Menü

A fruktóz intolerancia jelei

Bár a friss gyümölcsök fogyasztása alapvetően a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves része, mégis, ha a gyümölcsök fogyasztása során rendszeresen kellemetlen tüneteket tapasztalsz, akkor bizony érdemes lehet utána járnod, hogy mi is okozza ezeket a panaszokat.

De mi is az a fruktóz felszívódási zavar?

Ahogy fentebb is említettem a gyümölcsök édes ízét a fruktóz adja, ami a következőképpen néz ki a gyakorlatban: egy fruktóz és egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, amelynek lebontását a szervezetben a szacharáz nevű enzim végzi.

Azonban vannak, akiknél ez az enzim hiányzik, így náluk a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása sem sikerül. Éppen ezért, ha fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követően hasfájás, puffadás vagy hasmenés jelentkezik, akkor élhetsz a gyanúperrel, hogy a Te szervezetedből is hiányzik ez az enzim.

Ezenkívül a fruktóz felszívódási zavar általános tünete lehet még az étkezések utáni korai teltségérzet, a fokozott bélmozgás, fejfájás, indokolatlan fáradtságérzet, feszültség, csökkenő koncentrálóképesség, illetve az izomgörcsök is.

Hogyan ismerhető fel?

Amennyiben arra gyanakszol, hogy fruktóz felszívódási zavarban szenvedsz fontos, hogy fordulj orvoshoz. Persze tudom, hogy ez az egész nagyon furcsa, hiszen úton, út félen azt hallani, hogy a gyümölcsök mennyire fontosak, de sajnos az ételallergia e formája is létező jelenség.

A fruktóz allergia gyakorlatilag semmiben nem különbözik, mondjuk, a laktóz vagy glutén érzékenységtől. Nyilván kellemetlen, ha te élsz, halsz, mondjuk az eperért, pláne, hogy szezonja van, de hidd el, hogy sokkal jobban fogod érezni magad, ha kiderül a probléma és tudatosan oda tudsz figyelni annak kezelésére.

A kezelést azonban megelőzi a felismerés: az esetleges betegség egy egyszerű H2 kilégzéses terhelési teszttel megállapítható. A kezelés lényege pedig, hogy a magas fruktóz és szacharóz tartalmú ételeket kerüld, úgy, mint az alma, a szőlő, a körte vagy füge, azonban a terápia egyénenként eltérhet.

Emellett fontos a répacukor és a méz kiiktatása az étrendből, ami pedig szintén nagyon lényeges a diéta időtartamának megállapítása során, hogy öröklött szacharóz zavarról van e szó vagy a tünetek a bélnyálkahártya összetett károsodása miatt jelentkeztek.

Fruktóz intolerancia

A fruktóz intolerancia és a fruktóz felszívódási zavar két különböző betegség, ezt nagyon fontos tudnod. Előbbi előfordulása rendkívül ritka: a májban lévő egyik enzim nem megfelelő működésekor jön létre. Tünetei közé tartozik a fruktóz tartalmú ételek fogyasztását követő alacsony vércukorszint vagy éppen a hasmenés és a súlyos görcsök.

Persze fontos odafigyelni erre is, ugyanis kezeletlen esetben a későbbiek során akár májmegnagyobbodást is eredményezhet, ráadásul intolerancia esetén nagyon szigorú fruktóz, szacharóz és szorbit mentes étrendet szükséges kialakítani, annak érdekében, hogy a súlyosabb tünetek ne jelentkezzenek

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.