Menü

Önfejlesztő applikációk

Manapság sokat hallani az önfejlesztés fontosságáról, de valójában mi is az önfejlesztés? Megismerni magunkat, a határainkat, a képességeinket, hibáinkat, hiányosságainkat és elsajátítani új készségeket, javítani gyengébb területeinken. Persze nem elég megnézni néhány youtube videót vagy követni egy-két insta celebet, aki motiváló idézeteket oszt meg. Bár rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre az önfejlesztés terén, mégis mi vagyunk a kulcs. Nekünk kell tennünk érte és elindítani a változást. Ha ez megvan, nagyszerű lehetőségek közül választhatunk.

Ott vannak például a blogok, vlogok, amik egyszerű és közvetlen hangvétellel, tapasztalati szempontból tudnak segíteni abban, hogy elérjük céljainkat. Emellett szintén egy lehetőség az önfejlesztő könyvek tárháza. Bővebben fejtenek ki egy-egy adott témát, illetve, ha tudjuk mit keresünk, egészen specifikus könyveket is találhatunk, amik kifejezetten a mi kérdéseinkre adnak választ. Kipróbálhatunk önismereti teszteket is, ha még keressük azt, amiben jobbak, illetve rosszabbak vagyunk, vagy ha inkább hallgatni szeretnénk valamilyen tartalmat, rengeteg podcast és hangoskönyv is elérhető a témában.

Azonban az igazán interaktív, felhasználóbarát és személyre szabható megoldás talán az applikációkban rejlik. Szinte mindenre van már applikáció, így az önfejlesztés területe sem kivétel. Ha rákeresünk, biztosan legalább 5 olyan alkalmazást találunk, ami ilyen és ehhez hasonló tartalmakat szolgáltat.

Az egyik ismert és hasznos önfejlesztő alkalmazás a Habit Streak. Ez egy olyan alkalmazás, ami segít, hogy a napjaink részévé váljon egy szokás, emlékeztet rá és motivál is. Egy elmélet szerint (átlagosan) ha 21 napig csinálunk valamit, akkor az a szokásunkká válik. Lehet akár szó csak arról is, hogy több vizet igyunk, vagy mondjuk megtanuljunk minden nap egy új szót egy idegen nyelven, vagy ha a testmozgást szeretnénk kihangsúlyozni a mindennapokban. Kiválaszthatod, hogy mi az, amiben fejlődni szeretnél és milyen sűrűn emlékeztessen az alkalmazás erre a dologra.

Ha távol áll tőlünk a jóga, a meditáció és más spirituális vonzattal rendelkező önismereti gyakorlat, akkor hétköznapibb eszközökhöz kell nyúlnunk. Ilyen például a hála. Hiszen bárki lehet hálás, nem igaz? Akár kis dolgokért is. Ráadásul felmérések szerint, aki rendszeresen hálát ad valamiért, boldogabb. Ebben segíthet nekünk az Orange Diary alkalmazás, ami tulajdonképpen egy hálanapló. Itt fotókat, gondolatokat, de akár hangjegyzeteket is rögzíthetsz, majd később visszanézheted, milyen dolgokért voltál hálás az elmúlt héten/hónapban, mennyi jó dolog történt. Hajlamosak vagyunk egy-egy rossz esemény vagy nap hatására teljesen elfelejteni a sok apró jó dolgot, így valóban hasznos lehet egy ilyen applikáció a stresszmentes és boldogabb mindennapokhoz.

Balogh Emese

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.