Menü

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

Tipikus trópusi növény, Ázsiában kezdték el iparszerűen termelni, és a 20 században India vált a legnagyobb “banánhatalommá”. Ma már, Dél-Amerikában a legjelentősebb a banántermelés, és a világ 80%-át ők látják el a gyümölccsel.

Egy átlagos termés 140 kalóriát tartalmaz. Rendkívül gazdag rostokban, segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását, mert lúgtöbblettel rendelkezik. A benne található kálium és magnézium jó hatással van a vérnyomásra, a B6 vitamin jó a hajhullásra és a fáradtságra is. Káliumtartalma a szív védelmét is szolgálja, valamint stresszűző hatása is ismert, míg A-, C-, és E-vitamin tartalma a bőrsejtek fiatalon tartását segíti.

Emellett a gyümölcsben található aminosavak és antioxidánsok létfontosságú szerepet játszanak az agy egészséges működésében és a memória megőrzésében. Erősíti az idegrendszert és növeli a test szerotonin szintjét, így hozzájárul a jókedv megőrzéséhez.

A káliumforrása miatt, segíti az alacsony vérnyomás helyreállítását is. Hozzájárul az artériák és a vénák feszültségének enyhítéséhez, így a vér jól áthatolhat a szervezeten, ami segít kiküszöbölni az stroke-ot és szívrohamot. Rostja felszívja a felesleges koleszterint az artériákból és az erekből, valamint tovább csökkentheti a szív- és érrendszerre gyakorolt stresszt.

A nagy kérdés, amellyel minden nap találkozunk, hogy vajon a zöldebb, még éretlen banánt vagy a már érett banánt jobb fogyasztani.

Miért érdemes érett banánt fogyasztani?

Az érett banán sokkal könnyebben emészthető, és jóval édesebb is. Ezzel párhuzamosan az antioxidánsok száma is nő a gyümölcsben. Jobb lehet banánturmixként és sütemények alapjaként, mint a kevésbé érett keményebb társai.

Miért érdemes éretlen banánt fogyasztani?

Ha el szeretnénk kerülni a magas cukortartalmú ételeket, az éretlenebb banán lehet az egyik legjobb választás. Az éretlen, még zöldes héjú banánnak tehát az egyik legnagyobb előnye a magas keményítőtartalma. A rezisztens keményítők a keményítők egyik csoportját alkotják, melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, és igen előnyösek a vastagbélben élő baktériumok számára. Ezen felül kedvezően befolyásolják a zsír és a cukor anyagcseréjét, csökkentik az elhízást, valamint a vastagbél betegségek kialakulásának a kockázatát is.

Hogyan tároljuk?

A banánt ne rakjuk hűtőbe! Ideális tárolási hőmérséklete 15 Celsius fok körül van, és nyugodtan lehet a konyhában tárolni. A gyümölcs, valamekkora mértékben utóérő is, tehát ha zölden vesszük meg, akkor 3-4 nap után is elkezdhet besárgulni, majd később megbarnulni.

Nézzünk meg néhány egyszerű receptet a gyümölccsel:

Banánturmix

Hozzávalók:

5 dl tej
2 közepes db banán
1 ek méz(igény szerint)
1 tasak vaníliáscukor

Elkészítés: A banánokat felkarikázzuk, és egy turmixba dobáljuk. Leturmixoljuk, majd az elkészült italt pohárba öntjük.

Joghurtos banánkrém gránátalmával:

Hozzávalók:

2 db banán
2 ek méz
3 dl sűrű görögjoghurt
fél gránátalma magja
fél liter tej

Elkészítés: A banánt, mézet, joghurtot turmixgépbe tesszük, pépesítjük, ha nagyon sűrű szükség szerint kevés hideg tejjel hígítjuk. A banánkrémet poharakba vagy tálkákba kanalazzuk. Tetejüket megszórjuk gránátalma magokkal, banánkarikával, citromfűvel feldíszítve kínáljuk.

Csokoládés banános torta

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg puha vaj/margarin
20 dkg porcukor
3 tojás
2 darab banán
egy csomag sütőpor
30 dkg liszt

A krémhez:

4 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg puha vaj/margarin
5 darab banán

A díszítéshez:

15 dkg étcsokoládé,
2 darab banán

Elkészítés:

1. A tésztához a puha vajat/margarint habosra dolgozzuk a porcukorral, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat, a villával áttört banánt, majd belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet.

2. A masszából 3 darab lapot sütünk egy 22 cm átmérőjű tortaformában 170 ºC-ra előmelegített sütőben, darabonként 18-20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.

3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd alaposan átkeverjük, kihabosítjuk a puha vajjal/margarinnal és a 3 darab, villával áttört banánnal.

4. A lapokat összetöltjük a krémmel úgy, hogy a rétegek közé szórjuk a maradék két darab felkarikázott banánt. A krémből kenünk egy vékony réteget a torta tetejére és oldalára is. Legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

5. A díszítéshez megolvasztjuk az étcsokoládét vízgőz fölött, bevonjuk vele a torta tetejét, hagyjuk, hogy az oldalára is lecsorogjon. Tálalás előtt felcsíkozott vagy felkarikázott banánnal díszítjük.

Nos, ha valaki megkívánta a banánt, akkor gyorsan vegyen is, és készítsen valamit! Jó étvágyat!

Szabó Máté

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.

Itt az idő – csíráztassunk!

Mi is jobb annál, ha a saját magunk által termelt zöldséget, gyümölcsöt vagy más terményt fogyaszthatunk? Hiszen mi nevelgetjük, tudjuk, hogy nem kerül bele káros anyag. Az igaz, hogy az igazi termesztési időszak még odébb van, de csíráztatni bármikor lehet!