Menü

Önfejlesztő applikációk

Manapság sokat hallani az önfejlesztés fontosságáról, de valójában mi is az önfejlesztés? Megismerni magunkat, a határainkat, a képességeinket, hibáinkat, hiányosságainkat és elsajátítani új készségeket, javítani gyengébb területeinken. Persze nem elég megnézni néhány youtube videót vagy követni egy-két insta celebet, aki motiváló idézeteket oszt meg. Bár rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre az önfejlesztés terén, mégis mi vagyunk a kulcs. Nekünk kell tennünk érte és elindítani a változást. Ha ez megvan, nagyszerű lehetőségek közül választhatunk.

Ott vannak például a blogok, vlogok, amik egyszerű és közvetlen hangvétellel, tapasztalati szempontból tudnak segíteni abban, hogy elérjük céljainkat. Emellett szintén egy lehetőség az önfejlesztő könyvek tárháza. Bővebben fejtenek ki egy-egy adott témát, illetve, ha tudjuk mit keresünk, egészen specifikus könyveket is találhatunk, amik kifejezetten a mi kérdéseinkre adnak választ. Kipróbálhatunk önismereti teszteket is, ha még keressük azt, amiben jobbak, illetve rosszabbak vagyunk, vagy ha inkább hallgatni szeretnénk valamilyen tartalmat, rengeteg podcast és hangoskönyv is elérhető a témában.

Azonban az igazán interaktív, felhasználóbarát és személyre szabható megoldás talán az applikációkban rejlik. Szinte mindenre van már applikáció, így az önfejlesztés területe sem kivétel. Ha rákeresünk, biztosan legalább 5 olyan alkalmazást találunk, ami ilyen és ehhez hasonló tartalmakat szolgáltat.

Az egyik ismert és hasznos önfejlesztő alkalmazás a Habit Streak. Ez egy olyan alkalmazás, ami segít, hogy a napjaink részévé váljon egy szokás, emlékeztet rá és motivál is. Egy elmélet szerint (átlagosan) ha 21 napig csinálunk valamit, akkor az a szokásunkká válik. Lehet akár szó csak arról is, hogy több vizet igyunk, vagy mondjuk megtanuljunk minden nap egy új szót egy idegen nyelven, vagy ha a testmozgást szeretnénk kihangsúlyozni a mindennapokban. Kiválaszthatod, hogy mi az, amiben fejlődni szeretnél és milyen sűrűn emlékeztessen az alkalmazás erre a dologra.

Ha távol áll tőlünk a jóga, a meditáció és más spirituális vonzattal rendelkező önismereti gyakorlat, akkor hétköznapibb eszközökhöz kell nyúlnunk. Ilyen például a hála. Hiszen bárki lehet hálás, nem igaz? Akár kis dolgokért is. Ráadásul felmérések szerint, aki rendszeresen hálát ad valamiért, boldogabb. Ebben segíthet nekünk az Orange Diary alkalmazás, ami tulajdonképpen egy hálanapló. Itt fotókat, gondolatokat, de akár hangjegyzeteket is rögzíthetsz, majd később visszanézheted, milyen dolgokért voltál hálás az elmúlt héten/hónapban, mennyi jó dolog történt. Hajlamosak vagyunk egy-egy rossz esemény vagy nap hatására teljesen elfelejteni a sok apró jó dolgot, így valóban hasznos lehet egy ilyen applikáció a stresszmentes és boldogabb mindennapokhoz.

Balogh Emese

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Méregtelenítés. Valóban szükséges?

Nagy divat a méregtelenítés, a lúgosítás, a tisztítókúrák virágkorát éljük, de vajon tényleg szükséges méregteleníteni a szervezetünket? Valóban ilyen módon kell megszabadulnunk a felhalmozódott salakanyagoktól?

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

A transzgenerációs hatások nyomában

A transzgenerációs hatások, vagyis azok a szemléletek, viselkedésminták, gondolkodási formák, melyeket felmenőink hagytak ránk örökül, a pszichológiai kutatások fontos részterülete.