Menü

Az endometrózisról

Március 28. volt az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!

A megbetegedés miatt a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. Mivel nem megfelelő helyre kerül, nem tud a szervezetből távozni, ezért a nyálkahártya felhalmozódik. Ez az endometrium felhalmozódás cisztákat eredményez az érintett területeken. A ciszták hegeket, összenövéseket okoz, ezért a kismedencében található szervek falai hegessé válnak. (Ezek a ciszták eltérnek a petefészekcisztától, de kisvizsgálás minden esetben muszáj!) Emiatt az érintett fájdalmat érez, ami menstruációkór csak fokozódik, a hegesedés pedig meddőséget is eredményezhet. A betegség érinti a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is, ezért, ha időben észreveszik, sok szenvedéstől képesek megmenteni a beteget.

Gyakori megbetegedés azoknál a nőknél, akik nem vállaltak gyermeket, vagy azoknál, akik elvetéltek, vagy akik császármetszéssel szültek, illetve azoknál, akik a reproduktív öregedés szakaszába léptek. De a betegséget képes előidézheti gyakori fájdalomcsillapító, hormonális fogamzásgátló, indokolatlan gyógynövény használata is. Az is hozzájárulhat a megbetegedéshez, ha valaki nem megfelelően táplálkozik, nem mozog eleget. Elméletek szerint genetikai hajlam is vezethet endometrózishoz. A legveszélyesebb és legszomorúbb a betegségben, hogy bármelyik életszakaszban felmerülhet az endometrózis. Akár menstruáció megjelenése után pár évvel is jelentkezhet, amikor lehet, hogy az érintett még gyermek.

Jellegzetes tünetei lehetnek a fájdalmas menstruáció. Ha valaki ezzel fordul nőgyógyászhoz, akkor mindenképpen figyeljen a többi tünetre is, mert más is okozhatja a fájdalmat. Lehetséges, hogy nőgyógyász se veszi észre, hogy a páciensnek endometrózisa van. További fájdalom jelentkezhet ovuláció során is, vagy széklet ürítésénél is, ekkor gyakori a véres széklet. Ha valakinél véres széklet jelentkezik, mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hiszen lehet aranyér, Crohn-betegség vagy endometrózis tünete is! Az endometrózistól szenvedő nőknél jelentkezhet a meddőség és a fájdalmas szexuális együttlét, ami a nők és partnerük számára is megterhelő időszak, ezért lelkiekben nagy támogatást kell biztosítani számukra.

Megelőzése jelenleg konkrét módon nem lehetséges, hiszen még nem derítették fel megjelenésének pontos okait. Kutatások alapján az mutatható ki, hogy kevesebb eséllyel jelentkezik endometrózis azoknál a nőknél, akik vállaltak gyermeket, mint azoknál, akik nem. Fontos a stressz helyes kezelése, a megfelelő táplálkozás és mozgás – a betegségek nagy része elkerülhető a helyes életmóddal, azonban azzal is számolni kell, hogy nem lehetünk mindennel szemben védetettek. Ezért fontos szűrésekre járni, ezért erre bátorítok mindenkit!

Nagypál Anna

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.