Menü

Az endometrózisról

Március 28. volt az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!

A megbetegedés miatt a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. Mivel nem megfelelő helyre kerül, nem tud a szervezetből távozni, ezért a nyálkahártya felhalmozódik. Ez az endometrium felhalmozódás cisztákat eredményez az érintett területeken. A ciszták hegeket, összenövéseket okoz, ezért a kismedencében található szervek falai hegessé válnak. (Ezek a ciszták eltérnek a petefészekcisztától, de kisvizsgálás minden esetben muszáj!) Emiatt az érintett fájdalmat érez, ami menstruációkór csak fokozódik, a hegesedés pedig meddőséget is eredményezhet. A betegség érinti a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is, ezért, ha időben észreveszik, sok szenvedéstől képesek megmenteni a beteget.

Gyakori megbetegedés azoknál a nőknél, akik nem vállaltak gyermeket, vagy azoknál, akik elvetéltek, vagy akik császármetszéssel szültek, illetve azoknál, akik a reproduktív öregedés szakaszába léptek. De a betegséget képes előidézheti gyakori fájdalomcsillapító, hormonális fogamzásgátló, indokolatlan gyógynövény használata is. Az is hozzájárulhat a megbetegedéshez, ha valaki nem megfelelően táplálkozik, nem mozog eleget. Elméletek szerint genetikai hajlam is vezethet endometrózishoz. A legveszélyesebb és legszomorúbb a betegségben, hogy bármelyik életszakaszban felmerülhet az endometrózis. Akár menstruáció megjelenése után pár évvel is jelentkezhet, amikor lehet, hogy az érintett még gyermek.

Jellegzetes tünetei lehetnek a fájdalmas menstruáció. Ha valaki ezzel fordul nőgyógyászhoz, akkor mindenképpen figyeljen a többi tünetre is, mert más is okozhatja a fájdalmat. Lehetséges, hogy nőgyógyász se veszi észre, hogy a páciensnek endometrózisa van. További fájdalom jelentkezhet ovuláció során is, vagy széklet ürítésénél is, ekkor gyakori a véres széklet. Ha valakinél véres széklet jelentkezik, mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hiszen lehet aranyér, Crohn-betegség vagy endometrózis tünete is! Az endometrózistól szenvedő nőknél jelentkezhet a meddőség és a fájdalmas szexuális együttlét, ami a nők és partnerük számára is megterhelő időszak, ezért lelkiekben nagy támogatást kell biztosítani számukra.

Megelőzése jelenleg konkrét módon nem lehetséges, hiszen még nem derítették fel megjelenésének pontos okait. Kutatások alapján az mutatható ki, hogy kevesebb eséllyel jelentkezik endometrózis azoknál a nőknél, akik vállaltak gyermeket, mint azoknál, akik nem. Fontos a stressz helyes kezelése, a megfelelő táplálkozás és mozgás – a betegségek nagy része elkerülhető a helyes életmóddal, azonban azzal is számolni kell, hogy nem lehetünk mindennel szemben védetettek. Ezért fontos szűrésekre járni, ezért erre bátorítok mindenkit!

Nagypál Anna

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Melyek az inzulinrezisztencia tünetei?

Szervezetünkben egyáltalán nem mindegy, milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában tölt be fontos szerepet az inzulin. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek "éheznek", ugyanis a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, nem veszik fel a cukrot, és lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy sejtbe a cukor bejuthasson.

Minden, amit a retinoidokról tudni akartál

Az arcápolásban nagy visszhangja van a retinolnak, retinalnak és a retinolsav. Ez a szérum lehet a kulcsa a fiatalos, ránctalan bőrnek. De mi a különbség a különböző formái között? Miért lehet jó összetevője az arcápolási termékeknek?