Menü

Önfejlesztő applikációk

Manapság sokat hallani az önfejlesztés fontosságáról, de valójában mi is az önfejlesztés? Megismerni magunkat, a határainkat, a képességeinket, hibáinkat, hiányosságainkat és elsajátítani új készségeket, javítani gyengébb területeinken. Persze nem elég megnézni néhány youtube videót vagy követni egy-két insta celebet, aki motiváló idézeteket oszt meg. Bár rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre az önfejlesztés terén, mégis mi vagyunk a kulcs. Nekünk kell tennünk érte és elindítani a változást. Ha ez megvan, nagyszerű lehetőségek közül választhatunk.

Ott vannak például a blogok, vlogok, amik egyszerű és közvetlen hangvétellel, tapasztalati szempontból tudnak segíteni abban, hogy elérjük céljainkat. Emellett szintén egy lehetőség az önfejlesztő könyvek tárháza. Bővebben fejtenek ki egy-egy adott témát, illetve, ha tudjuk mit keresünk, egészen specifikus könyveket is találhatunk, amik kifejezetten a mi kérdéseinkre adnak választ. Kipróbálhatunk önismereti teszteket is, ha még keressük azt, amiben jobbak, illetve rosszabbak vagyunk, vagy ha inkább hallgatni szeretnénk valamilyen tartalmat, rengeteg podcast és hangoskönyv is elérhető a témában.

Azonban az igazán interaktív, felhasználóbarát és személyre szabható megoldás talán az applikációkban rejlik. Szinte mindenre van már applikáció, így az önfejlesztés területe sem kivétel. Ha rákeresünk, biztosan legalább 5 olyan alkalmazást találunk, ami ilyen és ehhez hasonló tartalmakat szolgáltat.

Az egyik ismert és hasznos önfejlesztő alkalmazás a Habit Streak. Ez egy olyan alkalmazás, ami segít, hogy a napjaink részévé váljon egy szokás, emlékeztet rá és motivál is. Egy elmélet szerint (átlagosan) ha 21 napig csinálunk valamit, akkor az a szokásunkká válik. Lehet akár szó csak arról is, hogy több vizet igyunk, vagy mondjuk megtanuljunk minden nap egy új szót egy idegen nyelven, vagy ha a testmozgást szeretnénk kihangsúlyozni a mindennapokban. Kiválaszthatod, hogy mi az, amiben fejlődni szeretnél és milyen sűrűn emlékeztessen az alkalmazás erre a dologra.

Ha távol áll tőlünk a jóga, a meditáció és más spirituális vonzattal rendelkező önismereti gyakorlat, akkor hétköznapibb eszközökhöz kell nyúlnunk. Ilyen például a hála. Hiszen bárki lehet hálás, nem igaz? Akár kis dolgokért is. Ráadásul felmérések szerint, aki rendszeresen hálát ad valamiért, boldogabb. Ebben segíthet nekünk az Orange Diary alkalmazás, ami tulajdonképpen egy hálanapló. Itt fotókat, gondolatokat, de akár hangjegyzeteket is rögzíthetsz, majd később visszanézheted, milyen dolgokért voltál hálás az elmúlt héten/hónapban, mennyi jó dolog történt. Hajlamosak vagyunk egy-egy rossz esemény vagy nap hatására teljesen elfelejteni a sok apró jó dolgot, így valóban hasznos lehet egy ilyen applikáció a stresszmentes és boldogabb mindennapokhoz.

Balogh Emese

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.