Menü

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

Tipikus trópusi növény, Ázsiában kezdték el iparszerűen termelni, és a 20 században India vált a legnagyobb “banánhatalommá”. Ma már, Dél-Amerikában a legjelentősebb a banántermelés, és a világ 80%-át ők látják el a gyümölccsel.

Egy átlagos termés 140 kalóriát tartalmaz. Rendkívül gazdag rostokban, segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását, mert lúgtöbblettel rendelkezik. A benne található kálium és magnézium jó hatással van a vérnyomásra, a B6 vitamin jó a hajhullásra és a fáradtságra is. Káliumtartalma a szív védelmét is szolgálja, valamint stresszűző hatása is ismert, míg A-, C-, és E-vitamin tartalma a bőrsejtek fiatalon tartását segíti.

Emellett a gyümölcsben található aminosavak és antioxidánsok létfontosságú szerepet játszanak az agy egészséges működésében és a memória megőrzésében. Erősíti az idegrendszert és növeli a test szerotonin szintjét, így hozzájárul a jókedv megőrzéséhez.

A káliumforrása miatt, segíti az alacsony vérnyomás helyreállítását is. Hozzájárul az artériák és a vénák feszültségének enyhítéséhez, így a vér jól áthatolhat a szervezeten, ami segít kiküszöbölni az stroke-ot és szívrohamot. Rostja felszívja a felesleges koleszterint az artériákból és az erekből, valamint tovább csökkentheti a szív- és érrendszerre gyakorolt stresszt.

A nagy kérdés, amellyel minden nap találkozunk, hogy vajon a zöldebb, még éretlen banánt vagy a már érett banánt jobb fogyasztani.

Miért érdemes érett banánt fogyasztani?

Az érett banán sokkal könnyebben emészthető, és jóval édesebb is. Ezzel párhuzamosan az antioxidánsok száma is nő a gyümölcsben. Jobb lehet banánturmixként és sütemények alapjaként, mint a kevésbé érett keményebb társai.

Miért érdemes éretlen banánt fogyasztani?

Ha el szeretnénk kerülni a magas cukortartalmú ételeket, az éretlenebb banán lehet az egyik legjobb választás. Az éretlen, még zöldes héjú banánnak tehát az egyik legnagyobb előnye a magas keményítőtartalma. A rezisztens keményítők a keményítők egyik csoportját alkotják, melyek a vékonybelet emésztés nélkül hagyják el, és igen előnyösek a vastagbélben élő baktériumok számára. Ezen felül kedvezően befolyásolják a zsír és a cukor anyagcseréjét, csökkentik az elhízást, valamint a vastagbél betegségek kialakulásának a kockázatát is.

Hogyan tároljuk?

A banánt ne rakjuk hűtőbe! Ideális tárolási hőmérséklete 15 Celsius fok körül van, és nyugodtan lehet a konyhában tárolni. A gyümölcs, valamekkora mértékben utóérő is, tehát ha zölden vesszük meg, akkor 3-4 nap után is elkezdhet besárgulni, majd később megbarnulni.

Nézzünk meg néhány egyszerű receptet a gyümölccsel:

Banánturmix

Hozzávalók:

5 dl tej
2 közepes db banán
1 ek méz(igény szerint)
1 tasak vaníliáscukor

Elkészítés: A banánokat felkarikázzuk, és egy turmixba dobáljuk. Leturmixoljuk, majd az elkészült italt pohárba öntjük.

Joghurtos banánkrém gránátalmával:

Hozzávalók:

2 db banán
2 ek méz
3 dl sűrű görögjoghurt
fél gránátalma magja
fél liter tej

Elkészítés: A banánt, mézet, joghurtot turmixgépbe tesszük, pépesítjük, ha nagyon sűrű szükség szerint kevés hideg tejjel hígítjuk. A banánkrémet poharakba vagy tálkákba kanalazzuk. Tetejüket megszórjuk gránátalma magokkal, banánkarikával, citromfűvel feldíszítve kínáljuk.

Csokoládés banános torta

Hozzávalók:

A tésztához:

20 dkg puha vaj/margarin
20 dkg porcukor
3 tojás
2 darab banán
egy csomag sütőpor
30 dkg liszt

A krémhez:

4 dl tej
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg puha vaj/margarin
5 darab banán

A díszítéshez:

15 dkg étcsokoládé,
2 darab banán

Elkészítés:

1. A tésztához a puha vajat/margarint habosra dolgozzuk a porcukorral, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az egész tojásokat, a villával áttört banánt, majd belekeverjük a sütőporral elegyített lisztet.

2. A masszából 3 darab lapot sütünk egy 22 cm átmérőjű tortaformában 170 ºC-ra előmelegített sütőben, darabonként 18-20 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük.

3. A krémhez felforralunk 3 dl tejet a cukorral, majd besűrítjük a maradék 1 dl tejben elkevert vaníliás pudingporral. Kihűtjük, majd alaposan átkeverjük, kihabosítjuk a puha vajjal/margarinnal és a 3 darab, villával áttört banánnal.

4. A lapokat összetöltjük a krémmel úgy, hogy a rétegek közé szórjuk a maradék két darab felkarikázott banánt. A krémből kenünk egy vékony réteget a torta tetejére és oldalára is. Legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük dermedni.

5. A díszítéshez megolvasztjuk az étcsokoládét vízgőz fölött, bevonjuk vele a torta tetejét, hagyjuk, hogy az oldalára is lecsorogjon. Tálalás előtt felcsíkozott vagy felkarikázott banánnal díszítjük.

Nos, ha valaki megkívánta a banánt, akkor gyorsan vegyen is, és készítsen valamit! Jó étvágyat!

Szabó Máté

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.