Menü

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Halat ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöldfűszerekkel is harmonizál.

MÉZES-MUSTÁROS LAZACSTEAK

HOZZÁVALÓK

1kg lazac

bors

fokhagyma

3ek mustár

1ek méz

5ek olívaolaj

2db mangó

2db avokádó

1fej lila hagyma

chilipehely

bors

ELKÉSZÍTÉS

A lazac bőrét lehúzzuk, a húst borssal, fokhagymás ízesítésű sóval megszórjuk, a szeleteket magas falú tepsibe helyezzük, és ráöntjük a 3-4 evőkanálnyi mustárból, 1-2 evőkanálnyi mézből és 5-6 evőkanálnyi olívaolajból alaposan összekevert öntetet, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre. Ha a tetejére karamellizálódott a méz, kivesszük a sütőből és vékony szeletekre vágjuk.

A mellé tálalt salátához felkockázzuk a kimagozott avokádót és mangót, a lilahagymát. Miután összekevertük, ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, ha szeretjük a csípős ízeket, chilipehellyel a tetejét megszórjuk.

LAZACOS-TEJSZÍNES TAGLIATELLE

HOZZÁVALÓK

20dkg tagliatelle

15dkg lazac

2dl habtejszín

1dl fehérbor

1fej vöröshagyma

parmezán

koktélparadicsom

kapribogyó

őrölt bors

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük, és a főzőlevet is félretesszük.

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a kb. 1 cm-es darabokra vágott lazacot. Átforgatjuk, majd ráöntjük a fehérbort. Megsózzuk, megborsozzuk, és 5-10 percig fedő alatt főzzük.

Hozzáöntjük a habtejszínt, és egy kevés főzővízzel hígítjuk a szószt. Ezután hozzákeverjük a főzött tésztát (mindig a tésztát öntjük a szószhoz), és pár perc alatt összefőzzük. Tálaláskor megszórjuk parmezánnal, kapribogyóval és koktélparadicsommal.

LAZACFILÉ SPÁRGAÁGYON

HOZZÁVALÓK

60dkg lazacfilé

3gerezd fokhagyma

1db lime

75dkg fehér spárga

75dkg zöld spárga

7.5dkg parmezán sajt

3ek olívaolaj

3dkg fenyőmag

bors

petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

A lazacfilét megmossuk, szárazra töröljük, és 4 egyforma szeletre vágjuk. A meghámozott fokhagymagerezdeket vékonyan felszeleteljük. A megmosott petrezselymet lerázzuk, és finomra aprítjuk. A forró vízzel lemosott lime-ot felkarikázzuk.

A kétféle spárgát megmossuk, és külön-külön megtisztítjuk. (A fehér sípokról a csúcs alatt 2 cm-rel kezdve, a zöldekről az alsó harmadukon lehántjuk a héjat, az alsó fás végeket pedig mindkettőtől levágjuk.) A parmezánt forgácsokra gyaluljuk vagy finomra reszeljük. A fehér spárgát enyhén sós vízben a sípok vastagságától függően főzzük 5-8 percig, majd hozzáadjuk a zöldet, és együtt puhára főzzük további 4-7 perc alatt.

Az olívaolajat nagy serpenyőben felhevítjük, és belehelyezzük a lazac szeleteket. Kb. 1 perc múlva melléjük dobjuk a fokhagymát, a lime-ot, valamint a fenyőmagot, és 4 percig sütjük. Ezután a halszeleteket megfordítjuk, és további 5 percig sütjük. Közben a fokhagymát, a lime-ot és a fenyőmagot átforgatjuk. Végül a lazacot sóval és borssal ízesítjük.

A leszűrt, lecsepegtetett spárgát adagonként tányérokra szedjük. A lazac szeleteket a spárgaágyra fektetjük, és elosztjuk rajtuk a serpenyőben maradt hozzávalókat. A parmezánnal és petrezselyem levelekkel megszórva tálaljuk.

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.

Itt az idő – csíráztassunk!

Mi is jobb annál, ha a saját magunk által termelt zöldséget, gyümölcsöt vagy más terményt fogyaszthatunk? Hiszen mi nevelgetjük, tudjuk, hogy nem kerül bele káros anyag. Az igaz, hogy az igazi termesztési időszak még odébb van, de csíráztatni bármikor lehet!