Menü

Egy tál dahl

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a keleti konyhák, ami alól az indiai ételek sem kivételek. A gazdagon fűszerezett ételek pedig nem is állnak távol a magyar gasztronómiától.

Ízvilágban azért van különbség a két kultúra között, bár a paprikát mint fűszert itthon és Indiában is előszeretettel használják. Az indiai konyha alapján rengeteg húsmentes ételt el lehet készíteni, így a vegetariánusok számára is izgalmas választás lehet.

Talán senkinek sem kell bemutatni a curry fűszerkeveréket, ami mára a magyar háztartásokban is alapfűszernek tekinthető. A fűszerkeverék többek között római köményt, chili paprikát és kurkumát is tartalmaz, amelyektől valóban izgalmas ízvilágot teremt. A curry mellett az indiai konyha még 25 féle fűszert (és fűszerkeveréket) használ a főzéshez, amivel rendkívül izgalmas ételeket készítenek el.

Az egyik ilyen recept a vöröslencsés dahl, amit otthon is egyszerűen el lehet készíteni, akár teljesen glutén-, laktóz-, tej- és tojásmentesen. Most az alapja vöröslencse lesz, de más hüvelyesekkel is elkészíthető, lehet bátran is kísérletezni.

A vöröslencse egészséges, fehérjében gazdag alapanyagnak számít, bár nem túl népszerű. A Közel-Keletről származó hüvelyes nagyon tápláló, gyorsan elkészíthető és könnyen emészthető étel. Többek között magnéziumban, kalciumban és vasban is gazdag.

Amire szükség lesz:

1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
fél csipet fekete bors
2 teáskanál currypor
2 kávéskanál kurkuma
1 teáskanál gyömbérpor
2 darab babérlevél
250 g vöröslencse

A hagymákat felaprítjuk és hevített olívaolajon pirítani kezdjük. Amikor már üvegesre pároltuk, hozzáadjuk a fűszereket (kivéve a babérlevelet). Alaposan elkeverjük, de vigyázunk, hogy közben ne égjen oda.

A következő lépésként átmossuk a vöröslencsét, majd a babérlevéllel együtt hozzáadjuk és felöntjük vízzel és puhára főzzük.

Mielőtt tálalnánk kivesszük a két babérlevelet és ízlés szerint kókuszkrémmel vagy tejföllel tálaljuk.

Akár egytál ételként, de más főfogás mellé köretként is fogyasztható.

A több hónapos bezártság után hamar belefásulhatunk a szürke hétköznapokba. A főzés és az új ételek felfedezése segíthet kicsit kilépni a gasztronómiai komfortzónánkból. Próbálkozzunk és kísérletezzünk bátran!

Jó étvágyat!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.