Menü

Személyiségtípusok

Ha mindig is úgy érezted, hogy ellentétesek az érzelmeid, hogy nem találod a megfelelő párt, hogy nem találod a neked megfelelő munkát, akkor ajánlom, hogy tölts ki a személyiség tesztet!

https://www.16personalities.com/hu/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C3%A9gteszt

Mi az a személyiségteszt? Kitöltése után bekategorizálja a jellemedet egy négybetűs szóba. Mind a négy betűnek jelentése van: E/I – Valaki extrovertált vagy introvertált. Tehát valaki kifelé nyíló típus, valaki pedig inkább önmagába burkolódzik. N/S – Intuíció vagy érzékelés. Ez arra utal, hogyan szerezzük az információt a nagyvilágról, tehát az intuitív emberek néha szívesen elrugaszkodnak a logikai megállapításoktól és foglalkoztatja őket az absztrakt, míg a másik csoport saját tapasztalatait veszi figyelembe, ahogy ő maga megismeri a világot. F/T – érzés vagy gondolkodás, ez arra utal, hogy hogyan és mi alapján hozzuk meg a nagy döntéseinket. J/P – tervező vagy kutató? A tervezők gondosan megszervezik az életük külső aspektusait, a kutatók ezzel szemben a belső világukat szabályozzák, hogy ezáltal a külvilágban legyenek szabadok. Tehát, ha valaki kitölt egy Myers-Briggs személyiségtipológiáján alapuló tesztet, akkor a fenti betűpárosok egyikéből összeállva kap egy kis szót, ami maga a típus. Ennek a típusnak jól ismerhetőek az erősségei és gyengeségei, akár a hozzá illő állásokról is olvashatunk.

A személyiségtípusokat csoportba is lehet sorolni. Például az analitikusok gondolkodó, elemző típusú emberek, akik a logikát keresik mindenben. Ilyenek az INTJ, INTP, ENTJ és az ENTP típusok. Ők félnek a kudarcoktól, sikertelenségektől, de ha valami izgatja őket, akkor kitartóan kutatnak. Analitikus személyiség Bill Gates, Albert Einstein, de meglepő módon Kristen Stewart is.

A diplomaták az INFJ, INFP, ENFJ és az ENFP személyiségek. Ők inspiráló, tanító és gondolkodó személyek, akik gyakorta kreatív tehetséggel vannak megáldva. Sok tanár és tanító kerül ki ezekből a személyiségtípusokból. Számukra fontos a közjó, hogy maradandót alkossanak. Ilyen Oprah, Barack Obama vagy Quentin Tarantino.

Az őrök rendkívül megbízható és nyugodt emberek, akik szeretnek másokkal törődni. Fáradhatatlan kötelességtudattal rendelkeznek, remek családanya és családapa válik belőlük. Fontos számukra a becsület és az igazmondás fontos, ezért kimondják néha ridegen az igazságot. Ilyen személy Angela Merkel, Natalie Portman, Bill Clinton és Taylor Swift is. Ide tartoznak az ISTJ, ISFJ, ESTJ és ESFJ típusok.

Az utolsó csoportot az ISTP, ISFP, ESTP és ESFP teszi ki, ők a felfedezők, akik bombasztikusak és energikusak, kísérleteznek és imádják a váratlan izgalmas helyzeteket. Igazi csodabogarak, spontánok, pezseg bennük az élet. Ilyen személyiség Michael Jordan, Kevin Costner, Lana Del Rey vagy Elton John.

Ha jobban érdekelni kezdett a saját típusod, mindenképpen töltsd ki a fenti tesztet és részletesen olvashatsz a típusodról, erősségeidről és gyengeségeidről. Jó szórakozást!

Nagypál Anna

Mi a te szeretetnyelved?

Néhány kapcsolat hamar zátonyra futhat, hogy ha a pár nem azonos szeretetnyelvet beszél. Azaz, ha a pár tagjainak nem azonosak a szeretet kimutatásának módszerei, az hamar problémákhoz vezethet. A szeretetnyelv tehát fontos szerepet játszik a kapcsolatokban.

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Amit tudnod kell, mielőtt szerető leszel

A második hely nem is rossz. Ha alacsonyabban is, de az is fent van a dobogón, legfeljebb az ezüstérmes himnuszát nem játsszák el az olimpián. Nem úgy a szerelemben, ahol második befutónak lenni nem dicsőség, inkább valami titkos, szégyellnivaló dolog, amit legfeljebb este, halvány lámpafénynél vésel bele a naplódba.

Így fejleszthető a mentális egészség

A mentális erő építése hasonlít a fizikai erő növeléséhez. Napi 50 súlyzós gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, ám kitartó munkával komoly eredményt érhetünk el felsőtestünkön.

Menekülés az érzelmek elől

Az elfojtás a leggyakrabban alkalmazott elhárító mechanizmus, egyfajta öntudatlan védekezés, a kellemetlen érzések elől való menekülés.