Menü

Az endometrózisról

Március 28. volt az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!

A megbetegedés miatt a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. Mivel nem megfelelő helyre kerül, nem tud a szervezetből távozni, ezért a nyálkahártya felhalmozódik. Ez az endometrium felhalmozódás cisztákat eredményez az érintett területeken. A ciszták hegeket, összenövéseket okoz, ezért a kismedencében található szervek falai hegessé válnak. (Ezek a ciszták eltérnek a petefészekcisztától, de kisvizsgálás minden esetben muszáj!) Emiatt az érintett fájdalmat érez, ami menstruációkór csak fokozódik, a hegesedés pedig meddőséget is eredményezhet. A betegség érinti a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is, ezért, ha időben észreveszik, sok szenvedéstől képesek megmenteni a beteget.

Gyakori megbetegedés azoknál a nőknél, akik nem vállaltak gyermeket, vagy azoknál, akik elvetéltek, vagy akik császármetszéssel szültek, illetve azoknál, akik a reproduktív öregedés szakaszába léptek. De a betegséget képes előidézheti gyakori fájdalomcsillapító, hormonális fogamzásgátló, indokolatlan gyógynövény használata is. Az is hozzájárulhat a megbetegedéshez, ha valaki nem megfelelően táplálkozik, nem mozog eleget. Elméletek szerint genetikai hajlam is vezethet endometrózishoz. A legveszélyesebb és legszomorúbb a betegségben, hogy bármelyik életszakaszban felmerülhet az endometrózis. Akár menstruáció megjelenése után pár évvel is jelentkezhet, amikor lehet, hogy az érintett még gyermek.

Jellegzetes tünetei lehetnek a fájdalmas menstruáció. Ha valaki ezzel fordul nőgyógyászhoz, akkor mindenképpen figyeljen a többi tünetre is, mert más is okozhatja a fájdalmat. Lehetséges, hogy nőgyógyász se veszi észre, hogy a páciensnek endometrózisa van. További fájdalom jelentkezhet ovuláció során is, vagy széklet ürítésénél is, ekkor gyakori a véres széklet. Ha valakinél véres széklet jelentkezik, mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hiszen lehet aranyér, Crohn-betegség vagy endometrózis tünete is! Az endometrózistól szenvedő nőknél jelentkezhet a meddőség és a fájdalmas szexuális együttlét, ami a nők és partnerük számára is megterhelő időszak, ezért lelkiekben nagy támogatást kell biztosítani számukra.

Megelőzése jelenleg konkrét módon nem lehetséges, hiszen még nem derítették fel megjelenésének pontos okait. Kutatások alapján az mutatható ki, hogy kevesebb eséllyel jelentkezik endometrózis azoknál a nőknél, akik vállaltak gyermeket, mint azoknál, akik nem. Fontos a stressz helyes kezelése, a megfelelő táplálkozás és mozgás – a betegségek nagy része elkerülhető a helyes életmóddal, azonban azzal is számolni kell, hogy nem lehetünk mindennel szemben védetettek. Ezért fontos szűrésekre járni, ezért erre bátorítok mindenkit!

Nagypál Anna

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.