Menü

Egy tál dahl

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a keleti konyhák, ami alól az indiai ételek sem kivételek. A gazdagon fűszerezett ételek pedig nem is állnak távol a magyar gasztronómiától.

Ízvilágban azért van különbség a két kultúra között, bár a paprikát mint fűszert itthon és Indiában is előszeretettel használják. Az indiai konyha alapján rengeteg húsmentes ételt el lehet készíteni, így a vegetariánusok számára is izgalmas választás lehet.

Talán senkinek sem kell bemutatni a curry fűszerkeveréket, ami mára a magyar háztartásokban is alapfűszernek tekinthető. A fűszerkeverék többek között római köményt, chili paprikát és kurkumát is tartalmaz, amelyektől valóban izgalmas ízvilágot teremt. A curry mellett az indiai konyha még 25 féle fűszert (és fűszerkeveréket) használ a főzéshez, amivel rendkívül izgalmas ételeket készítenek el.

Az egyik ilyen recept a vöröslencsés dahl, amit otthon is egyszerűen el lehet készíteni, akár teljesen glutén-, laktóz-, tej- és tojásmentesen. Most az alapja vöröslencse lesz, de más hüvelyesekkel is elkészíthető, lehet bátran is kísérletezni.

A vöröslencse egészséges, fehérjében gazdag alapanyagnak számít, bár nem túl népszerű. A Közel-Keletről származó hüvelyes nagyon tápláló, gyorsan elkészíthető és könnyen emészthető étel. Többek között magnéziumban, kalciumban és vasban is gazdag.

Amire szükség lesz:

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
fél csipet fekete bors
2 teáskanál currypor
2 kávéskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbérpor
2 darab babérlevél
250 g vöröslencse

A hagymákat felaprítjuk és hevített olívaolajon pirítani kezdjük. Amikor már üvegesre pároltuk, hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a babérlevelet). Alaposan elkeverjük, de vigyázunk, hogy közben ne égjen oda.

A következő lépésként átmossuk a vöröslencsét, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk és felöntjük vízzel és puhára főzzük.

Mielőtt tálalnánk kivesszük a két babérlevelet és ízlés szerint kókuszkrémmel vagy tejföllel tálaljuk.

Akár egytál ételként, de más főfogás mellé köretként is fogyasztható.

A több hónapos bezártság után hamar belefásulhatunk a szürke hétköznapokba. A főzés és az új ételek felfedezése segíthet kicsit kilépni a gasztronómiai komfortzónánkból. Próbálkozzunk és kísérletezzünk bátran!

Jó étvágyat!

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.