Menü

Az endometrózisról

Március 28. volt az endometrózis világnapja. Az endometrózis egy nagyon komoly megbetegedés, világszerte nagyjából 70 millió nőt érint. Észrevétele nem lehetséges ultrahanggal, csak műtéti úton. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészségügyi szűrések fontosságát, és bizonyos tünetekre való figyelmet!

A megbetegedés miatt a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petefészkekben vagy a kismedencét bélelő szövetekben (hashártyában), ritkábban a méhfalban ágyazódik be. Mivel nem megfelelő helyre kerül, nem tud a szervezetből távozni, ezért a nyálkahártya felhalmozódik. Ez az endometrium felhalmozódás cisztákat eredményez az érintett területeken. A ciszták hegeket, összenövéseket okoz, ezért a kismedencében található szervek falai hegessé válnak. (Ezek a ciszták eltérnek a petefészekcisztától, de kisvizsgálás minden esetben muszáj!) Emiatt az érintett fájdalmat érez, ami menstruációkór csak fokozódik, a hegesedés pedig meddőséget is eredményezhet. A betegség érinti a méh izomzatát, a méhen kívüli belső és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is, ezért, ha időben észreveszik, sok szenvedéstől képesek megmenteni a beteget.

Gyakori megbetegedés azoknál a nőknél, akik nem vállaltak gyermeket, vagy azoknál, akik elvetéltek, vagy akik császármetszéssel szültek, illetve azoknál, akik a reproduktív öregedés szakaszába léptek. De a betegséget képes előidézheti gyakori fájdalomcsillapító, hormonális fogamzásgátló, indokolatlan gyógynövény használata is. Az is hozzájárulhat a megbetegedéshez, ha valaki nem megfelelően táplálkozik, nem mozog eleget. Elméletek szerint genetikai hajlam is vezethet endometrózishoz. A legveszélyesebb és legszomorúbb a betegségben, hogy bármelyik életszakaszban felmerülhet az endometrózis. Akár menstruáció megjelenése után pár évvel is jelentkezhet, amikor lehet, hogy az érintett még gyermek.

Jellegzetes tünetei lehetnek a fájdalmas menstruáció. Ha valaki ezzel fordul nőgyógyászhoz, akkor mindenképpen figyeljen a többi tünetre is, mert más is okozhatja a fájdalmat. Lehetséges, hogy nőgyógyász se veszi észre, hogy a páciensnek endometrózisa van. További fájdalom jelentkezhet ovuláció során is, vagy széklet ürítésénél is, ekkor gyakori a véres széklet. Ha valakinél véres széklet jelentkezik, mindenképpen ki kell vizsgáltatni, hiszen lehet aranyér, Crohn-betegség vagy endometrózis tünete is! Az endometrózistól szenvedő nőknél jelentkezhet a meddőség és a fájdalmas szexuális együttlét, ami a nők és partnerük számára is megterhelő időszak, ezért lelkiekben nagy támogatást kell biztosítani számukra.

Megelőzése jelenleg konkrét módon nem lehetséges, hiszen még nem derítették fel megjelenésének pontos okait. Kutatások alapján az mutatható ki, hogy kevesebb eséllyel jelentkezik endometrózis azoknál a nőknél, akik vállaltak gyermeket, mint azoknál, akik nem. Fontos a stressz helyes kezelése, a megfelelő táplálkozás és mozgás – a betegségek nagy része elkerülhető a helyes életmóddal, azonban azzal is számolni kell, hogy nem lehetünk mindennel szemben védetettek. Ezért fontos szűrésekre járni, ezért erre bátorítok mindenkit!

Nagypál Anna

Miből látni, hogy valaki dehidratált?

A vízfogyasztás az év minden hónapjában fontos, de nyáron különösen lényeges. Ha bizonyos tünetek jelentkeznek, akkor nem ittunk eleget és már dehidratáltak vagyunk.

Természetes megoldások cserepes ajkak ellen

Ajkunkon más a bőr felépítése, mint az arc többi részén. Az ajak bőre 3-5 sejtréteggel vékonyabb, hiszen hiányzik a bőr alatti zsírréteg, hiányoznak az izzadtság és faggyúmirigyek. Ezért a téli jeges levegő és a fűtött szoba száraz levegője közötti hőmérséklet-változáshoz nehezen alkalmazkodik. Az ajak száraz lesz és repedezett. Az ajakápolás a hiányzó faggyúmirigyek miatt különösen télen kényes feladat.

Tippek pajzsmirigy problémákkal küzdőknek

A szakemberek úgy vélik, hogy a megváltozott étkezési szokások állnak annak hátterében, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg. Ennek jártunk utána!

Látásjavító zöldség, gyümölcs és hal

A szem egészségének megőrzéséért sokat tehetünk szemtornával, szemcseppekkel, de helyes táplálkozással is. Rengeteg olyan vitamin, ásványi anyag és más összetevő létezik, melyek megfelelő bevitele a szem karbantartásában is segíthet!

A fenyőmag jótékony hatásai

A fenyőmag finom és egészséges, viszont elég drága. Nem véletlenül, hiszen termesztése időigényes, begyűjtése pedig körülményes. Valóban fenyőkön terem, de csak néhány fajta termése elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, ezek a Pinus cembroides, sibirica, edulis, pinea és koraiensis.