Menü

Mit tegyünk a hajhullás ellen?

Az állandó meleg, a kötött sapkák, a kinti zimankó egyaránt ártanak a fejbőrünknek. Ha a te hajadat is megviselte a tél, nem kell pánikba esned. A hajhullás valahol egy természetes folyamat, napi 80 hajszál elvesztése még természetesnek mondható, e felett viszont már valamilyen más probléma állhat a hajhullás hátterében.

A hajhullásnak három fő fajtája van:

Diffúz hullás: Ebben az esetben a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullanak. Valójában a hajszálak mindig pótolják egymást, de nem képesek megerősödni, mert elvékonyodnak, és így a megnövekedett haj folyamatosan kihullik.
Alopecia (areata): Kör alakú hajhullás a fejtetőn. Ez a fajta probléma, általában idősebb korban jön elő és legfőképp férfiakat érint. Valamint allergiás reakció és gyulladás is okozhat ilyen problémát.
Androgenetikus hajhullás: Ez tekinthető a hajhullás legkomolyabb fajának. Legfőképp férfiakat érint, és idősebb korban jelenik meg. Először kopaszodó halánték jelenik meg, majd végül teljes kopaszság következik be. Ez a folyamat gyógyíthatatlan, de sokszor egy rendkívül hosszú időszakról van szó, ez alatt, akár évtizedeket is lehet érteni és ma már különböző szerekkel (samponok, balzsamok, gélek) valamint hajbeültetéssel lassítani lehet a folyamatot. Fontos megemlíteni, hogy valójában a hajbeültetéssel is csak időt lehet nyerni, de előbb-utóbb a beültetett haj is hullani kezd. Valamint ugyanúgy ápolni kell, mint az “eredeti” hajunkat.

Fontosak a vitaminok!

A rendszeres vitaminfogyasztás rendkívül fontos tud lenni. A hajnak legtöbbször a B vitamin használ a legtöbbet, mivel erősíti és táplálja a hajat, valamint a faggyútermelésre és a hajhagyma anyagcseréjére is jó hatással vannak.

Az A vitamin szintén hasznos tud lenni, mert segíti a bőr regenerálódását és a hajszálak fejlődését. Azonban, kimondottan hajhullás miatt, A vitamint nem érdemes szedni, mert a túlzott bevitele (tablettákkal) káros tud lenni, és többek között sárgaságot, veseproblémákat okoz.

A stressz itt is az egyik legfőbb ok!

A túlzott stressz sajnos ma már népbetegség, és ez valójában a hajhullás egyik legfőbb oka is lehet. A tartós stressz hatására, a hajhagymákban vitaminhiány alakul ki, emiatt pedig elvékonyodnak a hajszálak és hullani kezdenek.

Nagyon fontos, hogy csökkenteni tudjuk a mindennapi stresszt, és ezzel szép fokozatosan a hajhagymák állapota is helyre tud állni. Ezen felül érdemes lehet használni, különböző speciális készítményeket, mint például a Nizoral vagy Alpecin samponok, amelyekből többféle készítmény is megtalálható, a problémától függően.

Benne van az emberi genetikában!

Ma sajnos rengeteg ember küzd hajhullással, és köztük sok fiatal is. A legtöbb kutatás szerint, az emberi DNS-ben olyan elemek találhatóak meg, amelyek miatt vékony szálú lesz az emberek haja. Emiatt pedig a hajszálak könnyedén eltöredeznek, valamint a hajhagymák az ember életkorával előrehaladva fokozatosan elhalnak, és emiatt következik be a hajhullás.

Ez ellen ma már számos módszerrel lehet küzdeni, amelyekkel a hajhullás lassítható és akár hosszú évekig megállítható, de általában, aki a fiatal éveiben ezzel a problémával küzd, az az élete későbbi részében sem fogja tudni elkerülni a hajhullást, de ezt a problémát akár 60-70 éves korig is ki lehet tolni, különböző beavatkozásokkal és szerekkel.

A hajhullás sajnos egy kellemetlen és tömegeket érintő probléma. Sokszor nem tehetünk ellene semmit, mert genetikailag kódolva van bennünk. Ettől függetlenül lehet késleltetni a folyamatot a megfelelő vitaminok, nyomelemek fogyasztásával. Valamint legyen Ön férfi vagy nő, amikor baj van, akkor bátran forduljon bőrgyógyászhoz, mert a korán felfedezett hajhullást sokkal könnyebb kezelni és megállítani, mint a már előrehaladott állapotban lévőt.

Szabó Máté

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Az endometrózisról

Március 28. az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!