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzet, a fokozott bélmozgás, fejfájás, indokolatlan fáradtságérzet, feszültség, csökkenő koncentrálóképesség, illetve az izomgörcsök is.

Hogyan ismerhető fel?

Amennyiben arra gyanakszol, hogy fruktóz felszívódási zavarban szenvedsz fontos, hogy fordulj orvoshoz. Persze tudom, hogy ez az egész nagyon furcsa, hiszen úton, út félen azt hallani, hogy a gyümölcsök mennyire fontosak, de sajnos az ételallergia e formája is létező jelenség.

A fruktóz allergia gyakorlatilag semmiben nem különbözik, mondjuk, a laktóz vagy glutén érzékenységtől. Nyilván kellemetlen, ha te élsz, halsz, mondjuk az eperért, pláne, hogy szezonja van, de hidd el, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha kiderül a probléma és tudatosan oda tudsz figyelni annak kezelésére.

A kezelést azonban megelőzi a felismerés: az esetleges betegség egy egyszerű H2 kilégzéses terhelési teszttel megállapítható. A kezelés lényege pedig, hogy a magas fruktóz és szacharóz tartalmú ételeket kerüld, úgy, mint az alma, a szőlő, a körte vagy füge, azonban a terápia egyénenként eltérhet.

Emellett fontos a répacukor és a méz kiiktatása az étrendből, ami pedig szintén nagyon lényeges a diéta időtartamának megállapítása során, hogy öröklött szacharóz zavarról van e szó vagy a tünetek a bélnyálkahártya összetett károsodása miatt jelentkeztek.

Fruktóz intolerancia

A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar két különböző betegség, ezt nagyon fontos tudnod. Előbbi előfordulása rendkívül ritka: a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követő alacsony vércukorszint vagy éppen a hasmenés és a súlyos görcsök.

Persze fontos odafigyelni erre is, ugyanis kezeletlen esetben a későbbiek során akár májmegnagyobbodást is eredményezhet, ráadásul intolerancia esetén nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendet szükséges kialakítani, annak érdekében, hogy a súlyosabb tünetek ne jelentkezzenek

A B-vitamin komplex tagjai

A B-vitaminok mindegyike fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, ugyanakkor átfedés is akad köztük. Nézzük, mihez járulnak hozzá a komplex tagjai.

A túlzott rostfogyasztás jelei

Biztosan tisztában vagy vele, a rostos ételek fogyasztása nagyon egészséges. Jótékony hatású a szív- és érrendszerre, a megfelelő anyagcsere működésre, a gyomor egészségére és a vér glükóz szintjének stabilizálására. Bár általában nem fogyasztunk eleget, ennek ellenkezője is megtörténhet, amikor is túl sokat fogyasztunk egyszerre, ráadásul rövid idő leforgása alatt, ami szintén problémákat okozhat.

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.