Menü

Chicken Alfredo – egyszerű, de nagyszerű!

Egy könnyen elkészíthető, egyszerű, de azért fenséges falatra vágysz? Ha nincs sok időd, hogy ebédet főzz, egy Chicken Alfredo pont belefér!

A Chicken Alfredo maga egy amerikai streetfood jellegű étel, de az eredete a Fettuccine Alfredohoz köthető, amit elsőként Alfredo di Leilo készített el. A Fettuccine Alfredo elég egyszerű étek, a fettuccine nevezetű tésztához vajat adnak, mikor ez megolvad, akkor a tészta szószossá válik és parmezán sajttal tálalják.

A Chicken Alfredot Mary Pickford és Douglas Fairbanks amerikai színészek tették világszerte népszerűvé. Amerikában nagyon kedvelt fogás, a család fogadásánál sokszor ez kerül az asztalra. Ha szereted a tejszínes, sajtos jellegű tésztákat és egy kis streetfood-élményre vágysz, ne hezitálj, lepd meg párodat, barátaidat vagy a családodat egy mennyei Chicken Alfredóval! Minden alap összetevő megtalálható benne, ami egy olasz hangulatot idéz fel az emberekben: egy jó kis házi tészta, tejszínes, sajtos szósz, fűszerek és persze ráadásnak a csirke. Sokan már úgy is ismerhetik a fogást, hogy Chicken Fettuccine Alfredo. Lássuk a receptet!

Hozzávalók:

50 dkg tészta (lehetőleg fettuccine vagy tagliatelle, akár házilag is elkészíthetjük)
50 dkg csirkemell
10 dkg vaj
8 dkg parmezán sajt
3 dl tejszín
2 evőkanál olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
só, bors, esetleg paprika

Ha házilag készítenél jó olasz fettuccine tésztát, akkor készíts elő 20 dkg lisztet és készíts egy lyukat a közepébe! Üss bele két egész tojást. A liszt közepén a tojást verd fel villával, majd keverd össze a liszttel és kezd el gyúrni a tésztát. Zacskózd be a tésztát és tedd félre pihenni nagyjából 30 percre. Ha van házi tésztakészítő géped, akkor helyezd bele nyújtsd a tésztát, majd hajts össze és ismét helyezd a gépbe. Párszor ezt végezd el, majd késsel vékony szeleteket szelj. Készíts tésztakupacokat és így kész is a hosszúmetélt vagy taglietelle, fettuccine.

Elkészítés:

A tésztához a vizet tedd fel forrni, sózd meg, majd helyezd bele a tésztát 8-10 percre, hogy al dente legyen! Ha kész, szűrd le, öblítsd le hideg vízzel, és csepegtesd le.

A csirkét alaposan mossuk meg és takarítsuk meg, ezek után fűszerezzük sóval, borssal, ízlés szerint paprikával. Elkészíthető grillen is, serpenyőben is. Használjunk olíva olajat a hús megsütéséhez. (Vannak, akik a csirkét kirántják és úgy teszik hozzá a tésztához, ha kísérletezni szeretnél, így is próbáld ki!)

Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd öntsd hozzá a tejszínt, tedd hozzá a zúzott fokhagymát és a reszelt parmezánt. Az egészet kis lángon, állandóan kevergetve forrald fel. Rakd hozzá a csirkét, végül keverd hozzá a tésztát. Ha túl sűrű a szósz, hígítsd a főzővízzel.

Erre még szórhatunk parmezán sajtot és friss petrezselymet!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.