Ínycsiklandozó lazacos fogások
- Dátum: 2021.04.05., 19:32
- Udvari Fanni
- egészség, étkezés, fehérje, főzés, hal, konyha, lazac, omega3, spárga
Halat ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöldfűszerekkel is harmonizál.
MÉZES-MUSTÁROS LAZACSTEAK
HOZZÁVALÓK
1kg lazac
bors
fokhagyma
só
3ek mustár
1ek méz
5ek olívaolaj
2db mangó
2db avokádó
1fej lila hagyma
chilipehely
bors
ELKÉSZÍTÉS
A lazac bőrét lehúzzuk, a húst borssal, fokhagymás ízesítésű sóval megszórjuk, a szeleteket magas falú tepsibe helyezzük, és ráöntjük a 3-4 evőkanálnyi mustárból, 1-2 evőkanálnyi mézből és 5-6 evőkanálnyi olívaolajból alaposan összekevert öntetet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre. Ha a tetejére karamellizálódott a méz, kivesszük a sütőből és vékony szeletekre vágjuk.
A mellé tálalt salátához felkockázzuk a kimagozott avokádót és mangót, a lilahagymát. Miután összekevertük, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, ha szeretjük a csípős ízeket, chilipehellyel a tetejét megszórjuk.
LAZACOS-TEJSZÍNES TAGLIATELLE
HOZZÁVALÓK
20dkg tagliatelle
15dkg lazac
2dl habtejszín
1dl fehérbor
1fej vöröshagyma
parmezán
koktélparadicsom
kapribogyó
só
őrölt bors
olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük, és a főzőlevet is félretesszük.
Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott lazacot. Átforgatjuk, majd ráöntjük a fehérbort. Megsózzuk, megborsozzuk, és 5-10 percig fedő alatt főzzük.
Hozzáöntjük a habtejszínt, és egy kevés főzővízzel hígítjuk a szószt. Ezután hozzákeverjük a főzött tésztát (mindig a tésztát öntjük a szószhoz), és pár perc alatt összefőzzük. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal, kapribogyóval és koktélparadicsommal.
LAZACFILÉ SPÁRGAÁGYON
HOZZÁVALÓK
60dkg lazacfilé
3gerezd fokhagyma
1db lime
75dkg fehér spárga
75dkg zöld spárga
7.5dkg parmezán sajt
só
3ek olívaolaj
3dkg fenyőmag
bors
petrezselyem a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük, és 4 egyforma szeletre vágjuk. A meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A megmosott petrezselymet lerázzuk, és finomra aprítjuk. A forró vízzel lemosott lime-ot felkarikázzuk.
A kétféle spárgát megmossuk, és külön-külön megtisztítjuk. (A fehér sípokról a csúcs alatt 2 cm-rel kezdve, a zöldekről az alsó harmadukon lehántjuk a héjat, az alsó fás végeket pedig mindkettőtől levágjuk.) A parmezánt forgácsokra gyaluljuk vagy finomra reszeljük. A fehér spárgát enyhén sós vízben a sípok vastagságától függően főzzük 5-8 percig, majd hozzáadjuk a zöldet, és együtt puhára főzzük további 4-7 perc alatt.
Az olívaolajat nagy serpenyőben felhevítjük, és belehelyezzük a lazac szeleteket. Kb. 1 perc múlva melléjük dobjuk a fokhagymát, a lime-ot, valamint a fenyőmagot, és 4 percig sütjük. Ezután a halszeleteket megfordítjuk, és további 5 percig sütjük. Közben a fokhagymát, a lime-ot és a fenyőmagot átforgatjuk. Végül a lazacot sóval és borssal ízesítjük.
A leszűrt, lecsepegtetett spárgát adagonként tányérokra szedjük. A lazac szeleteket a spárgaágyra fektetjük, és elosztjuk rajtuk a serpenyőben maradt hozzávalókat. A parmezánnal és petrezselyem levelekkel megszórva tálaljuk.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.